HNS-u Veslačka, narodu Kranjčevićeva

Izvor: nkzagreb041.hr
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

Nogometnom klubu Zagreb nije produžena koncesija za stadion u Kranjčevićevoj ulici. Digla se kuka i motika, kako je moguće da klub s takvom tradicijom i uspjesima mora biti “izbačen” iz svog doma?

The Ultimate Managed Hosting Platform

Pitanje stadiona u “ulici Pjesnika” ima širu dimenziju te se veže i za (par tramvajskih stanica udaljenu) Veslačku ulicu, gdje se nalazi nogometni kamp Zagrebaša. Naime, cijelu problematiku stadiona i “izbacivanje” kluba veže se za tradiciju. Tradicija od skoro sto godina igranja, ma da sportski almanasi kontradiktorno definiraju povijest kluba i njegovog pravog godišta.

Klub je koristio gradsku imovinu i nije njome upravljao adekvatno; dugovi za režije su rasli i na temelju čega bi trebao Zagreb ostati u Kranjčevićevoj ulici? Sentimenta? Tradicije?

Na čelu Pjesnika je osoba koja u NK Zagrebu ima ulogu predsjednika, trenera, izbacivača, oca, glasnogovornika i domara, te je u svom skoro petnaestogodišnjem mandatu uspjela uništiti klub i popišati se na tradiciju; skoro na jednak način kao i na “bliskom istoku”, u Maksimirskoj 128.

Fizički okršaji s delegatima, igračima, navijačima, neplaćanje dugova, mijenjanje boja kluba, novi grb i financijske malverzacije obilježili su povijest Zagrebaša nakon osvajanja titule 2002.  Navijačka baza NK Zagreba je premala i prepitoma, a njegova tada navijačka skupina bavila se ideološkim pozicioniranjem, a ne stanjem u klubu te su na kraju od kluba ruke digli baš svi. No ovdje zaista nije toliko ni bitan NK Zagreb koliko je važno pitanje budućnosti stadiona.

Što s Kranjčevićevom? Dosad su i Rudeš i Lokomotiva plaćali za igranje utakmica. No scenarij u kojem oni dobivaju derutni stadion je besmislen. Rudeš je godinama ulagao u vlastiti stadion i jeftinije mu je dati se u dodatna ulaganja zahvaljujuć kojima bi mogao u svom domu nastupati. S druge strane, Lokomotiva se može jednostavno vratiti u svoje prirodno okruženje Maksimira gdje su ionako svoj na svome.

Na kraju postavimo pitanje; mora li zaista tamo biti stadion? Naravno da ne mora – i ne treba za onih trideset vjernih posjetitelja. No ne mora se nužno ni kompletno zemljište pretvoriti u orgije građevinske mafije, kako se u medijima već najavljuje skoro dvadeset godina. Dovoljno ga je iskoristiti za javne sadržaje koje bi stanovnici Trešnjevke sigurno mogli svrsishodnije i pametnije iskoristiti, a to naravno ovisi i o političkoj volji gradske vlasti koja trenutno muku muči s ideološko-povijesnim problemima, a ne stvarnim stanjem stvari.

Naravno, dugovi rastu i za kamp u Veslačkoj. Do kad će se ignorirati financijska nonšalanacija i po tom pitanju upravo od istog kluba? Ako NK Zagreb nije u stanju plaćati troškove održavanja, neka jednostavno zatraži drugu lokaciju. Čist račun, duga ljubav. Pogotovo “čist račun” u kampu na obali Save koji je skoro duplo preplaćen te dovršen javnim novcem, upravo od strane građevinske firme današnjeg predsjednika, oca, trenera i “street fightera” NK Zagreba.

Istovremeno dok traje sapunica oko muljaže i pokušaja preplaćivanja budućeg kampa reprezentacije na Sveticama, zbog čega jednostavno ne bi HNS ušao u kamp u Veslačkoj gdje je već reprezentacija trenirala, te već danas imao osiguran mir i tišinu uz Savski nasip za pripremu nacionalnih vrsta?

Mihael Polovanec


Kada ste već ovdje...
... imamo jednu molbu za Vas. Iako nam čitanost raste, prihodi od neprofitnih izvora za neovisne medije, kao i prihodi oglašivača su u padu. Volonteri smo koji od nogometa ne žive, već žive za njega, ali rad i rast kojeg želimo ostvariti ne možemo postići bez financija, a ne želimo u svom rastu izgubiti neovisnost. Stoga Vas moramo zamoliti, ukoliko Vam se sviđaju naše analize, tekstovi i komentari, da nas podržite.

Pošaljite SMS sa tekstom NPLUS na broj 616478 (cijena 3,72 kn s uključenim PDV-om)
Operator SMS usluge: IPT d.o.o., Miramarska 24, 10000 Zagreb, OIB: 74377537525, tel: 01/6005-607

Donirajte putem jednokratne uplate ili trajnog naloga na IBAN: HR8324070001100511089
Donirajte kreditnom karticom putem PayPala ili trajnim nalogom.
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email