HNL u Europi – moguće rute do grupne faze

Foto: Pixabay
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

Hrvatski klubovi su napredovali na tablicama nositeljstva zahvaljujući plasmanu u finala europskih kupova onih koji su kroz svoja nacionalna prvenstva osigurali plasman u skupine Lige prvaka.

Liga prvaka (put prvaka)

Dinamo je dobio najtežeg mogućeg protivnika u 2. pretkolu Lige prvaka, rumunjski Cluj (26.8.). Korona je uvjetovala jednu utakmicu, ždrijebom određenu u gostima. Plasmanom najboljih klubova u finala europskih kupova, prvak Nizozemske, koja je 11. plasirana na UEFA ljestvici, Ajax, ulazi direktno u skupine. Time je Dinamo dobio status nositelja i u 4. pretkolu Lige prvaka ako stigne do tamo.

Ispadanjem Astane od Dinamo Bresta i pomicanjem Olympiacosa i Slavije u 4. pretkolo zbog plasmana najboljih klubova u finala europskih kupova, Dinamo je, ako prođe Cluj, izbjegao Ludogorec, Crvenu zvezdu i Young Boys kao potencijalne protivnike u 3. pretkolu jer su stekli status nositelja.
Plasmanom u 4. pretkolo, trenutni protivnici za ulazak u skupine Lige prvaka Dinamu su: Slavija, Ludogorec, Young Boys i Crvena Zvezda.
Uz sve to, kao protivnik, tu stoji i koronavirus koji se pojavio kod jednog igrača.

Ispadanjem od Cluja Dinamo ulazi u 3. pretkolo Europske lige za prvake gdje će biti nositelj, ali i dobiti mogućnost da se plasira odmah ždrijebom u 4. pretkolo. Dva kluba će se dobiti prolaz bez odigravanja utakmica da se izbjegne neparan broj u daljnjem natjecanju.

Liga prvaka (put neprvaka)

Lokomotivu ukoliko izbaci Rapid čekaju Benfica, Dinamo Kijev i Bešiktaš/Gent kao potencijalni protivnici u 3. pretkolu, a u slučaju poraza klub s Kajzerice natjecanje nastavlja u 3. pretkolu Europske lige (24.9.), ali ne kao nositelj zbog činjenice da se ove godine 2. pretkolo Lige prvaka igra prije ždrijeba 3. pretkola Europske lige.

Europska liga

Hajduk je nositelj u 2. pretkolu (17.9.) gdje ima laganih protivnika kao što su B36, Kesla, Riteriai, za koje su čuli samo zagriženi kladioničari, ali i dosta težih kao što su Motherwell, Aris, Servette, CSKA Sofija. U 3. pretkolu (24.9.) Hajduk najvjerojatnije neće biti nositelj jer u 1. pretkolu treba ispasti 7 od 9 klubova iznad Hajdukovog koeficijenta. Kao nenositelj, Hajduk može dobiti strašne protivnike kao što su Basel, Sporting Lisabon, PSV, Wolfsburg, Milan, Glasgow … Od onih koji se vode pod „manje teški“ ubrajamo Hapoel BS, Steauu, Standard, Spartu, APOEL i BATE te bi oni mogli biti povoljniji ždrijeb. Ovisno o ždrijebu 3. pretkola Hajduk može izbacivanjem nositelja postati nositelj u 4. pretkolu (1.10.) ili ostati nenositelj. Ako izbaci jačeg protivnika bio bi nositelj u 4. pretkolu pa ga opet čekali ovi „manje teški“, odnosno oni isti „teški“ ako izbaci slabijeg nositelja u 3. pretkolu.

Rijeka kreće od 3. pretkola i trenutno nije nositelj, ali je pomicanjem drugih klubova stigla pred vrata „nositeljstva“. Sada treba da samo jedan (od 8) klub s većim koeficijentom ispadne iz 1. pretkola, odnosno dva, ukoliko Lokomotiva izbaci Rapid. Ako Rijeka ne bude nositelj u 3. pretkolu očekuju je isti mogući protivnici kao i Hajduka. Dok bi statusom nositelja od težih protivnika mogli dobiti Rio Ave, Dinamo Moskvu, Liberec, Charleroi, Abereen, a od lakših Alashkert, New Saints, Vojvodinu … U 4. pretkolu Rijeka nije nositelj i tu za protivnike može dobiti iste klubove kao i Hajduk, ukoliko se uspije plasirati …

Osijek ima najmanji koeficijent, a time i najteži put. Već u 2. pretkolu kao nenositelj mogu dobiti Kopenhagen, Wolfsburg, Galatasaray, Milan…

Ždrijeb

Liga prvaka – 3. pretkolo (31.8.) ; 4. pretkolo (1.9.)
Europska liga – 2. pretkolo (31.8.) ; 3. pretkolo (1.9.) ; 4. pretkolo (18.9.)

Renato Čupić


Kada ste već ovdje...
... imamo jednu molbu za Vas. Iako nam čitanost raste, prihodi od neprofitnih izvora za neovisne medije, kao i prihodi oglašivača su u padu. Volonteri smo koji od nogometa ne žive, već žive za njega, ali rad i rast kojeg želimo ostvariti ne možemo postići bez financija, a ne želimo u svom rastu izgubiti neovisnost. Stoga Vas moramo zamoliti, ukoliko Vam se sviđaju naše analize, tekstovi i komentari, da nas podržite.

Pošaljite SMS sa tekstom NPLUS na broj 616478 (cijena 3,72 kn s uključenim PDV-om)
Operator SMS usluge: IPT d.o.o., Miramarska 24, 10000 Zagreb, OIB: 74377537525, tel: 01/6005-607

Donirajte putem jednokratne uplate ili trajnog naloga na IBAN: HR8324070001100511089
Donirajte kreditnom karticom putem PayPala ili trajnim nalogom.
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

Zadnje objavljeno

Twitter