HNS krši vlastiti Statut; je li Zdravko Mamić član Savjeta IO-a?

Ususret nastavku analize promjena Statuta Hrvatskog nogometnog saveza, u kojem ćemo se pozabaviti člancima i stavcima koji definiraju i propisuju ovlasti i obveze Izvršnog odbora, Odbora za hitnost te famoznog Savjeta IO-a, donosimo vam još jedan dokaz koliko se profesionalno i ozbiljno radi u krovnoj kući hrvatskog nogometa.

Osim što su vodeći ljudi Saveza kadri javno objaviti da neće poštivati zakon države u čije ime djeluju (iako i to još uvijek osporavaju tvrdeći da oni nisu tijelo javne vlasti), novim izmjenama Statuta, na koje ih je konačno natjeralo (zamislite!) mišljenje Državnog ureda za šport, nogometni vlastodršci pokazuju da uopće nemaju namjeru ‘tek tako pasti’. Smišljajući more lakrdijskih doskočica kojima su si ponovno osigurali da nitko ništa ne može formalno predložiti, osim naravno onih koji su na njihovoj liniji, nogometnoj vladi je izgleda promakao detalj zbog kojeg krše vlastiti Statut. Smiješne li slučajnosti, riječ je o Zdravku Mamiću.

Pa krenimo redom.

Hrvatskim nogometnim savezom formalno upravlja najvažnije izvršno tijelo – Izvršni odbor. Formalno, jer izmjenama Statuta u travnju 2014. godine, kada je ukinuta obveza da se IO sastaje jednom u dva mjeseca, te uzimajući u obzir da ‘… u slučaju potrebe, Odbor za hitnost može donositi i izmjene i dopune pravilnika čije je donošenje u nadležnosti Izvršnog odbora’ – postaje jasno da je Odbor za hitnost tijelo kojim zabrinuta (i zbrinuta) klika može u najužem krugu podobnih odlučivati baš o svemu.

No, vratimo se na tobože najmoćnije tijelo Saveza – Izvršni odbor. IO prema Statutu (članak 42., stavak 1) ima 17 članova. S obzirom na sve nedaće sa zakonom koje su zadesile nogometnu vlast, ovo tijelo trenutno broji samo 11 aktivnih članova.

Oni su redom: Davor Šuker (predsjednik), Ante Kulušić (dopredsjednik), Ante Vučemilović Šimunović (dopredsjednik), Dubravko GalovićDavor IvićDrago LucićRobert MarkulinStjepan MerkašDamir MiškovićKorado Soldatić i (kako reče HNS-ov vojnik Stipković na službenoj stranici 1. HNL) – munja i gromobran hrvatskog nogometa – Alojzije Šupraha – u mladim danima nogometni sudac i šef Centra Službe za zaštitu ustavnog poretka u Splitupreteče SOA-e. Suzdržat ćemo se težih komentara pa ćemo samo zaključiti da su šarolikaživopisna ekipa.

Pitate se što se dogodilo s preostalih šest članova IO-a? Pa, zahvaljujući sportskoj inspekciji, koja je postupala po izmjenama Zakona o sportu, petorka Marijan KustićĐuro BukvićBožo GalićNenad HorvatićSlavko Prišćan spriječena je u daljnjem obavljanju svoje dužnosti. Točnije, njihov mandat stavljen je u mirovanje, a Savez će do tada, osim pravne borbe pred Upravnim sudom, svoje vjerne vojnike smjestiti u novo tijelo – Savjet Izvršnog odbora, pa će isti tako ostati na izvoru informacija, savjetima sugerirati što i kako, ali više nemaju pravo glasa. Naravno, do ovih informacija javnost je došla preko neslužbenog glasila Saveza – u ‘fantastičnom’ tekstu Sportskih novosti, preko kojih je pokušano plasiranje teze da se petorka povukla samoinicijativno, a ne zbog djelovanja sportske inspekcije. Jer tako to rade ozbiljne institucije.

