Hajdukovci, jeste li se ispuhali? Donosimo analizu utakmice između Hajduka i Istre

Dolaskom srpanjskih vrućina, vraća nam se i Hajduk na scenu. Nakon odrađenih priprema, pokojeg transfera mdash; stigli su Gotal i Jo, otišli Andrijašević i Pašalić od zvučnijih imena, Hajduk je sezonu otvorio utakmicom 2. pretkola Kupa UEFA u Dundalku koju, hvala hrvatskoj javnoj televiziji, nismo mogli gledati, pa smo ostali uskraćeni i za povijesni gol najmlađeg Hajdukova strijelca u povijesti natjecanja u euro kupovima mdash; Nikole Vlašića. Pobijedili su Bijeli 2:0 i osigurali odlične temelje za uzvratni susret pred svojim navijačima u kojem će tražiti potvrdu svog prolaska dalje.

Svega 3 dana kasnije uslijedila je i prva ovosezonska utakmica dostupna očima većine Hajdukova puka i ine javnosti, susret 1. kola HNLmdash;a protiv Istre na Poljudu.

Hajduk nije briljirao, ali još manje je igrao loše. Bila je to sasvim fina predstava Bijelih za sam početak sezone uz par pogrešaka koje su, nažalost, na kraju, uz kad je Hajduk u pitanju, na startu sezone već neizostavni vis maior, dovele do gubitka dva boda.

Pamićeva ekipa je zaigrala onako kako njegove ekipe inače igraju: duboko, kompaktno s izraženim naglaskom na defenzivu. Trudili su se držati raspored, biti koncentrirani, pomagati jedni drugima. Nerijetko ih je u liniji otraga bilo i po 6mdash;7. Igrači ispred zadnje linije posebno su pokrivali prostor ispred svojih stopera. U planu za ofenzivu imali su čekati kontre. I dočekali su ih nekoliko. Dvije su priveli kraju mdash; jedna je završila promašajem Špehara nakon što je Stipica otišao u prazno, a druga u mreži domaćih nakon nesporazuma Hajdukove obrane. To je od Istre u ofenzivnoj fazi igre bilo sve.

Hajduk je startao u 4mdash;3mdash;3 rasporedu; Stipica na golu, otraga Vršajević, Milović, Maloča, Milić, ispred njih Bradarić, ispred njega desno Vlašić, lijevo Caktaš, na desnom krilu Kouassi, na lijevom Maglica, a u špici Sandro Gotal.

Raspored na terenu 1.poluvrijeme, kad je Hajduk u napadu

Od prvog pasa na utakmici bilo je jasno kako će se gosti braniti duboko, kako smo već opisali, a Hajduk će nastojati otključati njihovu bravu strpljivom igrom pasa od noge do noge uz nerijetke dijagonale s jedne na drugu stranu terena.

Loptu je iz obrane naprijed prenosio Bradarić i tražio Miju Caktaša koji je onda dirigirao igrom Hajduka u polju Istre. Zanimljivo je bilo gledati to nadmetanje jednog izrazitog napadački orijentiranog pristupa i duboke, jako povučene obrane: na trenutke je nalikovalo kako gledajući Bijele gledamo neku ekipu otprije 80mdash;ak godina obzirom na raspored. Naime, Puljani su bili toliko zatvoreni da su Bijeli počesto napadali u već pomalo zaboravljenom 2mdash;3mdash;5 sustavu gdje bi samo dva stopera bila otraga, ispred njih 3 vezna s Bradarićem kao nekada mdash; centarhalfom koji bi stopere štitio, a naprijed bi se trojici napadača još na bokovima pridodala oba beka.

Kouassi u prodoru Foto: hajduk.hr

Kouassi i Maglica su se nerijetko povlačili par koraka dublje kako bi osigurali bolji protok lopte i preuzimali ulogu negdašnjih povučenih napadača sa svake strane vođe navale. Takav položaj svojih napadača Hajduk je koristio za uigranu akciju koju je pokušao odigrati više puta tijekom utakmice, a koja mu je i donijela gol koji je zabio novopridošli Gotal. Maglica ili Kouassi bi se povukli par koraka dublje i iz prve proslijeđivali loptu koju bi dobili iz dubine u prostor iza svojih leđa koji bi ostajao nečuvan budući bi njih iz zadnje linije izašli pratiti Istrini braniči. U taj prostor utrčavao bi Gotal i tražio loptu za 1 na 1 s Brkićem.

