Hajdukov webshop – online igra živcima

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

Nakon taktičkih analiza, analiza klubova i sustava, odlučili smo se, kao dobri konzumenti, analizirati Hajdukov webshop, koji je u prosincu 2013. godine premijerno predstavljen od tadašnjeg voditelja marketinga, gosp. Aljoše Bašića:

Provjeravali smo s kojim poteškoćama se kupci susreću i koliko je zapravo jednostavno i izvedivo naručiti robu iz Hajdukovog webshopa.

Hajdukov webshop se od samog pokretanja u prosincu 2013. godine optički nije mijenjao. Također, ni grafike proizvoda se ne ažuriraju (treći dres iz sezone 2015./16. kojeg više nema u ponudi krasi primjerice grafiku za kategoriju “DAN UTAKMICE”).

Loša aktualizacija grafika je vidljiva i pod kategorijom “MOJ HAJDUK”, gdje se nalaze grafike proizvoda kojih isto tako već godinama nema u ponudi (npr. retro-dres, novčanik i drugi). Ovdje se konzumenta već usmjerava u beskrajnu potražnju. Ali nećemo se ovdje zadržavat, idemo korak po korak.

Ukoliko želimo ući u sami webshop moramo se poslužit izbornikom u lijevom kutu shopa, gdje dolazimo do točke “SVI ARTIKLI”. I sad ulazimo u svijet Hajdukovih proizvoda. Imali smo ovdje i opciju “izdvojeni artikli”, ali to su oni već viđeni na početnoj stranici shopa.

Sad već postaje zanimljivo: ovdje postoje grafike na proizvode Macrona, kolekcije Moj Hajduk, Galeba, a nakon toga slijede Hajdukovi proizvodi te nekoliko tema koje očigledno grafiku nisu ni zaslužile. Artikli poput NH Majice, Bilo Srce (mogućnost donacija za humanitarnu udrugu) ili artikli na akciji su tu uz “Poštarina – dodatno” i “USLUGE”. Smisao ovih zadnjih dviju opcija smo pokušavali analizirati, ali nismo uspjeli doći do zaključka koja im je svrha.

Na ovoj stranici nam se učitava i izbornik uz sve opcije pojedinih proizvođača (Macron, Moj Hajduk, Galeb), tu su i poredani doslovno svi segmenti na doista nepregledan način.

Želite primjer?

Ako želite kupiti neki proizvod za malo dijete ili bebu, dakle, tražite BABY PROGRAM i to brzo pronađete klikom pod Moj Hajduk > Baby program. Ali tu se ne nalaze svi proizvodi namijenjeni za dijete ili bebu jer i Galeb nudi svoj “Baby program”, a pod “Hajdukovi proizvodi” još možete pronaći vlažne maramice, dok klikom na “Rico” dođete do još nekih stvari za najmlađe uzraste. Nećemo spominjati da pod “Macron” možete kupiti i dječji Boxset.

Još jedan primjer?

Ako želite kupiti neku majicu kratkih rukava, opcije da dođete do svih takvih proizvoda na webshopu su sljedeće:

  • Macron > Dan utakmice (dresovi)
  • Macron > Slobodno vrijeme > Kratke majice / Polo majice
  • Moj Hajduk > Majice
  • Galeb > Majice
  • NH Majice

Našli ste nešto što Vam odgovara? Čestitamo!

Jedno duže razdoblje autor ovoga teksta je pokušavao uputiti odgovorne u klubu da nedostaje elementarnih informacija koje bi zapravo morale biti vidljive na prvi pogled. To su uvjeti kupnje i poštarine te uvjeti povrata.

Uvjete se ubacilo linkom na PDF koji se postavio na lijevi izbornik. Zašto se to nije jednostavno ugradilo u stranicu nije nam jasno, ali bolje išta nego ništa.

Cjenik poštarine možete pronaći na sljedećoj poveznici.

Kod poštarine nažalost nije navedena usluga (tko dostavlja robu?), ali zato imamo napomenu na dnu: Cijene su informativnog karaktera, a točan iznos će biti obračunat prilikom dodavanja proizvoda u košaricu, ovisno o destinaciji, volumenu i težini pošiljke. U cijenu je uključen i trošak ambalaže.

