Search
Close this search box.

HUNS: “Odluka Vijeća športske arbitraže Hrvatskog olimpijskog odbora u slučaju RNK Split je porazna”

Screenshot: K5

Iz Hrvatske udruge “Nogometni sindikat” burno su reagirali na odluku Vijeća sportske arbitraže Hrvatskog olimpijskog odbora prema kojoj je prihvaćena žalba RNK Split na odluku tijela Hrvatskog nogometnog saveza prema kojima im je zbog financijskih kriterija uskraćena licenca za Drugu HNL te institucije HNS-a prema rješenju HOO-a moraju ponovno odlučivati po tom pitanju.

Iz HUNS-a su poručili: “Potaknuti donesenim Rješenjem Vijeća športske arbitraže Hrvatskog olimpijskog odbora od dana 19. srpnja 2021. i napisima u medijima o istome obraćamo se javnosti.

Uistinu nas žalosti činjenica nepoznavanja elementarnih propisa licenciranja HNS-a, a koji su doneseni temeljem UEFA-inih propisa, kao i porazna činjenica da je ovakva odluka donesena od strane arbitražnog tijela Hrvatskog olimpijskog odbora.

Kako bismo cijeli ovaj slučaj sagledali mnogo ispravnije, smatramo da je važno pritom napomenuti da su igrači zbog statusa samostalnih djelatnika ostali dužni imenom i prezimenom pred državnim institucijama (HZMO, HZZO i Porezna uprava), a posljedice istoga osjećaju i danas. Također, napominjemo da je igračima u predstečajnoj nagodbi priznato svega 30 posto duga što u konačnici nije dovoljno ni za podmirenje obveza prema državnim institucijama.

Nogomet nikako ne bi trebao stvarati socijalne slučajeve. Podsjetimo, Olimpijska povelja u svojim temeljnim načelima kaže: „Cilj olimpizma je stavljanje sporta u službu skladnog razvoja čovječanstva radi stvaranja mirnog društva koje nastoji očuvati ljudsko dostojanstvo.“ Time nas još više žalosti odluka arbitražnog tijela HOO-a.

Podsjetit ćemo i na činjenicu kako su NK Osijek i HNK Cibalia u svojim predstečajnim nagodbama uvrstili sportaše u prvi red naplate potraživanja te takvim postupkom nisu svoje sportaše gurnuli u osobni bankrot. Nepravda se ovakvom odlukom čini i svim ostalim nogometnim klubovima koji uredno i pravovremeno izvršavaju sve obveze prema svojim sportašima.

Ako svojim djelovanjem i radom ne budemo otklanjali prisutne anomalije i sportaše budemo slali u osobni bankrot, nećemo budućim generacijama ostaviti u naslijeđe zdrave temelje hrvatskog sporta.

Kroz svoje aktivno djelovanje u proteklih deset godina tražili smo jednake uvjete za sve dionike, borili smo se za prava igrača i nastavit ćemo pravnu bitku pred višim sudovima Republike Hrvatske te u konačnici, ako bude potrebno, i pred europskim sudovima. Hrvatska udruga “Nogometni sindikat” će igračima pružiti svu moguću podršku.”, zaključuje se u obraćanju HUNS-a.

Zadnje objavljeno

Twitter