Hajduk-Shakhter: Samoubojstvo iz zasjede

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

Harakiri, seppuku, kappuku, kako vam drago. Hajduk je opet pobijedio sam sebe, po treći put zaredom. Moram priznati da mi ih je uistinu bilo žao. Vidjelo se da stvarno žele, da su nabrijani, na terenu su izgledali vrlo dobro, jasno izuzev branjenja prekida. S ovakvim branjenjem prekida naprosto nisu imali šanse.

Bijeli su ovoga puta koristili 4mdash;2mdash;3mdash;1 formaciju: Stipicamdash; Mikanović, Maloča, Milić, Jozinovićmdash; Bradarić, Anđelkovićmdash; Kouassi, Caktaš, Vlašićmdash; Gotal, a napadali su protivničkih 5mdash;3mdash;2.

Torcida: Gdje god da igra Hajdue… Foto: hajduk.hr

Odavno nisam gledao momčad koja u tolikoj mjeri odbija igrati poput karagandijskog Rudara. Ljudi svoj nogomet u potpunosti svode na duboku obranu, duge lopte, skok, duel i prekide. Ništa više. Čak ni kontri nemaju, spora su ekipa, a i Bijeli su ih dosta dobro, pravovremeno zatvarali u tranziciji s izuzetkom one jedne greške Jozinovića s početka utakmice. Čak se stjecao dojam kako su već početkom drugog dijela počeli s otezanjem pri 2:1, valjda zadovoljni rezultatom.

Tudor je postavio dupli blok ispred svojih stopera. U kontekstu igre po travi mdash; nebitno i nekorisno, jer domaći to nisu ni pokušavali ili je to bilo vrlo vrlo skromno. Nije Tudor time posebno dobio ni u skok igri, no, vjerujem da je ono na što je ciljao s duplim pivotom bilo da dobije igrača više za pokrivanje prostora i zatvaranje drugih lopti, onih lopti koje bi kazahstanski skakači spuštali. I je, Hajduk je, kako rekosmo, vrlo dobro kontrolirao Rudare dok im je lopta bila na travi. Tako da se čak ne može ni reći da je defenzivna faza igre bila loša u globalu. Nije. Loše, upravo očajno, bilo je branjenje prekida. I samo i isključivo na tome je Hajduk primio 4 gola i znatno umanjio svoje šanse za prolaz.

Ofenzivno, Hajduk je igrao, tražio je loptu, ona je išla brzo i točno po travi. Problema je bilo prilikom predaje kod dužih dijagonala kojima se nastojalo okretati strane, griješili su i Anđelković i Bradarić. Caktaš još nije na broju okretaja koji se traži, kasni s reakcijama i rješenjima, vidi se da još nije pravi, ali se diže. Dojam je da Vlašiću više odgovara igra u sredini kad je češće na lopti. Kouassi protiv ovakvih hermetičkih bunkera teže dolazi do izražaja, iako ima fin dribling, a Gotalu sve pohvale mdash; i četvrtu utakmicu nastavlja s bilo golom bilo asistom. Iako je jasno da ovaj prednji dio ekipe može još bolje, činjenica je da nisu igrali loše. Bilo je lijepih akcija, lopta je tekla brzo. I iako Hajduk još nema posve razrađene mehanizme realizacije završne faze svojih napada, Bijeli su danas stvorili čak 10mdash;ak prilika za gol! Već u 8′ Vlašić s 10mdash;ak metara iskosa tuče preko gola, u 11′ čistu šansu promašuju prvo Gotal pa Kouassi,

Sandro Gotal strijelac je gola koji je kratko vratio Hajduk u igru Foto: hajduk.hr

u 19′ Gotal zabija, zatim Jozinović puca s 12mdash;ak metara iskosa slijeva mdash; Mokin brani, pa Jozinović fino povratnom loptom proigrava Caktaša koji s 10mdash;ak metara tuče previsoko, pa Gotal nakon sat igre ne koristi 1 na 1 s Mokinom, pa Kouassi spušta Vlašiću na šut iskosa, pa jedanaesterac i konačno prilika duboko u sučevu vremenu kad Milić sam k’o duh nakon krasne akcije promašuje s 3mdash;4 metra.

Međutim, ne može napad realizirati koliko se otraga može primiti.

