HNS smanjuje broj stranaca u HT Prvoj ligi?

Foto: Pixabay
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

Nakon što je u listopadu 2016. godine Izvršni odbor Hrvatskog nogometnog saveza (bez obavještavanja šire javnosti) povećao broj stranaca koji imaju pravo nastupa u jednoj momčadi HT Prve lige sa šest na osam, prema pisanju Glasa Slavonije u planu je promjena propisa i ponovno smanjenje navedenog broja.

Osim toga razmatra se i uvođenje obvezne kvote mladih hrvatskih igrača koji bi morali nastupiti za klubove u susretima 1. HNL.

>> Pojačava li se Dinamo?

U izjavi za Glas Slavonije dopredsjednik Saveza Ante Vučemilović-Šimunović je izjavio:

Problem je prepoznat i već naveliko razgovaramo na koji način spriječiti tu poplavu stranaca u HNL-u. Za mjesec dana je sjednica Izvršnog odbora i na njoj ćemo predložiti konkretne mjere koje će izići iz prijedloga komisija pri HNS-u. Smanjit će se broj stranaca izvan EU-a, to možemo učiniti već za sljedeću sezonu, ali nije samo u tome problem. Moramo pronaći način kako zaustaviti odljev naših mladih igrača prije negoli su odigrali ijednu seniorsku utakmicu u HNL-u. To je ključno pitanje. Treba dobro proučiti propise FIFA-e i UEFA-e u tom području i onda vidjeti gdje možemo samostalno odlučivati, a da ne kršimo propise. U svakom slučaju, HNS će vrlo brzo poduzeti konkretne mjere koje će prednost dati domaćim igračima. Ne smijemo se igrati s vatrom jer HNL je hranio i mora dalje hraniti hrvatsku reprezentaciju.

Strancem se po propozicijama UEFA-e i HNS-a smatra igrač koji nema hrvatsko državljanstvo ili nije državljanin EU država i europskog ekonomskog prostora, odnosno strancem se ne smatra igrač koji ima dvojno hrvatsko državljanstvo ili bilo koje EU države. Tako stranci tehnički nisu npr. Daniel Olmo iz Dinama ili Borja Lopez iz Hajduka, odnosno Alexander Gorgon iz Rijeke ili Erik Janža iz Osijeka.


Kada ste već ovdje...
... imamo jednu molbu za Vas. Iako nam čitanost raste, prihodi od neprofitnih izvora za neovisne medije, kao i prihodi oglašivača su u padu. Volonteri smo koji od nogometa ne žive, već žive za njega, ali rad i rast kojeg želimo ostvariti ne možemo postići bez financija, a ne želimo u svom rastu izgubiti neovisnost. Stoga Vas moramo zamoliti, ukoliko Vam se sviđaju naše analize, tekstovi i komentari, da nas podržite.

Pošaljite SMS sa tekstom NPLUS na broj 616478 (cijena 3,72 kn s uključenim PDV-om)
Operator SMS usluge: IPT d.o.o., Miramarska 24, 10000 Zagreb, OIB: 74377537525, tel: 01/6005-607

Donirajte putem jednokratne uplate ili trajnog naloga na IBAN: HR8324070001100511089
Donirajte kreditnom karticom putem PayPala ili trajnim nalogom.
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

Zadnje objavljeno

Twitter