Hoće li Mamić biti kažnjen kao i svaki drugi navijač?

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

Zdravko Mamić je nakon ekscesa u svečanoj loži Poljuda priveden i protiv njega će biti podignuta prekršajna prijava,a kako serepovi incidenta još povlače, nogometplus.net donosi sve članke zakona po kojima biponašanje Mamića na Poljudu moglo bitiprotupravno, kao i moguće sankcije.

Obzirom na to da je tučnjava na utakmicama, osim ako ne završi s teškim povredama, izbačena iz Zakona o sprječavanju nereda na sportskim natjecanjima, Zdravko Mamić je prijavljen zbog remećenja javnog reda i mira sukladno Zakonu o prekršajima protiv javnog reda i mira. To naravno ne spriječava splitsku policiju da, uz prekršajnu prijavu, zatraži i privremenu mjeru zabrane dolaska na utakmice(sukladno članku 34.a Zakona o sprječavanju nereda na sportskim natjecanjima). Splitska policija to redovito i radi kada je prijavljen navijač zbog “protupravnog ponašanja” poZakonu o prekršajima protiv javnog reda i mira. Nije rijetkost da navedeno remećenje “običnog navijača” tijekom, prije ili poslije utakmice završi prijedlogom sudu o donošenju privremene mjere zabrane prisustvovanja sportskim natjecanjima u roku od 6 mjeseci do godine dana. Sud kasnije odlučuje o navedenoj zabrani. Jedina razlika prijave li vas zbog kršenja prekršajnog ili navijačkog zakona je u dužini zabrane dolaska na utakmice (navijački zakon predviđa zabranu od 1 do 2 godine, a prekršajni od 6 mjeseci do 1 godine), te visini novčane kazne (navijačka je puno viša).

Tako je Torcida na svojoj Facebook straniciobjavila optužni prijedlog splitske policije u kojemu je vidljivo da su navijači, koji su noć prije utakmice remetili javni red i mir, zadržani u pritvoru preko noći, te se za njih traži kazna zatvora od 60 dana i privremena mjera zabrane dolaska na utakmice:Mamić bi mogao odgovarati i po članku 4. Zakona o sprječavanju nereda na sportskim natjecanjima zbog “boravka i zadržavanja na mjestu u gledateljskom prostoru za koje se ne posjeduje ulaznica ili odgovarajuća isprava izdana od strane organizatora“. Naime, preskočivši ogradu svečane lože Poljuda otišao je gdje mu nije mjesto, i to s ciljem provociranja, a na koncu i remećenja javnog reda i mira. Na Maksimiru se ovo pravilo od prošlog kola,čak, rigorozno tumači: u suradnji s maksimirskim redarima, policija privodi navijače koji su se na tribini preselili par redova od svog mjesta ili sjeli na drugi dio iste tribine. Što bi tek bilo da odu do gostujućih navijača s ciljem provociranja? Zagrebački sudovi imaju praksu da navijače, koji su prijavljeni po ovoj točki optužbe, novčano globe s 5 tisuća kuna i godinom dana zabrane dolaska na utakmice.

Obzirom na to da se u novinskim izvještajima spominje Mamićevo vrijeđanje drugih navijača, pozivi na obračun i pokazivanje bosanskog grba navijačima, policija bi mogla, osim remećenja javnog reda i mira, podnijeti prijavu i zbog “pjevanje pjesama ili dobacivanje poruka čiji sadržaj iskazuje ili potiče mržnju ili nasilje na temelju rasne, nacionalne, regionalne ili vjerske pripadnosti” iz Zakona o sprječavanju nasilja na sportskim natjecanjima. Iz policije poručuju kako saslušavaju svjedoke zbog utvrđivanja njegovih izjava i ponašanja na tribini, pa nije li to poziv svima onima sa zapadne tribine, koji su prisustvovali ekscesu Zdravka Mamića, da se jave splitskoj policiji kao svjedoci? Iako nam se čini da je oko Mamića bilo sasvim dovoljno policajaca koji mogu posvjedočiti o događajima.

U ponedjeljak je i Uprava HNK Hajduk, uz suglasnost Nadzornog odbora Kluba, donijela odluku kojom se izvršnom predsjedniku GNK Dinamo Zdravku Mamiću zabranjuje ulaz u počasnu i VIP ložu gradskog stadiona Poljud na svim Hajdukovim utakmicama. Ukoliko se Mamićev incident procesuira, po navijačkom zakonu, mogu mu zabraniti i dolazak na stadion (članak 32., stavak 7): “Organizator športskog natjecanja ili ugovorni distributer odbit će prodati ili dodijeliti ulaznicu za određeno natjecanje osobi za koju raspolaže saznanjima da se ranije protupravno ponašala te će poduzeti mjere za onemogućavanje pristupa na prostor športskog objekta toj osobi.

Zakona i propisa je poveća lista, a koliko je volje…To je ipak druga priča.

BI


Kada ste već ovdje...
... imamo jednu molbu za Vas. Iako nam čitanost raste, prihodi od neprofitnih izvora za neovisne medije, kao i prihodi oglašivača su u padu. Volonteri smo koji od nogometa ne žive, već žive za njega, ali rad i rast kojeg želimo ostvariti ne možemo postići bez financija, a ne želimo u svom rastu izgubiti neovisnost. Stoga Vas moramo zamoliti, ukoliko Vam se sviđaju naše analize, tekstovi i komentari, da nas podržite.

Pošaljite SMS sa tekstom NPLUS na broj 616478 (cijena 3,72 kn s uključenim PDV-om)
Operator SMS usluge: IPT d.o.o., Miramarska 24, 10000 Zagreb, OIB: 74377537525, tel: 01/6005-607

Donirajte putem jednokratne uplate ili trajnog naloga na IBAN: HR8324070001100511089
Donirajte kreditnom karticom putem PayPala ili trajnim nalogom.
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

Zadnje objavljeno

Twitter