Potrebna ozbiljnost i profesionalnost nažalost ni ovdje nije na razini, ali prije molbi i upućivanja na nedostatke nije bilo ni ovoga, tako da donekle možemo biti zadovoljni.

Međutim, u ovom izborniku se nalazi i link na PDF s informacijama o veličinama.

Kako Hajduk nudi robu raznih proizvođača, a istu putem webshopa pokušava prodavati širom svijeta, pitamo se kako mogu ovakvom tablicom za sve svoje proizvode paušalno reći da se radi o ovim veličinama u slučaju svih tih proizvoda različitih proizvođača.

Možemo otići i korak dalje. U Splitu postoji još jedan mali dućan koji je kod Hajdukovih navijača izuzetno popularan i čiji se proizvodi mogu vidjeti na tribinama, a to je Torcidin shop, koji isto tako na malo jednostavniji način nudi svoje proizvode online. Ovaj shop prati svjetske trendove i uz malo truda uz svaki proizvod objavi dimenzije, tako da baš svi mogu naručiti komad robe znajući da im taj talijanski XXL neće bit tijesan (jer imaju recimo samo 90 kila), ili da neće bit velik.

Kupci uz ovakvu uslugu bezbrižno mogu naručiti proizvode (jer ih po mjerama usporede s vlastitim stvarima), sam shop diže online prodaju, a povratak robe doslovno nije potreban (osim naravno u slučaju robe s greškom). Sama neizvjesnost veličine robe u Hajdukovom shopu doslovno sprječava cijelu dijasporu da naručuje dragocjene proizvode putem webshopa. Uza sve to, treba uzeti u obzir činjenicu da su zapravo hajdukovci iz svijeta najbolji konzumenti po pitanju kupnje službenih dresova i suvenira.

Primjer iz Torcidinog shopa, koji uz svaki artikal zbog raznih krojeva i designa navodi za kupca potrebne dimenzije:

Ukoliko pak u desnom izborniku kliknete na kategoriju “Svi artikli” učitat će vam se svi proizvodi koji su ikad bili u ponudi, iako nekih već godinama nema u prodaji.

Želite npr. novčanik? Ili prekrasnu dekorativnu retro-loptu? Zaboravite na to!

Razlog da je ova opcija dostupna običnome kupcu nije nam jasan. Možda vam neko sa čudnim smislom za humor želi samo pokazati što ste propustili kupiti.

Prije nekoliko dana Hajduk je službeno objavio i novi CASUAL PROGRAM. Lijepa kolekcija košulja i vesta koju smo pogledali i u shopu na Poljudu. I tu smo se ponovo malo razočarali. To da artikli nisu posloženi po segmentima (sportska oprema, majice, dječja roba, suveniri…), nego su bez nekog smislenog reda pobacani, na to smo se već navikli. Košulje i veste smo nakon duže potrage ipak pronašli. I ne, nisu bile pod ISTAKNUTI ARTIKLI, nego pod kategorijom MOJ HAJDUK > Casual program. Uglavnom smo se nekako snašli i pronašli ponudu:

Ubrzo smo shvatili da se stvari ni kod ovog novog proizvoda nisu popravile. Evo primjerice artikla s dosta “širokim opisom”:

Vrsta materijala? Kroj? Dimenzije? Zemlja porijekla? Pranje? Detalji? Ma kome to treba!?

Ali, dogodilo se malo čudo: sliku se može povećati, što do sada i nije bilo uobičajeno. Još da se fotografira i pokoji detalj koji bi kupca dodatno zaintrigirao? E to je već druga stvar. Toga još uvijek nema.

Stvari su znale biti i gore, a dokaz tome su sljedeće fotografije:

Dolaskom novog predsjednika Jasmina Huljaja i odabirom novog voditelja marketinga koji je najavljen do kraja ovog mjeseca sudeći po nedavnom predsjednikovom intervjuu Dalmatinskom portalu se možemo nadati promjenama i u web-shopu.

