Godinu dana obećanja

Plenković Zakon o sportu
Grafika: HDZ
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske, iz vremena dok je vabio glasače da daju svoj glas i svoje povjerenje HDZ-u nedvojbeno je obećao provođenje Zakona o sportu na Rivi pred ogorčenim i revoltiranim navijačima, nakon što su prethodnu Vladu premijera Oreškovića srušili gotovo konsenzusom u sabornici.

Kad smo već spomenuli konsenzus, nakon utakmice u Vinkovcima možemo reći da imamo rijetko viđeno zajedništvo u društvu, bez podjela, cijelo društvo je spremno i iščekuje promjene u hrvatskom nogometu. Ljudi su spremni izaći na ulicu ako treba. Čak niti mediji naklonjeni HNS-u nisu mogli prešutjeti ili izvesti spin sa nekom irelevantnom temom. Baš svi su svjesni kako se ovdje ne govori o nekom penalu, nego o sudbini našeg nogometa kojeg si pojedinci uzimaju za pravo držati kao taoca, igravši se emocijama onih koji za nogomet žive.

Prošlo je gotovo pola godine šefovanja Andreja Plenkovića. Hrvatski nogomet je kancerogen, Zakon o sportu mrtvo slovo na papiru, a nakon nevjerodostojnog obraćanja pred kamerama, predsjednik Vlade se svog obećanja nije sjetio, da bi sada najavio reviziju Zakona kojeg njegova Vlada ne provodi u što je uopće teško povjerovati u modernom društvu. Za to vrijeme, hrvatski se nogomet guši u problemima nagomilanim kroz protekla dva do tri desetljeća, pri čemu je štafetnu palicu držala baš njegova stranka od čije prošlosti i on sam pere ruke. Obećao je i depolitizaciju sporta, a za to vrijeme njegovi igrači drže igru u HNS-u sa natpolovičnom većinom (11 od 17), a istaknuti vojnik stranke i saveza Ante Kulušić proživljavala drugu mladost.

Postalo je jasno, HDZ kupuje vrijeme svojim vedetama u nogometnom savezu, pa ako već nisu u prilici kreirati povoljniji položaj za njih, barem će im dati priliku da u novom odnosu snaga zadrže dominantnu poziciju, ili barem izvuku maksimum iz ponuđenog. Sport svoje ministarstvo nema, izdvojili su ga od znanosti i obrazovanja, te na čelo državnog ureda instalirali proslavljenu olimpijku, koja također za Zakon o sportu ne mari, ali filozofira o nacionalnoj strategiji o sportu. Ne poštuju zakone, ali bi kreirali strategije, živi na staroj slavi, te je potpuno nekvalificirana za rukovodeću funkciju koju obnašaju. Koje to kvalifikacije Janica Kostelić ima da vodi državni ured, to što je nekad dominirala svjetskim skijanjem? Vrijedi i spomenuti kako taj ured i nakon pola godine nije u potpunosti ustrojen, osim na papiru, što spada pod kategoriju ranije spomenute kupovine vremena.

Dio krimena snosi i Most, koalicijski partner HDZ-a pri, ali i nakon sastavljanja Vlade – što očito nisu spremni prihvatiti. Dva puta su obećali svojim biračima da će krenuti u čišćenje močvare, ali sve što su birači dobili jest glasno negodovanje zbog vladavine HDZ-a u tom resoru. Most je digao ruke za ministra Šustara, da bi u konačnici za iglene uši izbjegli da vladinom uredbom ne spašava ono što se kolokvijalno zove „nogometna mafija“ i to samo zato jer se Vlada raspala, a Šustar postao jedan od najgorih i najštetnijih ministara u povijesti Lijepe Naše. Za nagradu, pružili su HDZ-u priliku za još jedno sastavljanje Vlade i još jednom obećanju na lijepe oči, samo su ovaj put u režiji Andreja Plenkovića, a ne Tomislava Karamarka. „Fool me once, shame on you. Fool me twice, shame on me“.
Most je na vlasti, on treba rješavati probleme, a ne aktualizirati, postavljati pitanja, pisati pisma samome sebi.

Podržavamo njihovu borbu za bolji i pošteniji nogomet, ali ne i populizam. Lijepo je vidjeti kako je barem jednoj stranci stvarno stalo do stanja u nogometu, zato su djelomično i dobili mandate, biti ćemo prvi koji ćemo čestitati ispravim potezima, ali za to trebaju djela, a ne riječi. Dosta nam je čekanja i promatranja kako HDZ pokušava spasiti svoje utopljenike perfidnim pokušajima, održavajući do tada status quo. Također ne želimo kozmetičke promjene, ne želimo da Šukera naslijedi Pavličić–Bekić ili Vučemilović–Šimunović.

Potpuno je jasno kako Šuker, Vrbanović i svemoćni savjetnik Mamić neće biti pokorni pred nečijim pisanim zahtjevima i teškim riječima, ako se vladajućima ne sviđaju (HDZ i Most) – neka promjene sustav provodeći Zakone. Ako im se ne sviđa 11 političara u IO HNS-a, neka ih povuku. Ako im se ne sviđa kako Vlada tretira sport, neka ne sudjeluju u vlasti. Kratko i jasno. Priopćenja ne želimo, želimo samo pošteni nogomet.

Igor Žuraj


Kada ste već ovdje...
... imamo jednu molbu za Vas. Iako nam čitanost raste, prihodi od neprofitnih izvora za neovisne medije, kao i prihodi oglašivača su u padu. Volonteri smo koji od nogometa ne žive, već žive za njega, ali rad i rast kojeg želimo ostvariti ne možemo postići bez financija, a ne želimo u svom rastu izgubiti neovisnost. Stoga Vas moramo zamoliti, ukoliko Vam se sviđaju naše analize, tekstovi i komentari, da nas podržite.

Pošaljite SMS sa tekstom NPLUS na broj 616478 (cijena 3,72 kn s uključenim PDV-om)
Operator SMS usluge: IPT d.o.o., Miramarska 24, 10000 Zagreb, OIB: 74377537525, tel: 01/6005-607

Donirajte putem jednokratne uplate ili trajnog naloga na IBAN: HR8324070001100511089
Donirajte kreditnom karticom putem PayPala ili trajnim nalogom.
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email