HNK Rijeka: Od propasti preko preoblikovanja i Social Sporta do Teanna Ltd-a

Foto: Dragan Janjušević / wikimedia
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

Jučer je HNK Rijeka dobila nove vlasnike – riječ je o tvrtki Teanna limited koja je u vlasništvu kćerki dosadašnjeg predsjednika kluba Damira MiškovićaMatee i Anne. Javnost još ne zna za koji su iznos, i jesu li uopće, sestre Mišković 70% klupskih dionica kupile od Stichting Social Sporta, ili im je spomenuti paket dionica doslovno “predan na upravljanje”.

Ono što znamo jest kako je teklo preoblikovanje Rijeke iz udruge građana u športsko dioničko društvo, te koje su sve obveze iz tog odnosa proizašle. S obzirom da će novom promjenom vlasnika doći i do (re)definiranja određenih odnosa u smjeru Grad Rijeka, klub, nove vlasnice i Stadion Kantrida d.o.o., red je da se podsjetimo kako je premijerno prodana Rijeka.

>> SLUŽBENO: HNK Rijeka dobila nove vlasnike

Klub je u športsko dioničko društvo preoblikovan krajem 2012. godine sukladno Zakonu o sportu koji predviđa da nagomilani dugovi prema državi postaju udio u temeljnom kapitalu kluba u vlasništvu Grada Rijeke. Nizozemski Stichting Social Sport, zaklada koja skrbi o sportu, a koja je financirana od strane talijanskog naftnog biznismena Gabriela Volpija, upisuje svoje dionice uplatama u novcu.

Nakon preoblikovanja Rijeka je dobila samo dva dioničara – Volpijevu fondaciju koja je kupila 70% dionica i Grad Rijeku koja je zadržala 30% vlasničkog udjela. Iako se često najavljivalo da bi i navijači trebali dobiti određeni postotak udjela od strane Grada – to se do danas nije ostvarilo.

Dionica: HNKR-R-A
Odluka Vlade RH o prijenosu dugova

Cijeli posao je vodio glavni čovjek nove Rijeke Damir Mišković, koji je poslovno godinama surađivao s Volpijem, a sve je započelo Ugovorom o partnerstvu kojeg 17. veljače 2012. godine potpisuju predstavnici grada, kluba i fondacije. Prema ugovornim odredbama Stichting sport se obvezao u roku od mjesec dana pozajmiti 2 milijuna eura za vraćanje do tada dospjelih dugova, dio kojih nije bio dug prema državi u iznosu od 16.345.234,55 kuna, kojeg se Vlada RH 23.8.2012. odrekla u ime udjela Grada Rijeke u budućem dioničkom društvu.

U istom ugovoru definirano je da će se navedena pozajmica od 2 milijuna eura pretvoriti u vlasničke udjele u Rijeci. Uz to, svi su se složili da će i predsjednik udruge Rijeka odstupiti u roku od mjesec dana, te će Stichting sport postaviti svoje predstavnike na čelo kluba. Odmah je i dogovoren omjer budućeg suvlasništva: 30% gradu, 70% investitorima.

Grad je po tom ugovoru u cijelu priču ušao s dugom kluba prema državi, početnom investicijom od milijun kuna, koje su bile potrebne za pokretanje preoblikovanja, te ustupanjem stadiona Kantrida. Pravo korištenja stadiona definirano je posebnim ugovorom od 30. 8. 2012. godine u kojem se HNK Rijeci daje pravo korištenja Sportsko rekreacijskog centra „Kantrida“ na dvadeset godina. Kako je sudski vještak Zlatko Radovčić ustvrdio da je vrijednost ove posudbe u periodu od šest godina 7.459.339,66 kuna, nije teško zaključiti da je ukupna vrijednost koncesije na Kantridu otprilike 25 milijuna kuna. Iznos vrijednosti koncesije od 7,5 milijuna kuna je bitan, jer je Rijeka prvobitno preoblikovana u iznosu temeljnog kapitala od 8 milijuna kuna: i to 1 milijun kuna uplate Grada Rijeke i 7 milijuna kuna vrijednosti Kantride. Ostatak vrijednosti Kantride je ugovorom definiran kao donacija Grada Rijeka klubu Rijeka.

