Hrvatski nogometni savez uskladio statut sa izmjenama i dopunama Zakona o sportu

Hrvatski nogometni savez je uskladio statut sa izmjenama i dopunama Zakona o sportu koje su u Hrvatskom saboru izglasane još u kolovozu 2015. godine, a koje su stupile na snagu u veljači 2016. godine. Skupština je tako postupila po mišljenju Središnjeg državnog ureda za šport koji je u ožujku ove godine potvrdio da se izmjene i dopune zakona odnose na HNS te da je nogometni savez na čelu sa Davorom Šukerom duže od godinu dana kršio navedeni propis. >> Janica zadaje konačan udarac HNS-u: Uskladite Statute sa Zakonom o sportu  Nakon mišljenja Središnjeg ureda za šport prvo su statute za izmjenama zakona uskladili županijski nogometni savezi, a sad je red došao i na krovnu kuću hrvatskog nogometa. Novim statutom Skupština HNS-a se reorganizirala na način da više nije samo regionalno ustrojena nego županijski predstavnici sad imaju po 1 glas, dok klubovi prve lige imaju po 2 glasa. U skupštini će zastupnike imati i klubovi 2. i 3. HNL, a u radu će kao član sudjelovati i predstavnik ženskog nogometa. Skupština će se tako u budućnosti formirati po sljedećem obrascu:

  • jedan zastupnik svakog županijskog nogometnog saveza/ZNS-a
  • dva zastupnika svakog kluba najvišeg stupnja natjecanja nogometa u kojem polovina klubova ima profesionalni status
  • dva zastupnika klubova Druge HNL, koji predstavljaju sve klubove Druge HNL
  • tri zastupnika Treće HNL, koji predstavljaju sve klubove Treće HNL
  • deset zastupnika klubova stupnjeva natjecanja nižih od Treće HNL, uz poštivanje regionalne zastupljenosti
  • jedan zastupnik udruženja nogometaša klubova najvišeg stupnja natjecanja
  • jedan zastupnik udruženja trenera klubova najvišeg stupnja natjecanja
  • jedan zastupnik ženskog nogometa
Predsjednik HNS-a Davor Šuker je tom prilikom kako prenose službene stranice saveza izjavio:
Danas smo ovdje kako bismo prilagodili statut mišljenju i tumačenju Zakona o sportu od strane Državnog ureda za sport. To ćemo i učiniti jer Hrvatski nogometni savez uvijek poštuje institucije države. No, isto tako, uvijek ćemo se boriti za nogomet i za sport, što znači i za zakonska rješenja koja pomažu razvoju cjelokupnog sporta. Kao i ostatak hrvatske sportske obitelji, HNS se žustro zalaže za donošenje i provođenje novog, sveobuhvatnog Zakona o sportu koji bi bio u interesu klubova, sportaša i sportašica, nacionalnih saveza i svih zaljubljenika u sport. Nastavit ćemo se boriti i za bolju infrastrukturu, za kvalitetnije i ozbiljnije financiranje sporta i protiv svih neželjenih oblika ponašanja huligana na stadionima.
>> Kako će uskoro izgledati Skupština HNS-a  Sljedeća skupština HNS-a će tako imati bitno drugačiji sastav od današnje koja je nakon dugotrajnog opstruiranja i kršenja zakona napokon uskladila djelovanje Saveza sa važećim zakonskim propisima.]]>