Na nogometplus.netmdash;u smo upozoravali i razložili Shakhtareve prekide: i kornere i slobodne udarce i aute, i opet je Hajduk u tim situacijama reagirao jako loše. I to ne samo kod golova. Bilo je još situacija, što gužvi koje bi Bijeli ipak uspjeli očistiti, što akcija prekinutih uslijed ofsajda ili faula u kojima su Hajdukovci reagirali loše.

Kod prvog gola Maloča uopće ne izlazi na duel i skok i kazahstanski igrač mirno loptu prebacuje prema golu gdje Anđelković nije imao šanse protiv fizički mnogo moćnijeg Topčagića postavljen iza njega. Kod drugog gola opet se jako loše reagira na prvu loptu kod ubačaja mdash; sad igrač bježi Bradariću, Mikanović koji je trebao odraditi zonski dio branjenja ga također ne prati i Kazaci opet lakoćom dobivaju skok, a na drugoj stativi ili Jozinović ili Anđelković, tko je već trebao, ne prate Finonchenka koji mirno zabija. Kod trećeg gola Milić uopće ne reagira u dvoboju s Džidićem, Anđelković koji je taj dio prostora zonski branio ne reagira i pada gol. A četvrti gol je bio čisti Hail Mary, da se poslužimo izrazom iz američkog sporta. Ponovo, po četvrti put Bijeli gube skok na prvu loptu kod nabačaja (po treći put Kazaci glavom loptu prebacuju dalje!), sada Milić, no kad se činilo da je Jozinović fino pročitao pas i uzeo loptu, grubo griješi i u dva dodira domaći ponovo zabijaju. Ovaj zadnji gol posebno je frustrirajući, ne samo jer je velika razlika između 3:2 i 4:2, nego zato što su Bijeli prije tog gola jedno 5 minuta loptu držali kontinuirano u svom posjedu uz tek dva izbijanja domaćih. Tada je i stvorena ona velika prilika Milića. I onda…

Izuzev prekida, domaći nijednu jedinu šansu na utakmicu nisu stvorili, a jednu su iskreirali čak i nakon ispucavanja svog vratara.

Jako je teško nešto pametno reći nakon ovakve utakmice, jer je Hajduk stvorio niz prilika i izuzev jednog jedinog segmenta igre djelovao sasvim dobro, uvjerljivo bolje od protivnika, a izgubio i to s 2 razlike. Valja pripomenuti, iako ne mijenja na analizi, da su Bijeli u 13′ vjerojatno oštećeni za jedanaesterac kad je spriječena uigrana kombinacija iz kornera tako da je Milić povučen za ruku u kaznenom prostoru.

Splićani su bolja momčad od Shakhtera, ali nikako da pobijede sami sebe. Ono što može veseliti je da je ekipa danas izgledala psihološki kudikamo stabilnije i čvršće nego u prethodna dva susreta što se lako da vidjeti po odigravanjima igrača pod protivničkim pritiskom, pa čak i onom Jozinovićevom kod četvrtog gola, ma koliko nepotrebno i krivo bilo. Tajnog recepta nema. Pod uvjetom da je u svlačionici sve u redu, jedino što je rješenje jest mdash; rad. I još rada i još treninga i još ponavljanja. Ništa drugo.

Hajduk Shakhtera može izbaciti čak i usprkos ovih 2:4, naprosto zato što je bolja ekipa. Ono ključno pitanje ostaje isto kakvo je bilo i prije ove utakmice: može li konačno pobijediti svoje slabosti, svladati svoje demone.


Ivan Rilov


Kada ste već ovdje...
... imamo jednu molbu za Vas. Iako nam čitanost raste, prihodi od neprofitnih izvora za neovisne medije, kao i prihodi oglašivača su u padu. Volonteri smo koji od nogometa ne žive, već žive za njega, ali rad i rast kojeg želimo ostvariti ne možemo postići bez financija, a ne želimo u svom rastu izgubiti neovisnost. Stoga Vas moramo zamoliti, ukoliko Vam se sviđaju naše analize, tekstovi i komentari, da nas podržite.

Pošaljite SMS sa tekstom NPLUS na broj 616478 (cijena 3,72 kn s uključenim PDV-om)
Operator SMS usluge: IPT d.o.o., Miramarska 24, 10000 Zagreb, OIB: 74377537525, tel: 01/6005-607

Donirajte putem jednokratne uplate ili trajnog naloga na IBAN: HR8324070001100511089
Donirajte kreditnom karticom putem PayPala ili trajnim nalogom.
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

Zadnje objavljeno

Twitter