HNS pojasnio kako će izgledati odigravanje utakmica za vrijeme pandemije koronavirusa

Foto: Pixabay
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

Prema planu kojeg još treba odobriti Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske nogometna sezona se nastavlja idućeg tjedna, 30. svibnja, kada se u Koprivnici u sklopu polufinala Hrvatskog nogometnog kupa sastaju Slaven Belupo i Lokomotiva. Idućeg dana snage će na Rujevici odmjeriti Rijeka i Osijek, a nastavak prvoligaške sezone je predviđen od 5. lipnja kada u prvoj utakmici 27. kola Hajduk dočekuje Inter-Zaprešić.

Hrvatski nogometni savez je tom prigodom objavio upute za održavanje utakmica za vrijeme pandemije koronavirusa, ali i izmjene propozicija natjecanja kako bi se što bolje prilagodio aktualnom trenutku kojeg obilježava COVID-19.

Najznačajnija promjena je da će se utakmice odigravati bez prisustva gledatelja te uz minimalni broj potrebnih osoba na stadionu. Tako je propozicijama predviđeno da u odigravanju jednog susreta može sudjelovati najviše 185 osoba i to na sljedeći način:

– Ograđeni dio igrališta i teren za igru:

 • Momčadi: najviše do 18 igrača
 • Službene osobe na klupi: najviše po 6 licenciranih osoba
 • Suci: 4
 • Sakupljači lopti: najviše 6
 • Osobe uz nosila: najviše 4
 • TV ekipa: 2 ili 4 kamermana + 2 tehnika
 • Fotoreporteri: 4 (iznimno + 1 HNS)
 • Tehnika – održavanje terena: 4

– Na glavnoj tribini:

 • Delegat i kontolor: 2
 • Rukovodstva klubova: domaćin najviše 15 osoba i gost najviše 10 osoba
 • Službeni spiker, tehnika semafora, TV ekipa CROATEL, komentatori Arenasport ili HNTV, HR2 te lokalni radio prema dozvoli: 15
 • PRESS loža: najviše 10 akreditiranih novinara
 • HNS: najviše 10 osoba
 • Doping kontrola: 2
 • Pričuvni igrači i članovi stožera: najviše 5 po klubu na izdvojenom dijelu tribine

– U krugu stadiona:

 • VAR suci i tehničar: 3
 • Djelatnici kluba domaćina – tehničko osoblje: najviše 10
 • Redari-zaštitari: u pravilu do 10
 • Vozilo hitne pomoći (ili zamjensko vozilo): 3
 • TV ekipa-reportažna kola: najviše 8

Utakmice se održavaju u skladu s epidemiološkim uputama koje propisuje Stožer civilne zaštite RH i radna skupina HNS-a posvećena pripremama za nastavak natjecanja.

Odlučeno je i da klubovi više neće imati pravo na prijavu 12 zamjenskih igrača nego je taj broj smanjen na 7, a tijekom utakmice se može izvršiti najviše 5 promjena u tri intervala dok je još jedna promjena moguća u slučaju produžetaka.

Otkazane su i konferencije za medije nakon završetka utakmice, a umjesto njih glasnogovornici klubova imati će obvezu uzeti izjavu od trenera i po dva igrača svog kluba koje će potom putem digitalnih kanala dati na korištenje novinarima. Treneri pak ostaju obvezni uz teren za igru dati izjavu za televiziju kako bi se ispunile obveze po ugovoru o TV pravima.

Vodit će se računa i o delegati i kontroloru suđenja na način da će HNS delegirati one službene osobe koje dolaze iz mjesta odigravanja utakmice ili najbližeg mjesta odigravanja utakmice sukladno uputama epidemiologa. U slučaju kontolora suđenja treba se uzeti u obzir i njegova neutralnost u odnosu prema klubovima i sucima utakmice.

Igrači obje momčadi te suci utakmice više neće na teren izlaziti zajedno u vrsti nego će to prvo učiniti četvrti sudac kako bi provjerio osobe na klupama, potom gostujuća momčad, iza nje domaća momčad te koncu glavni i pomoćni suci. Više neće biti ni međusobnog pozdravljanja igrača i sudaca te trenera prije početnog zvižduka.

Prilikom biranja strana međusobni razmak između glavnog suca i kapetana momčadi mora biti najmanje 1,5 metara, a moraju i biti oko 7 metara udaljeni od uzdužne crte terena. Tom prigodom je zabranjeno rukovanje.

Nakon postizanja pogotka igračima su dane upute da u slavlju ne bude grljenja, rukovanja i fizičkog dodira, a tijekom čitavog tijeka utakmice trebaju izbjegavati nepotrebne fizičke kontakte koji ne služe cilju i svrsi igre.

Nakon završetka utakmice nema pozdravljanja na terenu za igru između igrača, službenih osoba klubova i sudaca.

Tako će izgledati jedna nogometna utakmica u doba novog normalnog.


Kada ste već ovdje...
... imamo jednu molbu za Vas. Iako nam čitanost raste, prihodi od neprofitnih izvora za neovisne medije, kao i prihodi oglašivača su u padu. Volonteri smo koji od nogometa ne žive, već žive za njega, ali rad i rast kojeg želimo ostvariti ne možemo postići bez financija, a ne želimo u svom rastu izgubiti neovisnost. Stoga Vas moramo zamoliti, ukoliko Vam se sviđaju naše analize, tekstovi i komentari, da nas podržite.

Pošaljite SMS sa tekstom NPLUS na broj 616478 (cijena 3,72 kn s uključenim PDV-om)
Operator SMS usluge: IPT d.o.o., Miramarska 24, 10000 Zagreb, OIB: 74377537525, tel: 01/6005-607

Donirajte putem jednokratne uplate ili trajnog naloga na IBAN: HR8324070001100511089
Donirajte kreditnom karticom putem PayPala ili trajnim nalogom.
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

Zadnje objavljeno

Twitter