Dakle zaključno – IO HNS-a trenutno ima 11 aktivnih članova i pet članova čiji su mandati u mirovanju. Što je sa sedamnaestim članom?

Pa, njegovo ime je Zdravko Mamić. On je bio na funkciji člana IO-a, dopredsjednika istog te prvog dopredsjednika Saveza. Svih ovih funkcija Mamić se otkazom u srpnju 2016. godine odrekao. Od tog trenutka ispunjen je uvjet podstavka c) stavka 7, članka 42. Statuta HNS-a, u kojem stoji da mandat prestaje prije roka na koji je član IO-a izabran u slučaju: “podnošenja pisane ili zapisnikom utvrđene ostavke”.

Stavkom 9 istog članka Statuta propisano je sljedeće:

“U slučaju ako nekom od članova Izvršnog odbora prestane mandat prije isteka roka na koji je izabran, novi član ili članovi Izvršnog odbora izabrat će se na sljedećoj sjednici Skupštine. Njegov mandat traje do isteka mandata Izvršnom odboru”.

Od trenutka kada je Zdravko Mamić predao ostavku na funkcije u Savezu održane su dvije Skupštine HNS-a, a na istima sukladno Statutu nije izabran novi član Izvršnog odbora, koji prema statutu broji 17, a ne šesnaest članova.

Službenim upitom pokušali smo saznati i od samog Saveza je li možda izabrao novog člana IO-a sukladno Statutu, a da je javnosti to igrom slučaja promaklo, no odgovor kao i uvijek kada je riječ o škakljivim temama nismo dobili.

Što se zapravo dogodilo nakon ostavke Zdravka Mamića možemo samo nagađati. Za pretpostaviti je da isti zapravo nije dao ostavku, već stavio svoj mandat u mirovanje, baš kao i pet preostalih članova IO-a, pa bi u tom slučaju Statut bio ispoštovan.

Druga verzija je jednostavna. Zdravko Mamić je zaista podnio ostavku, a HNS nebiranjem novog člana krši vlastiti Statut. Tko će odgovarati za to i kakve su sankcije?

Pa to zapravo nitko ne zna. Čak ni oni u Savezu. Budući da HNS nema nikakvu vrstu Etičkog odbora ili sličnog tijela koje bi se bavilo ovakvim i sličnim slučajevima, o kršenju Statuta izgleda odlučuje Disciplinska komisija. Tijelo koje ili nije svjesno da Savez ne poštuje vlastiti Statut i da Izvršni odbor nema statutarno propisanih 17 članova, ili jednostavno ne želi postupati prema odgovornima(?), iako je upoznato s kršenjem Statuta – ili – Zdravko Mamić zapravo nikada nije dao ostavku kojom bi mu prestao mandat, već je samo svoj mandat stavio u mirovanje?

Postavlja se pitanje, je li tom logikom i Zdravko Mamić član Savjeta Izvršnog odbora?


Kada ste već ovdje...
... imamo jednu molbu za Vas. Iako nam čitanost raste, prihodi od neprofitnih izvora za neovisne medije, kao i prihodi oglašivača su u padu. Volonteri smo koji od nogometa ne žive, već žive za njega, ali rad i rast kojeg želimo ostvariti ne možemo postići bez financija, a ne želimo u svom rastu izgubiti neovisnost. Stoga Vas moramo zamoliti, ukoliko Vam se sviđaju naše analize, tekstovi i komentari, da nas podržite.

Pošaljite SMS sa tekstom NPLUS na broj 616478 (cijena 3,72 kn s uključenim PDV-om)
Operator SMS usluge: IPT d.o.o., Miramarska 24, 10000 Zagreb, OIB: 74377537525, tel: 01/6005-607

Donirajte putem jednokratne uplate ili trajnog naloga na IBAN: HR8324070001100511089
Donirajte kreditnom karticom putem PayPala ili trajnim nalogom.

Zadnje objavljeno

Twitter