Hoće li sada Širić otkriti tko je odrađivao „pošteno suđenje“?

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

Na zagrebačkom Županijskom sudu nepravomoćno su osuđeni bivši čelnik nogometne sudačke organizacije Željko Širić i bivši tajnik NK Karlovca Neven Šprajcer zbog primanja, odnosno davanja mita za ‘pošteno nogometno suđenje‘. Širić je dobio četiri godine zatvora, te mu se izriče sigurnosna mjera zabrane obavljanja funkcija u hrvatskom nogometu u trajanju od 8 godina. Šprajcer je dobio 10 mjeseci uvjetno s rokom kušnje od četiri godine.

U njegovo vrijeme, u HNL-u se nešto moglo napraviti samo u dogovoru s njim. Ponašao se kao suvereni vladar virtualne nogometne igrice” – obrazložila je presudu sutkinja Gordana Mihela Grahovac.

Iako presuda nije pravomoćna i očekuje nas žalbeni postupak, prema sudskoj praksi teško je i vrlo neuobičajeno očekivati drastičnu promjenu navedene presude u drugom stupnju. Zamijeniti četverogodišnju presudu radom za opće dobro isto je nemoguće, jer se “guljenje krumpira” može isposlovati za presude manje od godinu dana. Obzirom na to da je kazna manja od pet godina, Širić ostaje na slobodi do pravomoćnosti presude, u protivnom bi već sad bio pritvoren do okončanja drugostupanjskog postupka.

Prema mišljenju nekoliko odvjetnika s kojima smo razgovarali radi se o visokoj kazni kojom se jasno daje do znanja da, iako je iznos mita mali, djelo ukazuje na puno veći opseg kriminala. Željko Širić se samouvjereno držao tijekom cijelog procesa, ne odajući dojam zabrinutosti. S obzirom da je ovom presudom praktički prognan iz nogometa, najvjerojatnije doživotno, po mišljenju mnogih pravnih djelatnika mogao bi sada olakšati sebi kaznu na način da prizna tko je sve “pošteno sudio”. Time bi olakšao sebi, ali i hrvatskom nogometu kojemu je sudbena vlast danas poručila, doduše u prvostupanjskom obliku, da se unutar njega još uvijek nalaze ljudi za koje je Željko Širić “prikupljao božićnice”!

 BI


Kada ste već ovdje...
... imamo jednu molbu za Vas. Iako nam čitanost raste, prihodi od neprofitnih izvora za neovisne medije, kao i prihodi oglašivača su u padu. Volonteri smo koji od nogometa ne žive, već žive za njega, ali rad i rast kojeg želimo ostvariti ne možemo postići bez financija, a ne želimo u svom rastu izgubiti neovisnost. Stoga Vas moramo zamoliti, ukoliko Vam se sviđaju naše analize, tekstovi i komentari, da nas podržite.

Pošaljite SMS sa tekstom NPLUS na broj 616478 (cijena 3,72 kn s uključenim PDV-om)
Operator SMS usluge: IPT d.o.o., Miramarska 24, 10000 Zagreb, OIB: 74377537525, tel: 01/6005-607

Donirajte putem jednokratne uplate ili trajnog naloga na IBAN: HR8324070001100511089
Donirajte kreditnom karticom putem PayPala ili trajnim nalogom.
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email