HNS odustao od jedinstvene Treće HNL

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

Hrvatski nogometni savez je odustao od prijedloga Stručne komisije da Treća HNL od sezone 2020/21 bude jedinstvena liga sa 16 klubova.

>> Stručna komisija HNS-a predložila Vukojevića i Šimunića za nove izbornike

Glavna je to novost nakon sastanka koji je jučer održan u Zagrebu, a na kojem su, kako prenose Sportske novosti, uz izvršnog direktora Marijana Kustića, direktora Damira Vrbanovića, savjetnika Zorislava Srebrića, voditeljicu Odjela za licenciranje Ivančicu Sudac te dopredsjednike Tomislava Svetinu i Antu Kulušića sudjelovali i predsjednik Stručne komisije Slavko Prišćan, predsjednik Komisije za profesionalni nogomet Robert Markulin, član Komisije za mlade Željko Biondić te član Natjecateljske komisije Ante Vučemilović.

Na sastanku su usuglašeni prijedlozi koji će se dostaviti Izvršnom odboru koji će iduću sjednicu održati idućeg tjedna u Puli uoči finalne utakmice Hrvatskog nogometnog kupa.

Izvršni odbor bi tako trebao izglasati sljedeće odluke:

  • Od sezone 2019/20 pravo nastupa u HT Prvoj ligi imati će šest stranaca umjesto dosadašnjih osam, u Drugoj HNL tri, a u Trećoj HNL dva stranca. Od sezone 2020/21 taj broj se dodatno smanjuje na pet stranaca u prvom rangu natjecanja, dva u drugom te jedan u trećem. Stranici pri tome nisu osobe koje imaju državljanstvo zemlje članice EU.
  • U idućoj sezoni svaki klub u HT Prvoj ligi mora imati bar šest lokalno treniranih igrača, a to su nogometaši koji su od 13. do 19 godine života bili registrirani u hrvatskim klubovima bar četiri sezone. Drugoligaši takvih igrača moraju imati bar deset, a trećeligaši dvanaest.
  • Uvode se restrikcije za druge momčadi prvoligaša koje i dalje mogu igrati Drugu HNL pa će tako od iduće sezone klubovi morati prijaviti listu od 22 nogometaša te još šest iz prve momčadi koji će imati pravo nastupa za druge momčadi. Na listi mogu biti igrači do 21 godine te četiri nogometaša do 24 godine starosti. Kada igrač odigra tri nastupa za prvu momčad više neće imati pravo nastupa za drugu ekipu kluba.
  • Kalendar natjecanja u Drugoj HNL biti će usklađen s FIFA terminima.
  • Što se sustava natjecanja tiče od sezone 2020/21 prijedlog je da HT Prva liga broji deset klubova, ali da se ukine doigravanje za popunu prve lige između devetoplasiranog prvoligaša i drugoplasiranog drugoligaša. Druga HNL bi brojala 16 klubova ukoliko licenciranjem tako što bude moguće, a ukoliko ne bude 16 klubova s licencom onda je prijedlog da drugi rang natjecanja broji 12 klubova. Treća HNL bi pak bila podijeljena u dvije skupine čiji bi prvaci direktno išli u Drugu HNL. Jednu bi činili klubovi iz regije Sjever i Istok te klubovi iz Zagrebačkog nogometnog saveza, Sisačko-moslovačkog i Krapinsko-zagorskog dok bi drugu skupinu činili klubovi iz regija Jug i Zapad te klubovi iz Zagrebačke i Karlovačke županije. O prijedlogu novog sustava natjecanja prvo će se provesti javna rasprava tako da se o njemu na Izvršnom odboru saveza neće odlučivati prije kolovoza.


Kada ste već ovdje...
... imamo jednu molbu za Vas. Iako nam čitanost raste, prihodi od neprofitnih izvora za neovisne medije, kao i prihodi oglašivača su u padu. Volonteri smo koji od nogometa ne žive, već žive za njega, ali rad i rast kojeg želimo ostvariti ne možemo postići bez financija, a ne želimo u svom rastu izgubiti neovisnost. Stoga Vas moramo zamoliti, ukoliko Vam se sviđaju naše analize, tekstovi i komentari, da nas podržite.

Pošaljite SMS sa tekstom NPLUS na broj 616478 (cijena 3,72 kn s uključenim PDV-om)
Operator SMS usluge: IPT d.o.o., Miramarska 24, 10000 Zagreb, OIB: 74377537525, tel: 01/6005-607

Donirajte putem jednokratne uplate ili trajnog naloga na IBAN: HR8324070001100511089
Donirajte kreditnom karticom putem PayPala ili trajnim nalogom.
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email