Hajduk pozvao na bojkot Sportskih novosti

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

Hajduk je pozvao na bojkot jedinog dnevnog sportskog lista u Hrvatskoj – Sportskih novost.

Na Poljudu smatraju da je njihov odnos prema Hajduku ispod razine novinarske profesije i načela nepristranosti, a kap koja je prelila čašu je njihovo praćenje dogovora s igračima u vezi smanjenja primanja zbog okolnosti izazvanih pandemijom koronavirusa.

U priopćenju kojeg potpisuje predsjednik Marin Brbić se navodi:

Medijsko praćenje svih aktivnosti u Hajduku od strane jedinog sportskog dnevnika u Hrvatskoj „Sportskih novosti“ već duže vrijeme je po našem sudu ispod razine novinarske profesije i načela nepristranosti, prema staroj latinskoj poslovici „što priliči Bogu ne priliči biku“.

Već predugo u SN-u živi načelo da je dobra vijest iz Hajduka samo ona za Hajduk loša vijest, neovisno o tome je li istinita ili nije. Primjerice, samo posljednjih tjedana gotovo da nema naslova teksta o Hajduku koji ne sadrži neki od negativnih pojmova (nelogično, neopravdano, neizvjesno, sporno, nezadovoljno, sramotno…), s time da je riječ „problem“ gotovo neizostavna. Pritom jasno prepoznajemo razliku između novinarskog izvještavanja splitskih dopisnika koji su korektno radili svoj posao i uređivačke politike koja je povod za ovu reakciju.

Vrhunac tog nekorektnog odnosa prema Hajduku je upravo medijsko praćenje dogovora s igračima oko smanjenja plaća zbog okolnosti izazvanih pandemijom koronavirusa, a u kojima se poticalo nezadovoljstvo igrača Hajduka ponudom Kluba, dok se s druge strane napadalo i anatemiziralo igrače nekih drugih klubova zbog neprihvaćanja ponude njihovog kluba.

Uredništvo Sportskih novosti bilo je spremno ići tako daleko da u tiskanom izdanju niti ne zabilježi završetak klupskog dogovora u Hajduku, samo zato jer je odisao atmosferom međusobnog uvažavanja, suradnje i zajedništva unutar Kluba. A to očigledno nije ona vijest iz Hajduka koju uredništvo SN-a želi podijeliti s javnošću.

Posljednji slučaj sam po sebi nije povod za ovu reakciju, ali je kap koja je prelila čašu koja se dugi niz godina punila raznim neprofesionalnim i nekorektnim člancima Sportskih novosti o Hajduku. Već dugo postoje tri temeljna modela koja su u SN-u poželjna kao format informacija na temu Hajduka, a svi nose zajednički nazivnik – održavati sliku o Hajduku kao problemu.

Prvi model je od svake, makar i benigne, situacije napraviti aferu (najsvježiji je primjer kako iskoristiti običnu i medicinski dokazanu virozu igrača za tezu da pojedini menadžeri ucjenjuju Klub), posebice u trenutku kada u Klubu zavlada pozitivna atmosfera; drugi je davanje prostora samo onim igračkim velikanima iz bogate klupske povijesti koji imaju zamjerke i prigovore (nerijetko manipulirajući njima vadeći im naslove iz konteksta izrečenog); a treći je ignoriranje ili minoriziranje pozitivnih primjera u radu Kluba (poput spomenutog dogovora o smanjenju plaća u vrijeme pandemije). Svaku od iznesenih tvrdnji spremni smo potkrijepiti nizom članaka objavljenim u SN-u.

Hajduk prihvaća utemeljene kritike na račun loših igara momčadi i pojedinih odluka Kluba kao sastavni dio novinarskog rada te na taj način želimo zaštititi svakog novinara u obavljanju posla. Tako ni novinarima Sportskih novosti neće biti uskraćena mogućnost rada te će i dalje moći pratiti utakmice Hajduka, kao što će sukladno Zakonu o medijima imati pristup informacijama u zakonski predviđenim rokovima. No, isto tako nećemo dopustiti da se kontinuirano obezvrjeđuje ime Kluba, a medijsko praćenje našeg rada koristi za ispunjavanje želja i interesa pojedinih interesnih grupa, pa čelništvo Hajduka neće aktivno sudjelovati u kreiranju sadržaja Sportskih novosti u vidu izjava, intervjua i komentara.

Uredništvo SN-a može imati mišljenje o načinu na koji Hajduk kao klub funkcionira kakvo god želi, ali mora poštivati činjenicu da je Hajduk u najmanju ruku jedan od dva najveća nogometna kluba u Hrvatskoj, ono što je Hajduk u 109 godina svog postojanja dao hrvatskom nogometu kao i činjenicu da smo Klub koji ne prihvaća sintagmu da cilj opravdava sredstvo. Hajduk nikada u svojoj dugoj i bogatoj povijesti za sebe nije tražio ono što nije bio spreman dati drugima, a na prvom mjestu poštovanje.

Isto tako, sukladno prije spomenutoj latinskoj poslovici, uredništvo SN-a slobodno može birati kojim će se „bogovima“ i s kojom argumentacijom klanjati, ali od Hajduka „bika“ raditi neće.

Budući da su SN napustile načelo nepristranosti i već odavno odabrale model favoriziranja jednih nauštrb drugih, nemamo namjeru skrštenih ruku gledati nepoštovanje Hajduka kao kluba te smo u cilju obrane i zaštite ugleda Kluba prisiljeni pozvati svoje navijače na bojkot Sportskih novosti sve dok odnos tog medija ne bude primjeren ugledu i značaju Hajduka, a u skladu s pozitivnim standardima novinarske profesije. Navijači Hajduka će prihvaćanjem ili neprihvaćanjem našeg poziva jasno pokazati smatraju li našu odluku utemeljenom i primjerenom.


Kada ste već ovdje...
... imamo jednu molbu za Vas. Iako nam čitanost raste, prihodi od neprofitnih izvora za neovisne medije, kao i prihodi oglašivača su u padu. Volonteri smo koji od nogometa ne žive, već žive za njega, ali rad i rast kojeg želimo ostvariti ne možemo postići bez financija, a ne želimo u svom rastu izgubiti neovisnost. Stoga Vas moramo zamoliti, ukoliko Vam se sviđaju naše analize, tekstovi i komentari, da nas podržite.

Pošaljite SMS sa tekstom NPLUS na broj 616478 (cijena 3,72 kn s uključenim PDV-om)
Operator SMS usluge: IPT d.o.o., Miramarska 24, 10000 Zagreb, OIB: 74377537525, tel: 01/6005-607

Donirajte putem jednokratne uplate ili trajnog naloga na IBAN: HR8324070001100511089
Donirajte kreditnom karticom putem PayPala ili trajnim nalogom.
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

Zadnje objavljeno

Twitter