Hrvatskoj dva predstavnika u Ligi prvaka

Grafika: UEFA
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

Nakon puna dva desetljeća Hrvatska će ponovo imati dva predstavnika u Ligi prvaka. Imat će i tri predstavnika u Europa ligi pa će iduća HNL sezona biti iznimno zanimljiva jer će pola lige izboriti plasman u UEFA-ina natjecanja za sezonu 2020/21.

Prvi puta smo dva predstavnika u kvalifikacijama za LP imali u sezoni 1999/00. Tadašnja Croatia je kao prvak izborila plasman u treće, tada posljednje pretkolo, gdje je eliminirala mađarski MTK (0:0, 2:0) i prošla u skupine. Drugoplasirana Rijeka izborila se za drugo pretkolo, gdje ju je nažalost eliminirao Partizan (1:3, 0:3).

Iduće sezone, u ljeto 2000., također smo imali dva predstavnika u kvalifikacijama za prvorazredno europsko klupsko natjecanje. Dinamo je kao prvak startao u trećem pretkolu, no izbacio ga je Milan (1:3, 0:3), iako su Modri na Meazzi u prvoj utakmici poveli pogotkom Renata Pilipovića. Doprvak Hajduk iznenađujuće je ispao od Dunaffera (0:2, 2:2). Šokantan poraz na Poljudu Bili su umalo okrenuli u gostima, dvaput vodivši u Mađarskoj.

Liga prvaka u međuvremenu je doživjela nekoliko promjena pa su sada, za razliku od prije 20 godina, u pretkolima prvaci odvojeni od neprvaka. Oba predstavnika svoj će put početi u drugom pretkolu s tim da će prvak imati lakši posao. Ukoliko Dinamo izbori plasman u 1/4 finale EL, čak i uz poraz u Lisabonu, dobit ćemo 1 bonus bod i preskočiti Grke na 14. mjestu pa će prvak natjecanje početi u 3. pretkolu.

Drugoplasirani klub će skupine LP trebati izboriti protiv predstavnika Turske, Nizozemske, Austrije, Češke i Grčke u drugom pretkolu. U slučaju prolaska u treće pretkolo tamo će ga čekati predstavnici Francuske, Rusije, Portugala, Belgije i Ukrajine.

U slučaju ispadanja u 2. pretkolu LP, doprvak nastavlja natjecanje u 3. pretkolu EL, a u slučaju ispdanja u 3. pretkolu ide direktno u skupine EL.

Pobjednik kupa u Europa ligu ulazi u 3. pretkolu kao i do sada dok će treće i četvrtoplasirani natjecanje početi u 2. pretkolu.

Trenutno stanje na UEFA rang listi:

Za vječne navijačke rasprave prilažemo i podatak o klupskom udjelu u ovom uspjehu:

Apetit raste jedući pa pogledajmo i korak dalje, odnosno kako opet osvojiti 15. mjesto. Iduću sezonu nam se briše najbolji rezultat iz sezone 2014/15 pa ljestvica izgleda ovako:

Trebat ćemo preskočiti Cipar i Grčku i pritom paziti na Švicarsku i Srbiju.

Kalun


Kada ste već ovdje...
... imamo jednu molbu za Vas. Iako nam čitanost raste, prihodi od neprofitnih izvora za neovisne medije, kao i prihodi oglašivača su u padu. Volonteri smo koji od nogometa ne žive, već žive za njega, ali rad i rast kojeg želimo ostvariti ne možemo postići bez financija, a ne želimo u svom rastu izgubiti neovisnost. Stoga Vas moramo zamoliti, ukoliko Vam se sviđaju naše analize, tekstovi i komentari, da nas podržite.

Pošaljite SMS sa tekstom NPLUS na broj 616478 (cijena 3,72 kn s uključenim PDV-om)
Operator SMS usluge: IPT d.o.o., Miramarska 24, 10000 Zagreb, OIB: 74377537525, tel: 01/6005-607

Donirajte putem jednokratne uplate ili trajnog naloga na IBAN: HR8324070001100511089
Donirajte kreditnom karticom putem PayPala ili trajnim nalogom.
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

Zadnje objavljeno

Twitter