Gradovi domaćini i zanimljivosti o Afričkom kupu nacija (VIDEO)

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

Danas u 17 sati susretom domaćina Gabona i debitanta Gvineje Bisau počinje 31. izdanje Afričkog kupa nacija. Kontinentalni turnir odnedavno se održava svake neparne godine.

The Ultimate Managed Hosting Platform

Domaćin 31. izdanja trebala je biti Libija ali joj je domaćinstvo 2014. godine oduzeto zbog rata i problema u državi pa je čast održavanja turnira dodijeljena Gabonu.

Igra se u klasičnom formatu sa 16 reprezentacija u 4 skupine iz kojih 2 najbolja odlaze u četvrtfinale. Pobjednik natjecanja odlazi na Kup konfederacija koji se na ljeto igra u Rusiji.

Kratko o turniru

Prvi kup nacija održao se davne 1957. godine u Sudanu i na njemu su sudjelovale samo tri momčadi; domaćin Sudan, prvak Egipat te Etiopija.

Egipat 1957.

Trebala je nastupiti i Južnoafrička Republikaali je zbog politike apartheida diskvalificirana. Nakon toga je broj momčadi koje su sudjelovale postepeno rastao te su bile potrebne i kvalifikacije kako bi se dobilo sudionike na završnom turniru. Broj momčadi na završnici stabilizirao se 1998. godine kada je prvi puta zaigralo 16 momčadi, brojka koja je održana do dana današnjeg. Sustav je trebao biti uveden već 1996. ali zbog odustajanja Nigerije sudjelovalo je 15 momčadi. Odustajanje Toga 2010. također je rezultiralo nedostatkom parnog broja momčadi na završnom turniru.

Zanimljivosti i rekordi

Najuspješnija reprezentacija je Egipat sa 7 naslova a slijede ih Gana i Kamerun s 4, te Nigerija s 3 naslova. Gledamo li regionalno,najuspješnije su sjevernoafričke momčadi koje među sobom imaju 10 titula (uz 7 egipatskih po jednu imaju Alžir, Tunis i Maroko) a jednu manje u “regionalnom mjerenju” ima Zapadna Afrika (Gana 4, Nigerija 3, Obala Bjelokosti 2).

Sedam titula dijele države centralnog dijela Afrike (Kamerun 4, DR Kongo 2, Kongo 1) dok po dvije titule imaju Istočna Afrika (Etiopija,Sudan) i južni dio kontinenta zahvaljujući Zambiji te Južnoafričkoj Republici.


Obala Bjelokosti
je svoja jedina dva trofeja osvojila nakon rekordne serije jedanaesteraca u finalima. Oba puta žrtva je bila Gana. 1992. nakon 12 serija svladali su Crne zvijezde s 11-10, a prije dvije godine Slonovi su nakon 11 serija ponovno bili uspješniji od Gane te s ukupnih 9-8 osvojili svoj drugi trofej kontinentalnog prvaka. Kada smo već kod Slonova i jedanaesteraca, spomenimo da su i 2006. imali maratonsko raspucavanje. Ovaj put nije bila riječ o finalnoj utakmici već polufinalnoj, no i tom prilikom su igrači Obale Bjelokosti izašli kao pobjednici. Nakon 12 serija i rezultatom 12-11 nadvisili su Kamerun te se plasirali u finale. Tamo su, na jedanaesterce (4-2) izgubili od domaćina Egipta.


Egipat
i Gana se osim činjenice da su u vrhu najtrofejnijih mogu pohvaliti i onom da su rekorderi po broju održavanja kontinentalnog turnira. Četiri puta tijekom povijesti najbolje afričke repezentacije put do trofeja tražile su u Egiptu i Gani.


Najbolji strijelac
u povijesti natjecanja je, svima poznati Kamerunac Samuel Eto’o s 18 pogodaka. Slijede ga Bjelokošćanin Laurent Pokou sa 14 i Nigerijac Rashidi Yekini s 13.