Spominjali smo i dijagonale kojima su Hajdukovci nastojali brzo okrenuti stranu i tako otvoriti više prostora za igru. U većini slučajeva bilo je operacija uspjela mdash; pacijent mrtav. Naime, većina lopti je našla svoj cilj, no uvijek bi igrača koji bi primao loptu dočekala postavljena obrana žutih. Radi se o tome da takvi pasevi nisu bili adekvatno pripremani. Tek jednom je stigla dijagonala iz dubine za Vršajevića koji je napao desno krilo, no tako da je istodobno Vlašić lažnim kretanjem odvukao svog igrača u sredinu, a Kouassi svog povlačenjem prema natrag, od gola Istre. Tako se otvorio prostor za Avdiju kojeg je ovaj fino iskoristio. Šteta što je ovo odigrano samo jednom.

Tijekom prvog dijela lopta je išla, bilo je i dosta kretanja pred 16mdash;ercem Istre, te je stvoreno i nekoliko prilika: ona za gol, šut Vlašića na povratnu loptu Milića, Kouassi glavom, te odlična akcija kad su se desno iskosa u situaciji za šut spetljali Maglica i Kouassi.

Najveći problem u Hajdukovoj igri u prvom dijelu igre bio je Filip Bradarić. Imao je nekoliko krivih predaja, jako je loše izvodio prekide, a ni defenzivno, iako nije imao previše posla, nije djelovao dobro.

Gol Istre rezultat je niza nes(p)retnih reakcija i okolnosti. Graf je potegao s loptom nakon što je ova brzo prebačena sa suprotne strane. Milić je tada izašao na njega, možda i nepotrebno, no, vjerojatno osjećajući da ga s jedne strane pokriva Maglica, a s druge Bradarić. Graf je predao loptu bočno Pavloviću kojega je zatvarao Maglica, a liniju dodavanja dijagonalno pokrivao Bradarić. Graf nakon predaje šprinta na desno krilo, a Milić ga prati. U trenutku kad Pavlović s loptom ulazi par koraka u sredinu, Maloča zaključuje da je dobro zatvoren i podiže se u ofsajd zamku. Milović i Vršajević iza njegovih leđa to vide i prate ga, no, Milić prateći Grafov trk mdash; ne. Zaleđe propada, a Špehar uz mogući faul dobija duel s Maločom, te servira asist za Ivančića koji to lako sprema u mrežu, jer liniju pasa nije ispratio Milović, a igrača Vršajević.

Raspored na terenu 2.poluvrijeme, kad je Hajduk u napadu

U drugom dijelu Hajduk je do zadnjih 20mdash;ak minuta nastavio jednakim ritmom i stilom igre. Bilježimo volej Gotala s 12mdash;13 metara, lijepo primanje Maglice i šut iz okreta, pa pokušaj Bradarića iskosa koji je podigao svoju igru u drugom dijelu, te njegovu šansu na samom isteku vremena. I Gotal je imao dobru priliku glavom, a najljepši potez bio je prodor Vlašića, jako dobar šut nisko u suprotni kut iz blizine kojeg je Brkić sjajno obranio.

Dakle, nije da Hajduk nije pokušavao, pa i stvarao što više što nešto manje izražene prilike za gol. Naprosto nije bilo realizacije. Zadnjih 20mdash;ak minuta ipak se malo nervoza uvukla među igrače, pa je znalo biti i nešto preskakanja igre, ali u usporedbi s lanjskom sezonom, ne pretjerano. Valja reći da je tome sigurno pridonio i izlazak Vlašića s kojim je Hajduk lakše kontrolirao loptu i prostor.

Hajduk je imao 73% vremena loptu pod kontrolom, uputio je 17 šuteva i imao 9 kornera, stvorio niz šansi.

No, rezultat nije donio 3 boda. Tudor je pustio svoju ekipu da igra, nije ih vezao raznim taktičkim zadacima i imperativima, niti sputao strah od moguće pogreške. I to se vidi, i po Milićevim ulascima s beka u sredinu čime izneredi protivničku zonu, ali bez konkretnog rezultata ovog puta, i po Caktaševoj velikoj pogrešci kad je krivo uputivši jedan pas glavom natrag umalo darovao šansu Istri, i po Maločinoj peti kojom se pokušao izvući iz nezgodne situacije kad ga je protivnik pritiskao, a lopta mu bježala u aut. Ekipa gotovo uvijek nastoji igrom naći rješenje situacije u kojoj se nađu.

