HNS na PR, intelektualne usluge i “ostale osobe” potrošio skoro 100 milijuna kuna

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

Galopirajući rast rashoda, višestruko povećanje davanja za usluge promidžbe i informiranja, intelektualne usluge, „ostale osobe“ i „ostale rashode“, najzanimljiviji su dijelovi financijskog izvještaja za 2016. godinu koji je objavio Hrvatski nogometni savez. Iz izvješća se može iščitati puno, ali istovremeno ostaje jednako mnogo prostora i nepoznanica skrivenih iza kojekakvih naziva stavki kojima se ne može utvrditi prava svrha da se čovjek zapita na što je točno potrošeno gotovo 200 milijuna kuna prihoda u prošloj godini.

Ako ništa, HNS barem u nečemu poštuje novi Zakon o sportu. Naime, jedna su od rijetkih sportskih udruga koja je na svojim web stranicama objavila financijske izvještaje za 2016. godinu. Pohvalan potez, a još kad bi se iz izvještaja doista i mogao detaljno pratiti tok novca krovne nogometne organizacije, bilo bi i bolje.

>> Zagrebački nogometni savez, Dinamo, Lokomotiva i ostale nogometne udruge opet su prekršile Zakon o sportu

>> Ured za sport kažnjava Dinamo, Lokomotivu, Inter, Slaven Belupo, Zagrebački nogometni savez…

U analizama prethodnih godina već smo spomenuli kako su natjecateljske, odnosno parne godine „plodnije“, dok su neparne malo „sušnije“. Sada analiziramo parnu godinu, godinu u kojoj je reprezentacija dogurala do četvrtfinala Eura, i godinu koja bi po svemu morala biti vrlo plodna. Je li tome tako? Krenimo redom.

Pogledom na bilancu prvo što se može vidjeti je pad ukupne aktive. Dosad to nije bio slučaj, čak i u neparnim godinama bilanca je rasla. Kad pogledamo 2014. u kojoj je bilanca porasla za 37 milijuna kuna, pad od 4 milijuna u 2016. je definitivno zabrinjavajući. Naravno, prosječni znatiželjni Hrvat će prvo pogledati koliko to HNS ima para. I (šok, nevjerica) i u toj će stavci vidjeti smanjenje. Konto HNS-ova računa se smanjio za 7 milijuna kuna u odnosu na 2015. godinu, tako da trenutno imaju „samo“ 10 milijuna eura na računu (za crne dane, naravno). Ostale stavke nisu nešto posebno zanimljive, većinom su na istoj razini kao i prethodnih godina. Obveze se kreću oko 5,5 milijuna kuna, no pretpostavka je da su to nedospjele obveze, jer sumnjam da bi si HNS s takvim saldom računa dozvolio plaćanje zateznih kamata.

OK, iz bilance smo vidjeli stanje imovine i obveza i zaključili da se saldo žiroračuna smanjio… a RDG će nam otkriti di su pare.

Kada pogledamo prihode možemo vidjeti da je u pitanju rekordna godina za HNS. 200 milijuna kuna prihoda je respektabilna cifra. Najveći dio čine prihodi od prodaje, koji iznose čak 160 milijuna kuna. Nažalost, HNS se nije udostojio najveću stavku svojih financijskih izvještaja detaljnije raščlaniti, pa tako jedino znamo da se radi o „Prihodima od pružanja usluga“.  Svi su ostali prihodi na otprilike jednakoj razini kao i prethodnih godina, +- milijun kuna, što je na ukupnu sumu prihoda zanemarivo.

OK, vidimo da su se zaradile masne pare (iako ne znamo koje su to pružene usluge)… ali sjećamo se i da se saldo računa smanjio… pa di su pare gospodo iz Hiltona?

Pogledom na rashode odmah upada u oči nekoliko stavki koje su drastično veće nego ikad. Prva su Naknade ostalim osobama izvan radnog odnosa. Dosad je ta stavka bila zanemariva i iznosila je max 700 tisuća kuna, da bi u 2016. skočila na više od 16 milijuna kuna. Za usporedbu, troškovi zaposlenika su manji za 400 tisuća kuna. Naravno da u izvještajima nema nikakvih bilješki na što se taj trošak odnosi. Ali eto, HNS od prošle godine više plaća osobe van radnog odnosa nego svoje zaposlenike.

Druga stavka koja bode oči su usluge promidžbe i informiranja, koje su skočile sa 5 na 17 milijuna kuna. Da, dobro ste pročitali. 17 milijuna kuna (što je cijena cca 5 nogometnih travnjaka) je HNS potrošio na promidžbu i reklamiranje. Bravo!

Idemo dalje! Troši se i na intelektualne i osobne usluge. 48 milijuna kuna, što je 28 milijuna više nego prošle, i 9 milijuna više nego pretprošle godine. Već smo prije spomenuli da je pretpostavka da se ovdje radi o premijama i dnevnicama za igrače i stručni stožer.

Jesmo li sve spomenuli? Naravno da nismo. Postoji i stavka Ostali nespomenuti rashodi, pa je red da ih spomenemo. Oni su također malo skočili. Sa 2 na 12 milijuna kuna. Ili ako usporedimo sa zadnjom parnom godinom (2014) sa 8 na 12…

Kada se podvuče crta, HNS je godinu završio s dobiti. No dobit u 2016. nije dovoljna da nadoknadi gubitak napravljen u 2015., što znači da je u zadnjem kvalifikacijskom ciklusu HNS na gubitku.

Što pametno reći na kraju? Baš ništa… brojke sve same govore. Troši se, reklamira se, osobe koje nisu zaposlenici plaćaju se više nego se plaćaju zaposlenici… ali dobro. Ima se, može se, još samo da je ukloniti navijače kao jedini problem hrvatskog nogometa, sve će biti savršeno.

Vedran Matenda


Kada ste već ovdje...
... imamo jednu molbu za Vas. Iako nam čitanost raste, prihodi od neprofitnih izvora za neovisne medije, kao i prihodi oglašivača su u padu. Volonteri smo koji od nogometa ne žive, već žive za njega, ali rad i rast kojeg želimo ostvariti ne možemo postići bez financija, a ne želimo u svom rastu izgubiti neovisnost. Stoga Vas moramo zamoliti, ukoliko Vam se sviđaju naše analize, tekstovi i komentari, da nas podržite.

Pošaljite SMS sa tekstom NPLUS na broj 616478 (cijena 3,72 kn s uključenim PDV-om)
Operator SMS usluge: IPT d.o.o., Miramarska 24, 10000 Zagreb, OIB: 74377537525, tel: 01/6005-607

Donirajte putem jednokratne uplate ili trajnog naloga na IBAN: HR8324070001100511089
Donirajte kreditnom karticom putem PayPala ili trajnim nalogom.
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

Zadnje objavljeno

Twitter