HUNS: Arbitražni sud HNS-a nije neovisan

Iz Hrvatske udruge Nogometni sindikat (HUNS) obratili su se javnosti s informacijama kako Arbitražni sud HNSmdash;a odugovlači s donošenjem odluke u sporu igrača Ivana Aleksića i NK Osijeka. Reagirali su nakon objave iz NK Osijek da će pokrenuti disciplinski postupak protiv igrača.

U priopćenju navode kako se ponovo dopušta plašenje igrača bez ikakve osnove. Kako kažu prema FIFA Pravilniku o statusu i transferu igrača opravdan razlog za prekid ugovora na štetu kluba je kašnjenje plaće 3 mjeseca i dovoljno je da igrač pisanom izjavom raskine ugovor:

mdash; Kako Arbitražni sud HNSmdash;a još uvijek na žalost nije neovisan, tako i donosi odluke koje su u suprotnosti s praksom FIFAmdash;inog suda (DRC),te igrači s pravom imaju nepovjerenje u njegove odluke. Postupak pred Arbitražnim sudom HNS traje predugo, dok je prema FIFA pravilnicima dovoljno da klub igraču duguje 3 plaće (bez obzira jeli pokrenuta predstečajna nagodba), te igrač IZJAVOM može prekinuti ugovor. Kako bi čitateljima plastično približili o čemu se ovdje radi, usporedit ćemo to s primjerom iz život. Zamislite firmu koja svom radniku ne isplaćuje plaću 5 mjeseci, a radnik nema pravo dati otkaz, nego se mora obratiti sudu kako bi sud prekinuo radni odnos. STRAŠNO. Takva su prava hrvatskih nogometaša.

S obzirom na to da igrač odlazi u FK Jagodinu nad sporom više nije nadležan HNS, već FIFA. Stoga su javno pozvali NK Osijek i njegovu upravu da obustave disciplinski postupak, jer time bi klub poštivao FIFAmdash;ina pravila. Smatraju kako bi svima koji djeluju u hrvatskom nogometu primarni interes trebao biti dobrobit istog, a stabilnost sustava se temelji na poštivanju pravila i pravilnika.

Ovo nije prvi put da se HUNS žali na sporost Arbitražnog postupka koji, po njima, traje predugo čime se pogoduje klubovima, a šteti igračima koji mjesecima nemaju mogućnost treniranja i odlaska u novi klub.

BI