Zbog Tudorove kazne susret je na klupi vodio Hari Vukas Foto: hajduk.hr

Začudila je izmjena Kouassija za Nižića pred kraj utakmice. Ponajprije zato što je ispalo da sam Tudornije do kraja vjerovao svojim dotada provođenim zamislima na terenu, a onda i zato što se nakon Nižićeva ulaska očekivalo više nabacivanja na njega, a od toga nismo vidjeli gotovo pa ništa, čime je opravdanost same izmjene došla u pitanje.

Nerijetko se stjecao dojam da je Hajduk po gubitku lopte duboko u polju Istre reagirao presporo u želji da je ponovo oduzme što prije i što dalje od svog gola. Ovo je bio velik problem Tudorove ekipe i lani i tu Bijele čeka još dosta rada.

Šteta što Kouassi nije dovoljno dobro iskorišten, njegova brzina i hitrina, kao i 1 na 1 igra vrlo malo dolaze do izražaja protiv ovako dubokih, gustih obrana. Eto zadataka za Hajdukovu struku, kako Bjelokoščaninu pripremiti situaciju da do izražaja dođu njegove vrline. Caktaš je odigrao vrlo finu utakmicu, s nekoliko opasnih šuteva izvan 16mdash;erca, na koncu, pogodio je i stativu, te je fino povezivao igru pred kaznenim prostorom gostiju, ali se još uvijek vidi da je dugo bio van natjecateljskog ritma.Maločine okomice iz dubine znaju biti faktor iznenađenja, ali nerijetko znaju biti i pretvrde, preoštre, pa i pomalo neprecizne, teške za primanje, pa automatski nose i opasnost za kontru. Maglica je, uz standardno velik broj okretaja odigrao jako dobro, pokazao tri jako lijepa poteza mdash; pas petom kad se Milić spetljao, asist kod gola i ono primanje, okret i šut. Svidio se Gotal, bio vrlo živ, aktivan, bez straha od duela, puca s obe noge, i vrlo hitar. Slučajno ili ne, pokazao je sasvim dobro razumijevanje sa suigračima. Šteta što očito jako samopouzdani i fizički moćni Vršajević nije bolje iskorišten na svom boku, što mu nije prostor više otvaran za ubacivanje naprijed mdash; tu je bilo najviše problema u igri, u toj sinkronizaciji kretanja više igrača bez lopte. Posebna priča je 16mdash;godišnji Vlašić. Upravo nevjerojatno kojom lakoćom je dobijao duele, ali i mirnoćom rješavao sitaucije u kojima se nalazio. Nije pokazao nimalo straha i nakon gola u Irskoj i ovoga puta bio među najboljima.

I konačno mdash; Domagoj Ljubičić, čovjek u crnom koji je Hajduka zavio u crno. Sve ovo gore napisano može poslužiti za buduće Hajdukove izazove, za analizu samog nastupa, za razgovor o onome o čemu bismo i trebali pričati mdash; o samoj igri, ali jednim sučevim potezom pada u vodu u kontekstu utakmice s Istrom. Ljubičič je bio na čistoj liniji pogleda, nitko mu nije smetao, dobro je vidio faul Grafa u 16mdash;ercu nad Maglicom, ali je odlučio ne dosuditi jedanaesterac. Ako ništa drugo, barem su dosljedni u centrima moći hrvatskog nogometa.

Ivan Rilov


Kada ste već ovdje...
... imamo jednu molbu za Vas. Iako nam čitanost raste, prihodi od neprofitnih izvora za neovisne medije, kao i prihodi oglašivača su u padu. Volonteri smo koji od nogometa ne žive, već žive za njega, ali rad i rast kojeg želimo ostvariti ne možemo postići bez financija, a ne želimo u svom rastu izgubiti neovisnost. Stoga Vas moramo zamoliti, ukoliko Vam se sviđaju naše analize, tekstovi i komentari, da nas podržite.

Pošaljite SMS sa tekstom NPLUS na broj 616478 (cijena 3,72 kn s uključenim PDV-om)
Operator SMS usluge: IPT d.o.o., Miramarska 24, 10000 Zagreb, OIB: 74377537525, tel: 01/6005-607

Donirajte putem jednokratne uplate ili trajnog naloga na IBAN: HR8324070001100511089
Donirajte kreditnom karticom putem PayPala ili trajnim nalogom.

Zadnje objavljeno

Twitter