Grad Split priznao Hajduku skoro deset milijuna kuna ulaganja u stadion Poljud

Poljud
Foto: hajduk.hr
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

Na danas održanoj sjednici Gradskog vijeća Grada Splita većinom glasova (suzdržan je bio Josip Markotić iz MOST-a) je dana suglasnost na Ugovor o priznavanju kapitalnih investicijskih ulaganja izvršenih od strane HNK Hajduk Split s.d.d. na sportskom objektu Gradski stadion “Poljud” u razdoblju od 2009. do 2017. godine.

Prema navedenom ugovoru Grad klubu priznaje ulaganje u iznosu od 9.885.689,48 kuna. Naime Hajduk je u lipnju 2008. godine u sklopu postupka preoblikovanja u sportsko dioničko društvo od Grada Splita dobio stadion Poljud u koncesiju na 30 godina.

Prema koncesijskom ugovoru Grad Split je za vrijeme njegovog trajanja dužan financirati investicijska ulaganja u stadion dok je klub dužan snositi redovite troškove održavanja stadiona kao i troškove režija. Laički rečeno Grad je primjerice bio dužan financirati postavljanje brojača na stadion, a klub je onda dužan održavati brojače u godinama koje slijede.

Međutim u proteklom razdoblju u okviru proračunskih sredstava, usprkos ugovoru koji ga na to obvezuje, Grad Split nije bio u mogućnosti izvršiti sva potrebna investicijska ulaganja u stadion Poljud nego je to činio Hajduk vlastitim sredstvima. Klub je tako u proteklom periodu ugradio novi video nadzor i brojače, obnovio je pomoćne terene s prirodnom i umjetnom travom, renovirao je u potpunosti sve svlačionice…

Klub je stoga 13. lipnja ove godine zatražio priznavanje izvršenih ulaganja te je dostavio nalaz stalnog sudskog vještaka za financije i računovodstvo Milenta Galiota kojim je evidentirano da su investicijska ulaganja u razdoblju od 2008. godine do 30. travnja 2017. godine s PDV-om iznosila 10.708.418,89 kuna.

Nakon analize dostavljenog nalaza te utvrđivanja stvarno izvedenih investicijskih ulaganja od strane posebno angažirane stručne osobe Grad je priznao ulaganja u iznosu od 9.885.689,48 kuna.

Obzirom da je Hajduk prema podacima iz financijskog izvještaja na dan 31. prosinca 2016. godine Gradu na osnovu aktiviranog jamstva za kredit bio dužan 23,3 milijuna kuna pretpostavka je da će između dvije strane doći do prijeboja navedenih obveza čime će se preostali dio duga po jamstvu smanjiti za spomenutih 9.885.689,48 kuna.

Osim glasovanja o ugovoru kojim se Hajduku priznaju ulaganja u stadion Gradsko vijeće će danas odlučiti i o davanju suglasnosti gradonačelniku Andri Krstuloviću Opari da potpiše ugovor s Centrom za restrukturiranje i prodaju o prijenosu 9,82% dionica splitskog kluba na Grad Split, a nastavno na nedavnu odluku Vlade Republike Hrvatske.

>> Grad Split na korak do povećanja vlasničkog udjela u HNK Hajduk Split


Kada ste već ovdje...
... imamo jednu molbu za Vas. Iako nam čitanost raste, prihodi od neprofitnih izvora za neovisne medije, kao i prihodi oglašivača su u padu. Volonteri smo koji od nogometa ne žive, već žive za njega, ali rad i rast kojeg želimo ostvariti ne možemo postići bez financija, a ne želimo u svom rastu izgubiti neovisnost. Stoga Vas moramo zamoliti, ukoliko Vam se sviđaju naše analize, tekstovi i komentari, da nas podržite.

Pošaljite SMS sa tekstom NPLUS na broj 616478 (cijena 3,72 kn s uključenim PDV-om)
Operator SMS usluge: IPT d.o.o., Miramarska 24, 10000 Zagreb, OIB: 74377537525, tel: 01/6005-607

Donirajte putem jednokratne uplate ili trajnog naloga na IBAN: HR8324070001100511089
Donirajte kreditnom karticom putem PayPala ili trajnim nalogom.
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email