Hajduk: “Represiji i gušenju slobode govora nema mjesta na stadionima”

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

Povodom događanja na utakmici 19. kola Hrvatski Telekom Prve lige između Lokomotive i Hajduka koja je jučer odigrana u Maksimiru oglasili su se iz splitskog kluba čije priopćenje prenosimo u cijelosti:

HNK Hajduk Split oštro osuđuje represiju prema svojim navijačima koja je već sada postala folklor na gostujućim utakmicama Kluba. Posljednji u nizu je sramotni incident koji se dogodio ovog vikenda prilikom gostovanja Hajduka kod Lokomotive na Maksimiru.

Naime, tom prilikom Hajdukovi navijači izvrgnuti su rigoroznim pregledima zbog kojih je dosta njih i s uredno plaćenom ulaznicom na stadion ušlo tek u drugom poluvremenu. Voljeli bismo kad bi mogli ovo pripisati lošoj organizaciji utakmice, ali nije da se ovo događa prvi put. Pri tom je, kao nedavno i na Rujevici, zabranjeno unošenje transparenata s obilježjima kojima se izražava stav prema načinu rada Hrvatskog nogometnog saveza. Osim što se krše temeljna ljudska prava, ovim činom hrvatski nogometni vlastodršci provode i kontinuiranu zabranu slobode govora koja je uvriježena civilizacijska vrijednost u svim demokratski uređenim državama.

Protiv smo bilo kakvog nasilja i u potpunosti podržavamo sprječavanje pokušaja unošenja, unošenje i isticanje transparenta, zastava s tekstom, slikom, znakom ili drugim obilježjem kojima se iskazuje ili potiče mržnja ili nasilje na temelju rasne, nacionalne, regionalne ili vjerske pripadnosti, no oštro prosvjedujemo protiv zabrane svih transparenata. Iskazivanje podrške klubu putem transparenata neizostavan je i potpuno legalan dio nogometnog kolorita koji je prisutan na svim stadionima i u klubovima. Naravno, onima koji uopće imaju navijače. Istina, tribina je mjesto gdje se nerijetko izražava nezadovoljstvo, no kriteriji za zabranu ili sankcije određeni su Zakonom o sprječavanju nereda na športskim natjecanjima i pravilnikom o sigurnosti HNS-a koji ne predviđaju ovakve mjere. Ovakva cenzura predstavlja opasan presedan i vraća nas u vremena za koja se svi nadamo da su daleka prošlost. Da bi se zabranili transparenti nije dovoljno da se nekome njegov sadržaj ne sviđa već da je u suprotnosti sa Zakonom.

Posebno osuđujemo i agresivan pristup policajaca prema navijačima prilikom izlaska sa stadiona, a među kojima je bilo i veliki broj roditelja s malom djecom.

Krajnje je vrijeme da se HNS počne brinuti o razvoju hrvatskog nogometa umjesto osmišljavanjem kojekakvih zabrana i mehanizama prisile usmjerenima prema navijačima. Uostalom, hrvatska javnost im je tijekom zadnjih godina bezbroj puta jasno dala do znanja što misli o njihovom (ne)radu.


Kada ste već ovdje...
... imamo jednu molbu za Vas. Iako nam čitanost raste, prihodi od neprofitnih izvora za neovisne medije, kao i prihodi oglašivača su u padu. Volonteri smo koji od nogometa ne žive, već žive za njega, ali rad i rast kojeg želimo ostvariti ne možemo postići bez financija, a ne želimo u svom rastu izgubiti neovisnost. Stoga Vas moramo zamoliti, ukoliko Vam se sviđaju naše analize, tekstovi i komentari, da nas podržite.

Pošaljite SMS sa tekstom NPLUS na broj 616478 (cijena 3,72 kn s uključenim PDV-om)
Operator SMS usluge: IPT d.o.o., Miramarska 24, 10000 Zagreb, OIB: 74377537525, tel: 01/6005-607

Donirajte putem jednokratne uplate ili trajnog naloga na IBAN: HR8324070001100511089
Donirajte kreditnom karticom putem PayPala ili trajnim nalogom.
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email