U ugovoru iz veljače definirano je i da će grad svake godine uplaćivati minimalno 2.6 milijuna kuna za održavanje stadiona, da će zajedno s partnerima (županija, HNS,…) omladinskoj školi osigurati minimalno 1.5 milijuna kuna, te da će za održavanje Kvarnerske rivijere (omladinskog turnira) izdvajati minimalno 500.000 kuna. Također, grad se obvezao da će pronaći i sponzora koji će u financijskoj konstrukciji kluba sudjelovati s ukupnim iznosom od oko 1.6 milijuna kuna godišnje. Prema tom ugovoru o partnerstvu Grad Rijeka se u klub godišnje obvezao uplaćivati 6,2 milijuna kuna.

Ugovor o partnerstvu
Ugovor o partnerstvu

S druge strane, investitor se, osim početnih 2 milijuna eura, s kojim praktički kupuje klub, obvezao pozajmljivati dodatnih 1.8 milijuna eura godišnje i to u periodu od tri godine (2012., 2013. i 2014.). Ukupno je riječ o 5,4 milijuna eura pozajmica, iznosu kojeg je klub nakon tri godine trebao početi vraćati. Prema izjavama predsjednika kluba Miškovića iz rujna ove godine, Rijeka je nizozemskoj fondaciji, koja više nije vlasnik kluba, dužna vratiti još 4,6 milijuna eura.

Zanimljivo je i to da je ugovorno definirano da ukoliko investitor odluči prodati klub nakon 1.1.2015. – pravo prvokupa ima Grad Rijeka, i to po tržišnoj cijeni. Ovu mogućnost Gradsko vijeće je na nedavno održanoj sjednici odbilo.

Samo preoblikovanje odrađeno je u tri koraka – prvo je Grad Rijeka preoblikovao klub s vrijednosti 8 milijuna temeljnog kapitala. Recimo Hajduk je svoju tridesetogodišnju koncesiju na Poljud u cijelosti unio u temeljni kapital, dok je Rijeka, od dvadeset godina koncesije, samo njih šest (6) upisala u temeljni kapital. Tako je u drugom krugu dokapitalizacije, gdje su prvobitne pozajmice fondacije od 2 milijuna eura postale dionice, Grad Rijeka završio s 30%, a Stichting Social Sport 70% vlasništva HNK Rijeke.

Trenutno je temeljni kapital HNK Rijeke oko 82 milijuna kuna, što znači da je klub dokapitaliziran. Prva dokapitalizacija izvršena je 25. siječnja 2013. godine kada je temeljni kapital društva povećan izdavanjem 40.000 (četrdesettisuća) redovnih dionica druge emisije, nominalnog iznosa 100,00 (sto) kn za svaku dionicu, pa je temeljni kapital s iznosa od 8.000.000,00 kn skočio za 4.000.000,00 kn na iznos od 12.000.000,00 kn. Zatim se 27. kolovoza 2013. godine temeljni kapital povećava izdavanjem 708.706 (sedamstotisućasedamstošest) redovnih dionica treće emisije, nominalnog iznosa 100,00 (sto) kn za svaku dionicu, čime je vrijednost povećana za 70.870.600,00kn, odnosno s 12.000.000,.00 kn na 82.870.600,00 kn.

U novom omjeru temeljnog kapitala Stichting Social Sport imao je dionica u vrijednosti 58.010.000,00 kuna, a Grad Rijeka 24.860.600,00 kuna.

Grad Rijeka je svoju vrijednost kapitala ostvario uplatom 1 milijuna kuna u novcu, pretvaranjem šest (od dvadeset) godina koncesije na Kantridu – što je 7,5 milijuna kuna, te pretvaranjem duga na ime poreza prema državi i otpis u ime grada u iznosu od 16 milijuna kuna.

Što se tiče Stichting Social Sporta – zaklada je pozajmicu od 2 milijuna eura pretvorila u dionice, te kasnije pozajmice u ukupnom iznosu od 43 milijuna kuna (5,7 milijuna eura) također pretvorila u dionice. Više informacija o tome koliki je iznos od preostalog duga prema fondaciji vraćen, i je li uopće vraćen, trebali bi imati kada klub objavi financijski izvještaj za 2017. godinu.

