Search
Close this search box.

HNK Rijeka u 2022. godini poslovala s gubitkom od skoro 40 milijuna kuna

HNK Rijeka je objavila financijski izvještaj za 2022. godinu koji osim kluba uključuje i tvrtku kćer Stadion Kantrida kojom se upravlja sportskim kompleksom na Rujevici. Prema njemu je poslovano s gubitkom od 38,2 milijuna kuna.

Prihodi kluba su iznosili 74 milijuna kuna dok su rashodi bili 112,2 milijuna kuna. Najviše se uprihodovalo transferima, nešto manje od 32 milijuna kuna, a najznačajniji je bio odlazak Hrvoja Smolčića u Eintracht Frankfurt. Prodajom ulaznica i pretplata klub je dobio nešto manje od 5 milijuna kuna dok je na osnovu sponzorstva i oglašavanja prihod bio malo veći od 8 milijuna kuna. Za TV prava se dobilo 5 milijuna kuna, a brza eliminacije iz Europe od švedskog Djurgardensa je donijela 4,3 milijuna kuna. Nažalost zbog kršenja financijskog fair playa UEFA je početkom ožujka klub s Rujevice kaznila s 450.000 eura odnosno 3,46 milijuna kuna.

Kad su troškovi u pitanju na plaće igrača se potrošilo 42 milijuna kuna dok su troškovi ostalih zaposlenika iznosili 14,8 milijuna kuna. Na organizaciju utakmica se pak izdvojilo 7,7 milijuna kuna. Iz kluba su istaknuli da je za transfere igrača potrošeno 4 milijuna kuna, a trošak  posrednika je iznosio 4,5 milijuna kuna od čega je do sada isplaćeno 1,37 milijuna kuna dok će ostatak biti u aktualnoj i idućim godinama. Financijski rashodi od kojih najveći dio otpada na kamate su pak bili na razini od 5,4 milijuna kuna.

Posljednjeg dana prošle godine klub je na računu imao 1,7 milijuna kuna, a njegova potraživanja zbog transfera igrača su iznosila 29,3 milijuna kuna. Istodobno su obveze po istoj osnovi iznosile 7,2 milijuna kuna.

Klub je tijekom 2022. godine likvidnost osiguravao i kratkoročnim bankovnim zajmovima koji su u godinu dana s 23,1 milijun kuna porasli na 36,4 milijuna. Ukupni zajmovi su posljednjeg dana prosinca pak iznosili 106,7 milijuna kuna što je za 8,7 milijuna kuna više nego godinu prije. Za skoro deset milijuna kuna su porasle i kratkoročne obveze prema dobavljačima, s 9,8 milijuna kuna na 19,3 milijuna kuna. Zaključak bilance je da ukupna imovina iznosi 203,4 milijuna kuna dok su obveze 192,8 milijuna kuna.

U izvještaju se navodi i da bivši igrač Dario Smoje vodi spor protiv klub u kojem traži 255 tisuća eura dok još uvijek Franku Andrijaševiću nije isplaćeno nešto manje od 850 tisuća kuna. S Rujevice su pak pred FIFA-om pokrenuli spor protiv turskog Kayserispora koji duguje 190 tisuća eura plus kamate. Riječ je o dijelu odštete za transfer Zorana Kvržića koji se dogodio u siječnju 2020. godine.

Uprava kluba je pak na sljedeći način prokomentirala poslovanje: “Klub posluje u sportskom sektoru na koji je u prethodnim razdobljima značajno utjecalo izbijanje COVID-19 koje je imalo utjecaj na poslovanje i trenutnu likvidnost kluba.

Društvo je u 2022. godini osiguralo dodatne kredite povezanih društava za likvidnost u iznosu od 15.109.000 kuna te je u 2023. godini osiguralo financiranje u iznosu od 12.809.000 kuna te planira prodaju određenih igrača kojom će osigurati likvidnost za narednu godinu.

Društvo je primilo pismo potpore od vlasnika u kojem se navodi da vlasnik kontinuirano namjerava pružati financijsku potporu Društvu i da ne namjerava zahtijevati otplatu kratkoročnih obveza ako za to Društvo nema mogućnosti te da ima namjeru daljnjeg držanja vlasništva u Društvu.

Ovi događaji i okolnosti ukazuju na to da postoji značajna neizvjesnost koja stvara značajnu sumnju vezanu uz sposobnost Društva da nastavi poslovati po načelu vremenske neograničenosti poslovanja.

Ovi financijski izvještaji pripremljeni su pod pretpostavkom neograničenosti vremena poslovanja Društva. Sposobnost Društva da nastavi neometano poslovati i podmirivati dospjele obveze ovisi o kontinuiranoj podršci vlasnika ili izvora financiranja.

Uprava vjeruje kako je primjena pretpostavke o neograničenosti poslovanja u pripremi ovih financijskih izvještaja s obzirom na gore navedene činjenice primjerena.”

Za kraj recimo da je Rijeka u 2021. godini poslovala s minimalnim gubitkom obzirom da su prihodi iznosili 105,4, a rashodi 105,5 milijuna kuna.


Kada ste već ovdje...
... imamo jednu molbu za Vas. Iako nam čitanost raste, prihodi od neprofitnih izvora za neovisne medije, kao i prihodi oglašivača su u padu. Volonteri smo koji od nogometa ne žive, već žive za njega, ali rad i rast kojeg želimo ostvariti ne možemo postići bez financija, a ne želimo u svom rastu izgubiti neovisnost. Stoga Vas moramo zamoliti, ukoliko Vam se sviđaju naše analize, tekstovi i komentari, da nas podržite.

Pošaljite SMS sa tekstom NPLUS na broj 616478 (cijena 0,49 € s uključenim PDV-om)
Operator SMS usluge: IPT d.o.o., Miramarska 24, 10000 Zagreb, OIB: 74377537525, tel: 01/6005-607

Donirajte putem jednokratne uplate ili trajnog naloga na IBAN: HR8324070001100511089
Donirajte kreditnom karticom putem PayPala ili trajnim nalogom.

Zadnje objavljeno

Twitter