Grad Split na korak do povećanja vlasničkog udjela u HNK Hajduk Split

Foto: hajduk.hr
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

Na danas održanoj 67. sjednici Vlada Republike Hrvatske je donijela Odluku o izuzimanju od prodaje dionica izdavatelja HNK Hajduk š.d.d., Split.

The Ultimate Managed Hosting Platform

Navedena odluka je korak u smjeru prijenosa 9,82% dionica splitskog kluba koje su trenutno u vlasništvu Centra za restrukturiranje i prodaju na Grad Split.

Radi se o 52.690 dionica HNK Hajduk Split nominalne vrijednosti 26.345.000,00 kuna koje je će i formalno postati vlasništvo Grada Splita potpisom ugovora između predstavnika Grada i ravnatelja Centra za restrukturiranje i prodaju.

Dionice su prvotno bile vlasništvo Državne agencije za osiguranje štednih uloga i sanciju banaka (DAB) koja ih je dobila na osnovu svojih potraživanja u postupku preoblikovanja kluba u športsko dioničko društvo (bivši dug kluba prema Komercijalnoj banci nastao u 90-im godinama).

Republika Hrvatska odnosno Ministarstvo državne imovine je 30. lipnja ove godine s navedenom agencijom sklopilo Ugovor o prijenosu vlasništva nad dionicama stečenim u postupcima sanacije banaka bez naknade, a koji obuhvaća i predmetne dionice.

Potom je 4. listopada Ministarstvo državne imovine zaključilo Ugovor o ustupanju potraživanja čime su dionice kluba prešle u vlasništvo Centra za restrukturiranje i prodaju.

Nadležnom ministarstvu se 25. rujna 2017. godine dopisom obratio gradonačelnik Splita Andro Krstulović Opara te je zatražio prijenos udjela i drugih prava u vlasništvu Republike Hrvatske, a koji se udjeli i prava odnose na HNK Hajduk š.d.d., Split, na Grad Split, a u cilju kvalitetnijeg pristupa u upravljanju i kontroli procesa u klubu.

Današnjom odlukom Vlade RH napravljene su predradnje kako bi do prijenosa dionica uistinu i došlo te bi tako Grad Split trebao povećati svoj vlasničku udio u HNK Hajduk Split s trenutnih 56,1% na 65,92% dionica.

Podsjetimo i da je Državna agencija za osiguranje štednih uloga i sanaciju banaka u ožujku ove godine dobila pravomoćnu presudu kojom joj klub duguje 4,2 milijuna kuna na osnovu kamata koje su se računale od odluke o sudjelovanju DAB-a u postupku preoblikovanja kluba do stvarnog upisa DAB-a među dioničare, a to pitanje je još uvijek otvoreno.

>> Zašto će dug iz devedesetih opet isplatiti narodni Hajduk


Kada ste već ovdje...
... imamo jednu molbu za Vas. Iako nam čitanost raste, prihodi od neprofitnih izvora za neovisne medije, kao i prihodi oglašivača su u padu. Volonteri smo koji od nogometa ne žive, već žive za njega, ali rad i rast kojeg želimo ostvariti ne možemo postići bez financija, a ne želimo u svom rastu izgubiti neovisnost. Stoga Vas moramo zamoliti, ukoliko Vam se sviđaju naše analize, tekstovi i komentari, da nas podržite.

Pošaljite SMS sa tekstom NPLUS na broj 616478 (cijena 3,72 kn s uključenim PDV-om)
Operator SMS usluge: IPT d.o.o., Miramarska 24, 10000 Zagreb, OIB: 74377537525, tel: 01/6005-607

Donirajte putem jednokratne uplate ili trajnog naloga na IBAN: HR8324070001100511089
Donirajte kreditnom karticom putem PayPala ili trajnim nalogom.
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email
Load WordPress Sites in as fast as 37ms!

Zadnje objavljeno

Twitter