Hajduk demantirao članak objavljen u Jutarnjem listu

U tiskanom izdanju Jutarnjeg lista danas je objavljen tekst u kojem stoji da je nogometašima Hajduka na pripremama bilo zabranjeno gledati utakmice hrvatske nogometne reprezentacije na Svjetskom prvenstvu, na što je Hajduk na službenoj stranici objavio demantij.

Tekst na kojem je kao autor potpisan novinar Zdravko Reić objavljen je danas, 27. srpnja 2018. godine u tiskanom izdanju Jutranjeg lista. U naslovu stoji:  “Otkrivamo skandaloznu odluku koja je ukinuta tek uoči finala SP-a: Hajduk je igračima zabranio gledati utakmice hrvatske reprezentacije”. S obzirom da informacije nisu točne, jer postoje i fotografije na kojima su Hajdukovi nogometaši tijekom utakmice Hrvatske i Islanda, Hajduk je isti dan objavio  demantij na tu vijest, u kojem se traži objavljivanje ispravka netočne informacije u cijelosti, na način propisan odredbom članka 41. Zakona o medijima.

Priopćenje s Hajdukove službene stranice:

U skladu s odredbom članka 40.- 46. Zakona o medijima ( Narodne novine 59/04, 84/11 i 81/13) HNK Hajduk š.d.d., OIB; 04785516590, Ulica 8. Mediteranskih igara 2, 21000 Split (u daljnjem tekstu: Klub), zastupan po opunomoćeniku Leonu Zrniću, odvjetniku u Odvjetničkom društvu Kasalo & Raić d.o.o., Hrvatske mornarice 1/J, 21000 Split, podnosi zahtjev za objavu ispravka netočne informacije.

U tiskanom izdanju Jutarnjeg lista od petka, 27. srpnja 2018. godine broj 7164, na stranicama  40. i 41. objavljen je članak pod naslovom „Hajduk je igračima zabranio gledati utakmice hrvatske reprezentacije!“  nadnaslova  „Otkrivamo skandaloznu odluku koja je ukinuta tek uoči finala SP-a“  koji članak je potpisan od novinara Zdravka Reića iznesene su neistinite informacije da je Klub igračima zabranjivao gledati utakmice Hrvatske.

U navedenim tekstu članka autor ,gospodin Zdravko Reić, je naveo niz netočnih informacija i neprovjerenih informacija, citirano:

Možete li zamisliti da je tijekom priprema u Sloveniji igračima Hajduka sugerirano da ne gledaju televizijske prijenose reprezentacije Hrvatske sa Svjetskog prvenstva u Rusiji? Od toga „sugerirano“ bolje informirani kažu – zabranjeno !? ……

„Zato je Zoran Nižić, ipak formalno reprezentativac, upitan jesu li igrači gledali sve prijenose utakmice „vatrenih“? On mrtav -hladan rekao: „Jesmo.““

„Pa ipak iz više izvora se saznalo da su gledali samo par završnih utakmica, netko kaže od polufinala, drugi od četvrtfinala, ali da je za finale stiglo s Poljuda naređenje: zajedničko gledanje, i to na velikom ekranu.“

Iznoseći ovakve insinuacije i netočne navode autor članka je kod šire javnosti formirao sud da je Klub protiv hrvatske nogometne reprezentacije jer je prosječnom čitatelju dovoljno pročitati naslov da bi isti stekao svoj sud i da bi se stvorila svojevrsna atmosfera linča, čime je Klubu povrijeđeno pravo osobnosti.

Ovim putem se napominje kako je točna informacija da su igrači Kluba i stručni tim pratili sve utakmice počevši od utakmice naše nogometne reprezentacije s Islandom koju utakmicu su odgledali na Kupresu kao i  utakmica s Rusijom, Engleskom i Francuskom koje su igrači i stručni tim Kluba odgledali u okviru hotela Habakuk za vrijeme priprema od 4. srpnja do 19. srpnja 2018.

Autor članka je postupio protivno svim postulatima novinarske profesije te uopće nije kontaktirao Klub niti zatražio izjavu Kluba prije objave informacija čime je grubo povrijeđen Kodeks časti hrvatskih novinara koji u čl. 5 i 6 navodi kako je novinar obvezan iznositi točnu, potpunu i provjerenu informaciju te kada izvještava o temama o kojima postoje različita relevantna stajališta, a posebice kada se iznose optužujući navodi, novinar nastoji sva ta stajališta predstaviti javnosti. Autor članka je povrijedio odredbe i Zakona o medijima jer nije provjerio točnost informacija koje je iznio u članku pa iznesene informacije nisu utemeljene na točnim činjenicama ni na činjenicama za koje je autor imao osnovani razlog povjerovati da su točne.

Budući da se u predmetnom članku u odnosu na moju stranku iznose neistinite tvrdnje sukladno odredbi članka  40. – 46.  Zakona o medijima,  zahtijevam da objavite sljedeći ispravak bez promjena i dopuna u istom ili istovrijednom mjestu programskog prostora i na isti ili istovrijedni način na koji je bila objavljena i informacija na koju se ispravak odnosi,  kako slijedi:

U tiskanom izdanju Jutarnjeg lista od petka, 27. srpnja 2018. godine broj 7164, na naslovnici te stranicama  40. i 41. objavljen je članak pod naslovom „Hajduk je igračima zabranio gledati utakmice hrvatske reprezentacije !“  nadnaslova  „Otkrivamo skandaloznu odluku koja je ukinuta tek uoči finala SP-a“  članak je potpisan od novinara Zdravka Reića, a u kojem članku su iznesene neistinite informacije da je HNK Hajduk š.d.d. branio igračima gledanje utakmica hrvatske nogometne reprezentacije.

Netočna je informacija da je igračima sugerirano da ne gledaju utakmice hrvatske reprezentacije, a pogotovo je netočna informacija da je HNK Hajduk š.d.d. branio igračima da gledaju utakmice hrvatske reprezentacije.

Ovim putem HNK Hajduk š.d.d. ističe kako su igrači Kluba i stručni tim bili u prilici zajedno gledati utakmicu hrvatske nogometne reprezentacije s Islandom koju utakmicu su igrači i stručni tim Kluba odgledali na Kupresu kao i ostale utakmice s Rusijom, Engleskom i Francuskom koje su igrači i stručni tim Kluba odgledali u okviru hotela Habakuk (Pohorje) u Sloveniji za vrijeme priprema od 4. srpnja do 19. srpnja 2018.

Autor članka je u tekstu iznio netočne informacije upravo s ciljem daljnjeg difamiranja Kluba u javnosti odnosno narušavanja ugleda i digniteta Kluba točnije kako bi široj javnosti prikazao Klub kao zajednicu ljudi koji ne vole i ne mare za hrvatsku nogometnu reprezentaciju te je za uspješno ostvarenje svog cilja autor namjerno izabrao baš vremensko razdoblje u kojem šira javnost još uvijek emotivno proživljava povijesni uspjeh naše nogometne reprezentacije, a i činjenicu da je samo par dana prije objave članka organiziran doček gospodina Zlatka Dalića izbornika hrvatske nogometne reprezentacije.

Zbog svega navedenog, a ponajprije činjenice da predmetni tekst članka sadrži maliciozne i neistinite navode, ovim putem zahtijevam objavljivanje ovog ispravka netočne informacije u cijelosti, na način propisan odredbom članka 41. Zakona o medijima.”