Za vrijeme vlasništva Stichting Social Sporta Rijeka je ostvarila fantastične sportske rezultate – od ulazaka u skupine Europske lige, do dvostruke krune. Klub je također u tom periodu promovirao jako veliki broj igrača koje je poslije prodavao za rekordne iznose. Uloga Damira Miškovića u svemu tome je ključna, tako da s operativne strane klub novom promjenom vlasnika ne bi trebao doživjeti nikakav stres.

Ipak, ovom promjenom vlasništva nekoliko odnosa dolazi pod znak pitanja. Prvi je odnos Grada Rijeke i kluba s obzirom na to da je Ugovor o suradnji iz 2012. bio potpisan između Stichting Social Sport, Grada Rijeke i kluba. Drugi je odnos sa Stadionom Kantrida d.o.o., tvrtkom koja je, prema sudskom registru, i dalje u vlasništvu Stichting Social Sporta. Naime, Stadion Kantrida je vlasnik i investitor kampa i stadiona na Rujevici. Ujedno je i vlasnik koncesije na taj prostor tj. ima pravo građenja na 50 godina što plaćaju oko 158.400 kuna godišnje (također imaju i 50-godišnje pravo građenja i na području Kantride). Ugovor između HNK Rijeka i Stadion Kantride vjerojatno postoji, no o detaljima tog odnosa javnost nije informirana. Tek je iz financijskih izvještaja HNK Rijeka vidljivo da klub isplaćuje dugoročne pozajmice tvrtki Stadion Kantrida. Tako je poznato da je HNK Rijeka spomenutoj tvrtki isplatila iznos od 19 milijuna kuna, čiji je rok povrata 31.12.2022. godine. Vrijedi notirati da je tvrtki Stadion Kantrida, sada već bivši vlasnik kluba – zaklada Social Sportpozajmio 140 milijuna kuna s rokom povrata 31.12.2017. godine, odnosno sutra. Kako su ovi odnosi konkretno definirani, te što će istima donijeti promjena vlasnika, do uvida u potpisane ugovore nemoguće je znati.

Mecena moderne Rijeke bio je Gabriele Volpi, a njegovo ulaganje nadgledao je Damir Mišković; sada tu ulogu preuzima sam Damir Mišković sa svojim kćerima. Hoće li on nastaviti ubacivati milijunske injekcije novca u klub (i otkuda) ili je klub uhvatio dovoljno zaleta s posljednjih pet godina – ostaje vidjeti. Postoji opcija da Mišković sisters i tata nađu nove partnere koji bi donijeli svježi kapital u klub. Sam Mišković dosta nade polaže i u Opatijsku inicijativu kroz koju se nadaju osmisliti model financiranja sporta kroz nove poreze i namete.

Rijeka je tako ušla u sljedeću fazu svojeg dioničarstva, prva faza bila je role model za stvaranje rezultatski ozbiljnog kluba, sada predstoji ona teža – zadržavanje visokih standarda na koje su navikli vlastite navijače i širu sportsku javnost.

ZB


Kada ste već ovdje...
... imamo jednu molbu za Vas. Iako nam čitanost raste, prihodi od neprofitnih izvora za neovisne medije, kao i prihodi oglašivača su u padu. Volonteri smo koji od nogometa ne žive, već žive za njega, ali rad i rast kojeg želimo ostvariti ne možemo postići bez financija, a ne želimo u svom rastu izgubiti neovisnost. Stoga Vas moramo zamoliti, ukoliko Vam se sviđaju naše analize, tekstovi i komentari, da nas podržite.

Pošaljite SMS sa tekstom NPLUS na broj 616478 (cijena 3,72 kn s uključenim PDV-om)
Operator SMS usluge: IPT d.o.o., Miramarska 24, 10000 Zagreb, OIB: 74377537525, tel: 01/6005-607

Donirajte putem jednokratne uplate ili trajnog naloga na IBAN: HR8324070001100511089
Donirajte kreditnom karticom putem PayPala ili trajnim nalogom.
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

Zadnje objavljeno

Twitter