IFAB: Slučajno igranje rukom nakon čega suigrač postigne zgoditak više se neće smatrati prekršajem

Foto: Pixabay

Putem videokonferencije održan je 135. godišnji sastanak IFAB-a, tijela koje odlučuje o pravilima nogometne igre, a u kojem sjede predstavnici FIFA-e te engleskog, škotskog, irskog i velškog nogometnog saveza.

Glavne teme sastanka bile su pojašnjenja vezana za kažnjivo igranje rukom te daljnja razmatranja uvođenja zamjene za igrača prilikom potresa mozga.

Najznačajnija promjena vezana za igru rukom tiče se toga da više neće biti prekršaj ukoliko dođe do slučajnog igranja rukom koje dovde do toga da suigrač postigne pogodak ili bude u gol prilici.

Nedavni primjer toga vidjeli smo i u HT Prvoj ligi kada je u dvoboju Rijeke i Istre 1961 poništen gol gostiju jer je Gržan kao asistent slučajno igrao rukom nakon čega je mrežu zatresao Lončar. Od sada se u takvim situacijama nedvojbeno neće raditi o prekršaju koji treba biti sankcioniran.

I dalje pak na snazi ostaje pravilo da se gol treba poništiti ukoliko igrač slučajno igra rukom te time izravno ili odmah nakon postigne pogodak.

Kad je u pitanju zamjena za igrača koji doživi potres mozga, a koja ne ulazi u kvotu dozvoljenog broja zamjena, IFAB će nastaviti pratiti eksperimentalnu primjenu koja je predviđena do kolovoza 2022. godine nakon čega će odlučiti u njenom uvrštenju u pravila nogometne igre. Eksperimentalno pravilo na snazi je u sve više natjecanje među kojima je i engleska Premier liga u kojoj se primjenjuje od veljače ove godine.

IFAB je potvrdio da i dalje na snazi ostaje mogućnost pet zamjena na utakmici kako bi se ublažio utjecaj pandemije koronavirusa. Zasad je predviđeno da ova privremena izmjena pravila vrijedi za klupska natjecanja koja završavaju do 31. prosinca 2021. godine dok za reprezentativna natjecanja traje do 31. srpnja 2022. godine. Potvrđeno je i da ruka završava na dnu pazuha i da se to treba uzeti u obzir prilikom dosuđivanja zaleđa, a raspravljano je o prekršaju kad je u pitanju namjerno vraćanje lopte golmanu od strane njegovog suigrača.

Navedene izmjene pravila nogometne igre na snagu trebaju stupiti od 1. srpnja 2021. godine, s tim da natjecanja mogu samostalno odlučiti i da ranije započnu s njihovom primjenom.


Kada ste već ovdje...
... imamo jednu molbu za Vas. Iako nam čitanost raste, prihodi od neprofitnih izvora za neovisne medije, kao i prihodi oglašivača su u padu. Volonteri smo koji od nogometa ne žive, već žive za njega, ali rad i rast kojeg želimo ostvariti ne možemo postići bez financija, a ne želimo u svom rastu izgubiti neovisnost. Stoga Vas moramo zamoliti, ukoliko Vam se sviđaju naše analize, tekstovi i komentari, da nas podržite.

Pošaljite SMS sa tekstom NPLUS na broj 616478 (cijena 0,49 € s uključenim PDV-om)
Operator SMS usluge: IPT d.o.o., Miramarska 24, 10000 Zagreb, OIB: 74377537525, tel: 01/6005-607

Donirajte putem jednokratne uplate ili trajnog naloga na IBAN: HR8324070001100511089
Donirajte kreditnom karticom putem PayPala ili trajnim nalogom.

Zadnje objavljeno

Twitter