Hao Haidong izbrisan iz povijesti kineskog nogometa

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

Kineske vlasti uklonile su sve internetske poveznice koje se odnose na Hao Haidonga, najboljeg strijelca u povijesti tamošnje nogometne reprezentacije. Izbrisan je njegov profil na društvenoj mreži Weibo, a s najpopularnijeg sportskog foruma Hupu uklonjeni su svi blogovi, slike, videa, tekstovi i komentari koji su s njim povezani.

Povodom ovom postupku bio je njegov istup u kojem se pridružio pokretu zviždača kojeg je ustanovio kineski milijarder u egzilu Guo Wengui te je kritizirao komunističku partiju pozvavši na osnivanje nove federalne republike Kine koja će biti utemeljena na vladavini slobode, prava i demokracije.

U zajedničkom istupu sa svojom ženom Ye Zhaoying, bivšom dvostrukom prvakinjom svijeta u badmintonu, Hao je progovorio o tome kako je totalitarni režim ugnjetavao profesionalne sportaše kršivši njihova ljudska prava te je birokracijom i korupcijom uništio sportski duh u profesionalnom sportu Kine.

49-godišnji Hao je u dresu Kine odigrao 107 utakmica u kojima je postigao 41 gol. Svojevremeno je bio najpopularniji i najuspješniji nogometaš u državi te je s reprezentacijom 2002. godine izborio prvi i za sada jedini povijesni nastup na Svjetskom prvenstvu.

U karijeri je igrao za Bayi, Dalian Shide i Sheffield United te je šest puta osvojio naslov prvaka, a dva puta kup. Tri puta je bio najbolji strijelac kineske lige, a 1998. godine izabran je za najboljeg nogometaša Kine. Njegov sin Hao Runze je trenutno nogometaš Radničkog iz Niša, a prethodno je igrao u španjolskoj Granadi i Albaceteu dok je 2016. godine bio član zagrebačke Lokomotive.

Sličnu sudbinu kao i Hao doživio je i Hakan Sukur kojeg je Turski nogometni savez 2016. godine, kao drugog najboljeg strijelca u povijesti reprezentacije, izbrisao iz svojih povijesnih knjiga zbog povezanosti s Fethullahom Gulenom kojeg su vlasti optužile za pokušaj državnog udara. Sukur je sad vozač Ubera u Sjedinjenim Američkim Državama.


Kada ste već ovdje...
... imamo jednu molbu za Vas. Iako nam čitanost raste, prihodi od neprofitnih izvora za neovisne medije, kao i prihodi oglašivača su u padu. Volonteri smo koji od nogometa ne žive, već žive za njega, ali rad i rast kojeg želimo ostvariti ne možemo postići bez financija, a ne želimo u svom rastu izgubiti neovisnost. Stoga Vas moramo zamoliti, ukoliko Vam se sviđaju naše analize, tekstovi i komentari, da nas podržite.

Pošaljite SMS sa tekstom NPLUS na broj 616478 (cijena 3,72 kn s uključenim PDV-om)
Operator SMS usluge: IPT d.o.o., Miramarska 24, 10000 Zagreb, OIB: 74377537525, tel: 01/6005-607

Donirajte putem jednokratne uplate ili trajnog naloga na IBAN: HR8324070001100511089
Donirajte kreditnom karticom putem PayPala ili trajnim nalogom.
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email