Rigobert Song (Kamerun)
i Esam El-Haddary (Egipat) su igrači koji su se tijekom karijere pojavili na najviše završnih turnira afričkog kontinentalnog natjecanja – čak osam.

Od 54 države afričke države koje se bore za plasman na završni turnir njih 15 nikada u povijesti nije uspjelo ostvariti taj san: Burundi, Čad, Džibuti, Eritreja, Gambija, Južni Sudan, Komori, Lesoto, Madagaskar, Mauritanija, Srednjoafrička Republika, Sveti Toma i Princip, Sejšeli, Somalija, i Svazi.

Na ovogodišnjem izdanju Kupa nacija sudjelovat će 10 od 16 reprezentacija koje smo gledali prije dvije godine u Ekvatorijalnoj Gvineji. Jedini debitant je reprezentacija bivše portugalske kolonije Gvineje Bissau koja će upravo danas igrati utakmicu otvaranja protiv domaćina Gabona.

Turnir se održava u četiri grada na četiri stadiona, a glavni nacionalni stadion Omar Bongo ni ovaj put, kao i 2013. godine kada je Gabon bio domaćin, neće ugostiti ni jednu utakmicu prvenstva. Razlog je, naravno, renovacija.


Gabon

Službenog naziva Gabonska Republika. Država veličine 267,667 km2, naseljena s približno milijun i 500 000 stavnovnika, nalazi se na zapadnoj obali Centralne Afrike. Zemlja Pigmejaca i ostalih plemena u povijesti je bila jedna od teritorija Francuske Ekvatorske Afrike. Neovisnost od Francuske stečena je 1960. godine. Naziv države dolazi od portugalske riječi za plašt (gabatilde;o), predmet na koji je kolonizatore podsjećalo ušće Komo rijeke u glavnom gradu Libervilleu. Službeni jezik države je naravno francuski.

Libreville

Stanovništvo: 703 904
Stadion: Stade de l’Amitie
Kapacitet: 40 000


Franceville

Stanovništvo: 110 568
Stadion: Stade de Franceville
Kapacitet: 22 000


Oyem

Stanovništvo: 60 685
Stadion: Stade d’Oyem
Kapacitet: 20 000


Port Gentil (Mandji)


Stanovništvo: 136 462
Stadion: Stade de Port-Gentil
Kapacitet: 20 000

Marino Krstanović

>>Afrički kup nacija, skupina A: Odlučni domaćin, desetkovani Kamerun, potentna Burkina Faso i euforični debitant (VIDEO)
>>Afrički kup nacija, skupina B: Senegal + Alžir + Tunis + Zimbabve = Skupina smrti (VIDEO)
>>Afrički kup nacija, skupina C: Maroko i Togo nadaju se “kvarenju planova” favoritima skupine (VIDEO)
>>Afrički kup nacija, skupina D: Crne zvijezde, Orlovi, Faraoni i Ždralovi u borbi za četvrtfinale (VIDEO)


Kada ste već ovdje...
... imamo jednu molbu za Vas. Iako nam čitanost raste, prihodi od neprofitnih izvora za neovisne medije, kao i prihodi oglašivača su u padu. Volonteri smo koji od nogometa ne žive, već žive za njega, ali rad i rast kojeg želimo ostvariti ne možemo postići bez financija, a ne želimo u svom rastu izgubiti neovisnost. Stoga Vas moramo zamoliti, ukoliko Vam se sviđaju naše analize, tekstovi i komentari, da nas podržite.

Pošaljite SMS sa tekstom NPLUS na broj 616478 (cijena 3,72 kn s uključenim PDV-om)
Operator SMS usluge: IPT d.o.o., Miramarska 24, 10000 Zagreb, OIB: 74377537525, tel: 01/6005-607

Donirajte putem jednokratne uplate ili trajnog naloga na IBAN: HR8324070001100511089
Donirajte kreditnom karticom putem PayPala ili trajnim nalogom.
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email