Search
Close this search box.

Hrvatski nogometni savez usvojio Pravilnik o suradnji klubova

Foto: Robert Matić / hajduk.hr

Puno puta vijesti koje su prilično bitne za nogomet iz HNS-a stižu na kapaljku, odnosno, sami se morate potruditi za iste pronaći i obraditi. Ovaj put je u jednoj rečenici u vijesti o održanoj sjednici Izvršnog odbora u Solinu spomenut “Pravilnik o suradnji klubova”. Otkud sad to?

Istovremeno smo prethodnih dana čitali o budućoj suradnji NK Intera iz Zaprešića i GNK Dinama za koju je još uvijek upitno hoće li se ostvariti. E, to je to.

Nije prvi put povezivanje neke naknade odluke s već odigranim na terenu. Čitatelji s boljom memorijom se sigurno sjećaju kako je 2014. nestalo ograničenje o broju igrača koji smiju na posudbu pa ih je odjednom iz Dinama u Lokomotivi bilo 12. Ili, već iduće godine kad se isto razotkrilo vraćeno je na šest  igrača.

Ili na primjer 2016. godine kad je jednom klubu opet bilo u korist povećati broj stranaca u ligi, a zaklinjalo se u razvoj naših mladih nogometaša. Jednoglasno je podignut broj sa šest na osam. Već nakon tri godine isto se vraća. Potreba je nestala.

Sada ipak imamo i dobre odluke pa je tako ove godine broj posudbi između klubova istog stupnja natjecanja ograničen na tri, iako se i isto putem poznatih “buy back” klauzula vješto izigrava. Nešto što je UEFA zacrtala još 2020. godine pa odgodila zbog korone.

Vratimo se sad na odluku o “suradnji klubova”.

Vezana je uz degradiranje drugih momčadi prvoligaša odnosno Dinama i Osijeka u treći rang natjecanja. Sad već davne 2013. godine je donesena odluka o mogućnosti natjecanja drugih momčadi istog kluba. I to od trećeg ranga s mogućnošću napredovanja za jedan stupanj. Pogodovalo je to velikim klubovima posebno zbog razvoja mladih igrača.

Osim toga s korištenjem velikog broja starijih igrača moglo se manipulirati jačinom momčadi za pojedinu utakmicu druge momčadi pa je i prema povicima iz pojedinih drugoligaša regularnost natjecanja postala prilično upitna.

Rijeka je prva odustala od projekta druge momčadi, a zatim i Hajduk. Svatko iz svojih razloga.

HNS se u međuvremenu odlučio i za reorganizaciju liga koja je kao i uvijek prilično nelogična pa tako sad imamo drugi rang natjecanja s 12 klubova, ali i jedinstveni treći sa 16. Čemu takva treća kad imamo primjer i u najvišem rangu Hrvatskog dragovoljca s financijskim raspadom.

Samim smanjivanjem druga liga nema prostora za B momčadi prvoligaša. Sada mogu nastupati tek u trećem rangu.

Osijek i Dinamo su čak i prosvjedovali u veljači, ali ništa se nije promijenilo. Točnije, izgleda da je novi pravilnik o “suradnji klubova” bio taj ustupak.

Evo o čemu se radi. Klubovi iz najvišeg ranga mogu imati po jedan klub partner u drugom i trećem rangu za kojeg može igrati do 10 mladih igrača. S tim da dva mogu biti starija od 21 godine. Ti igrači u istoj sezoni mogu igrati i za matični i za klub partner.

Time Dinamo odustaje od druge momčadi i najavljuje suradnju s Interom, a Osijek prijavljuje svoju za treću ligu.

U samom pravilniku stoji i da nema nikakvih naknada između klubova.

Svakako je zanimljivo jer bi s ovim mogli dobiti opet nekakav eksperiment koji će itekako utjecati na regularnost natjecanja.

Ali, zar je to kod nas neko iznenađenje…

Renato Čupić


Kada ste već ovdje...
... imamo jednu molbu za Vas. Iako nam čitanost raste, prihodi od neprofitnih izvora za neovisne medije, kao i prihodi oglašivača su u padu. Volonteri smo koji od nogometa ne žive, već žive za njega, ali rad i rast kojeg želimo ostvariti ne možemo postići bez financija, a ne želimo u svom rastu izgubiti neovisnost. Stoga Vas moramo zamoliti, ukoliko Vam se sviđaju naše analize, tekstovi i komentari, da nas podržite.

Pošaljite SMS sa tekstom NPLUS na broj 616478 (cijena 0,49 € s uključenim PDV-om)
Operator SMS usluge: IPT d.o.o., Miramarska 24, 10000 Zagreb, OIB: 74377537525, tel: 01/6005-607

Donirajte putem jednokratne uplate ili trajnog naloga na IBAN: HR8324070001100511089
Donirajte kreditnom karticom putem PayPala ili trajnim nalogom.

Zadnje objavljeno

Twitter