Planiran je iskorak u privlačenju novih prihoda..

– Nitko neće dati novac ako ne vidi svoju korist. Hajduk mora definirati strategiju svog brenda i definirati što on to nudi svojim sponzorima i partnerima. Prostor za rast vidim kroz maloprodaju, navijačke artikle. Drugi veliki izvor je online prodaja, jer navijača ima po cijelom svijetu. Moj utisak je da im nisu dostupni naši proizvodi. Dalje, navijačka populacija i na Facebooku i digitalnim kanalima komunikacije sigurno se može kvalitetnije koristiti za stvaranje novih prihoda. Prodaja na stadionu, match day, je na nuli kad se gleda profitabilnost. Sponzori će dolaziti s rezultatima. Sponzori se uvijek žele poistovjetiti s uspjehom. Nastavit ćemo raditi na kobrendingu. Kobrending je moguće unaprijediti, ali moramo počistiti neke stvari. Puno je sitnih proizvoda koji možda čak narušavaju image Hajduka. Nedostaje da se s tim proizvodom bavimo aktivnije. Znači, mi stavimo na njega brand, ali to je znak, a ne brand. Zato treba odraditi marketinške aktivnosti.

Dostupnost proizvoda postoji na webshopu. Mi se pak pitamo: želi li ovaj odjel u klubu prodavati svoju robu online?

Zar se navijač iz Njemačke, Australije ili SAD-a treba uputiti u avanturu naručivanja robe za koju ne zna kako izgleda, kojih je dimenzija i koliko će ga dostava koštati?

Ne treba izmišljati toplu vodu, dovoljno je ugledati se na druge klubove i njihova rješenja. Nadamo se većoj količini kvalitetnih fotografija proizvoda, nadamo se boljim opisima pa i dimenzijama dresova. Pa neka i Frane iz Njemačke zna odgovara li mu Macronov dres u XL veličini ili ipak treba XXXL.

E da, što se tiče dresa… malo volimo i sanjati. Aktualni bijeli dres Hajduka je u webshopu predstavljen samo jednom fotografijom iako smo ih u premijernom predstavljanju mogli vidjeti puno više. To da dres ima detalja koji bi mogli kupce navući na kupnju istog, nećemo spominjati. Evo, naš Frane je odabrao da želi dres kakav nose igrači, s brojem, prezimenom i svim sponzorima. Na Hajdukovom webu i dalje vidi istu sliku praznog dresa.

Potom smo pogledali kako to primjerice radi Bayern München:

Što bi kupac zapravo želio od Hajdukova webshopa?

Želio bi webshop u kojem klikom na “MAJICE” dobije pregled svih majica, u kojem može u izborniku izabrati veličinu i da se učitava sve što bi mu moglo odgovarati. Želio bi da ima opise artikala, kvalitetne slike, i ne samo po jednu, da je webshop pregledan i uredan. Da suvenire ne mora tražiti po svim kategorijama i da lako, brzo i kvalitetno dođe do željene robe te da na koncu bez previše razmišljanja može naručiti upravo ono što želi. Zasad o tome nažalost može samo sanjati.

L.K.


Kada ste već ovdje...
... imamo jednu molbu za Vas. Iako nam čitanost raste, prihodi od neprofitnih izvora za neovisne medije, kao i prihodi oglašivača su u padu. Volonteri smo koji od nogometa ne žive, već žive za njega, ali rad i rast kojeg želimo ostvariti ne možemo postići bez financija, a ne želimo u svom rastu izgubiti neovisnost. Stoga Vas moramo zamoliti, ukoliko Vam se sviđaju naše analize, tekstovi i komentari, da nas podržite.

Pošaljite SMS sa tekstom NPLUS na broj 616478 (cijena 3,72 kn s uključenim PDV-om)
Operator SMS usluge: IPT d.o.o., Miramarska 24, 10000 Zagreb, OIB: 74377537525, tel: 01/6005-607

Donirajte putem jednokratne uplate ili trajnog naloga na IBAN: HR8324070001100511089
Donirajte kreditnom karticom putem PayPala ili trajnim nalogom.
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email