HUNS poručio klubovima i igračima da se suzdrže od jednostranih poteza

Foto: HUNS

Nakon što su Dinamo i Osijek zbog pandemije koronavirusa koja je paralizirala nogomet u svijetu donijeli odluke o smanjenju primanja za igrače i zaposlenike te nakon što je HNS pozvao dionike da socijalnim dijalogom postignu odgovor na financijske poteškoće u koje su se zbog toga našli klubovi priopćenjem se oglasila Hrvatska udruga “Nogometni sindikat”. Ovom prilikom su poručili:

Povodom aktualne pandemije koronavirusa u Hrvatskoj i svijetu, kao i posljedica na globalne i nacionalne nogometne aktivnosti te nakon brojnih upita od strane naših članova i institucionalnih aktera nogometa, HUNS ovim putem iznosi svoj službeni stav.

Hrvatski nogomet obustavio je natjecateljske, ali i trenažne aktivnosti kako priliči potrebama aktualne prioritetne borbe društva protiv pandemije koronavirusa. Zdravlje ljudi je najvažnije i dok traje beskompromisna borba za njegovo očuvanje, nogomet je u drugom planu.

Uzimajući u obzir posljedice koje je pandemija izazvala već sada i koje su se odrazile i na globalni nogometni pokret, a tiču se egzistencijalnih ugroza njegovih aktera, jednostavno se može zaključiti da je i hrvatski nogomet u velikom problemu. S jedne strane to su posljedice pandemije koronavirusa, a s druge strane temeljno nedefinirani partnerski odnosi, koji sada dolaze do maksimalnog izražaja. Primjer toga je nelogično riješen pravni status igrača. Oni nemaju ugovore o radu s klubovima, nego su u statusu privatnih obrtnika. U ovoj teškoj gospodarskoj situaciji, koja ide u smjeru velike recesije, oni imaju izrazito nepovoljan status. Njima ostaju neizbježne obveze prema državi, a nisu sigurni da će u klubovima uspjeti ostvariti svoja materijalna i ina prava.

Presedan potpune blokade natjecanja, u svijetu i Hrvatskoj, nagovještava nam bitno pogoršanje materijalnog statusa klubova, a posljedično, i još više, igrača. Zasad smo samo u fazi raspoznavanja posljedica tako drastičnog poremećaja nogometnog sustava. Ovog trenutka ne može se ni približno predvidjeti kada će se nastaviti trenažni procesi u klubovima, a kamoli kako će se nastaviti natjecateljska sezona. Slijedom toga nemoguće je predviđati što će se dalje događati s ligama, klubovima i statusom igrača, s utvrđenim pravilima prijelaznog roka i slično.

Sudbina nogometa podređena je sudbini društva. U svim slučajevima ključno je kako će se razvijati pandemija koronavirusa. To je presudno pitanje na koje do daljnjega nema odgovora ni znanost, ni međunarodne nogometne institucije, a slijedom toga ni nacionalni savezi odnosno lige. Nema smisla donositi ikakve odluke koje trenutno i dugoročno utječu na status domaće lige, klubova i nogometaša.

Slijedom svih tih nepoznanica, a s obvezom praćenja evolucije pandemije koronavirusa te kako bi se posljedično zauzeli jasni stavovi od krovne svjetske i europske nogometne organizacije do nacionalnih saveza, HUNS smatra kako slijedi:
1. Dok se ne razbistri situacija s pandemijom koronavirusa, nogomet se u Hrvatskoj, kako po pitanju treninga, tako i natjecanja, mora povinovati odlukama i naputcima Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske.
2. U međuvremenu se nogometne institucije i klubovi, ali i igrači trebaju suzdržavati jednostranih i ishitrenih odluka koje utječu na važeći ugovorno reguliran status nogometaša. Svaka inicijativa koja narušava taj status igrača, a koja počiva na temeljima aktualnog presedana (pandemija) u poremećaju nogometnog procesa, nije u skladu s međunarodnom nogometnom i inom pravnom regulativom. Kao takva podložna je odgovarajućim pravnim posljedicama.
3. Zbog činjenice da se nikako ne može predvidjeti što će se u bližoj perspektivi događati s nogometnim natjecanjem i uopće aktivnostima klubova, dok traje ta apsolutna neizvjesnost smatramo obvezom, ali i pristupom dobre vjere da socijalni partneri u nogometnom procesu, klubovi i igrači, uz podršku HNS-a i HUNS-a uspostave dijalog o modalitetu kako će se na obostrano zadovoljstvo premostiti krizno razdoblje bez organizirane aktivnosti
– zaključili su iz sindikata.


Kada ste već ovdje...
... imamo jednu molbu za Vas. Iako nam čitanost raste, prihodi od neprofitnih izvora za neovisne medije, kao i prihodi oglašivača su u padu. Volonteri smo koji od nogometa ne žive, već žive za njega, ali rad i rast kojeg želimo ostvariti ne možemo postići bez financija, a ne želimo u svom rastu izgubiti neovisnost. Stoga Vas moramo zamoliti, ukoliko Vam se sviđaju naše analize, tekstovi i komentari, da nas podržite.

Pošaljite SMS sa tekstom NPLUS na broj 616478 (cijena 3,72 kn s uključenim PDV-om)
Operator SMS usluge: IPT d.o.o., Miramarska 24, 10000 Zagreb, OIB: 74377537525, tel: 01/6005-607

Donirajte putem jednokratne uplate ili trajnog naloga na IBAN: HR8324070001100511089
Donirajte kreditnom karticom putem PayPala ili trajnim nalogom.

Zadnje objavljeno

Twitter