Hajduk i Zagreb: Najnovija priča o neraskidivoj vezi najvećeg Kluba i glavnog grada

Foto: Naš Hajduk
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

Godine 1949. u Zagrebu je osnovano Društvo prijatelja Hajduka, godinu potom baš u gradu podno Medvednice rodila se ideja o osnivanju Torcide, a pregršt je i drugih dokaza o čvrstoj, neraskidivoj vezi između najvećeg hrvatskog nogometnog kluba i glavnog grada Lijepe naše.

Primjerice, najuvjerljiviju pobjedu u velikim derbijima Hajduk nije ostvario na Poljudu nego u Maksimiru, kada je 1955. pregazio Dinamo sa 6:0.

Društvo prijatelja Hajduka Zagreb spada među najaktivnije, a njegovi članovi su uoči nedavnog 110. rođendana Hajduka prikupili potrebnih 7.500 kuna i u park Za sva vrimena upisali svog bivšeg predsjednika i jednog od osnivača, Branka Šimunića.

Barba Šime nas je napustio prije četiri godine, a tijekom svojih gotovo 95 godina života živio je s Hajdukom i za Hajduka. Iako rođenjem Splićanin, većinu svog života proveo je u Zagrebu, gdje je sa grupom svojih istomišljenika davne 1949. godine osnovao jedno od prvih Društava prijatelja Hajduka u svijetu. Osim po organiziranom udruživanju simpatizera Bijelih, tadašnji zagrebački hajdukovci ostat će zapamćeni i po organizaciji Bile noći 1965. godine, što će poslije slijediti i brojna druga Društva prijatelja.

Kako je nekada izgledao rad zagrebačkih hajdukovaca i koje su im bile glavne aktivnosti, barba Šime je zapisao u svojim zapisima pod nazivom “Feniks”:

“Svaki pojedinac je bio uključen u rad. Podijelili smo zadatke i počeli učlanjivati poznanike i prijatelje. Raštrkali smo se po Zagrebu kao rakova djeca. Prodavali smo Hajdukove suvenire i od naših simpatizera tražili pomoć. Odaziv je bio primjeran. Snalazili smo se kako je tko znao i umio. Navečer smo se sastajali na Trgu i svaki je referirao što je tog dana napravio: koliko je novih članova upisao, kakvu je pripomoć skupio i tome slično. Živjeli smo za jedan dan u tjednu – nadali se i drhtali.”

O tome koliki je bio zaljubljenik u Hajduk, svjedoči i podatak da je samo u Vjesniku, gdje je proveo svoj radni vijek na mjestu grafičkog urednika, u Hajduk učlanio 116 simpatizera splitskoga kluba! Barba Šime je ljubav prema Hajduku prenio i na svog sina Zvonka koji je također nekoliko godina bio predsjednik DPH Zagreb. Na pitanje koliko bi pokojnom ocu značilo što će njegovo ime za sva vrimena biti u Parku kraj Poljuda, kaže:

“Značilo bi mu sigurno puno, Hajduk je njemu bio 90 posto života, teško je to zapravo i objasniti, ali on nije bio od onih koji se guraju u prve redove. Bio je prilično samozatajan, ali siguran sam da bi mu srce bilo ogromno.

Iz Društva prijatelja Hajduka Zagreb kažu kako na ovome ne misle stati.

“Nakon što smo u park Za sva vrimena upisali ime našeg Društva, a potom i ime najvećeg igrača u povijesti našega Kluba – Bernarda Bajde Vukasa – po kojemu i naš Dom nosi ime, ovime smo htjeli odati priznanje i počast gospodinu Branku Šimuniću, našem pokojnom barba Šimi, ali i svima onima koji su započeli ovu priču u Zagrebu prije više od 70 godina. Time smo htjeli pokazati koliko držimo do tradicije i da ne zaboravljamo naše seniore koji su nam svojim primjerom pokazali kako se voli Hajduk i živi za njega. Ono što još možemo reći je da smo sigurni da ovo nije posljednje ime koje ćemo upisati u Park”, rekao je predsjednik Društva prijatelja Hajduka Zagreb Edo Anlar.

Naš Hajduk


Kada ste već ovdje...
... imamo jednu molbu za Vas. Iako nam čitanost raste, prihodi od neprofitnih izvora za neovisne medije, kao i prihodi oglašivača su u padu. Volonteri smo koji od nogometa ne žive, već žive za njega, ali rad i rast kojeg želimo ostvariti ne možemo postići bez financija, a ne želimo u svom rastu izgubiti neovisnost. Stoga Vas moramo zamoliti, ukoliko Vam se sviđaju naše analize, tekstovi i komentari, da nas podržite.

Pošaljite SMS sa tekstom NPLUS na broj 616478 (cijena 3,72 kn s uključenim PDV-om)
Operator SMS usluge: IPT d.o.o., Miramarska 24, 10000 Zagreb, OIB: 74377537525, tel: 01/6005-607

Donirajte putem jednokratne uplate ili trajnog naloga na IBAN: HR8324070001100511089
Donirajte kreditnom karticom putem PayPala ili trajnim nalogom.
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email