IFK Göteborgov fond za spas

Foto: IFK Göteborg

Švedski prvoligaš IFK Göteborg je 2018. godine zbog financijskih problema s kojima se suočavao osnovao investicijsku tvrtku IFK GBG Transferintressenter AB kojoj je cilj prikupiti sredstva od privatnih ulagača kako bi klub mogao normalno poslovati te pritom zadržati najbolje igrače i investirati u igrački kadar.

Tvrtka investitorima nudi mogućnost da povrat sredstava ostvare od budućih transfera kluba na način da se do 40% od neto zarade vraća ulagačima dok ne otplate svoj ulog. Pri tome je sporazum s investitorima vremenski ograničen u smislu počeka na povrat ulaganja.

Prije dvije godine je na ovaj način prikupljeno 9,25 milijuna švedskih kruna odnosno 860.000 eura, a jedan od najvećih pojedinačnih ulagača je bila tvrtka Serneke koja se primarno bavi nekretninama. U 2019. godini je prikupljeno dodatnih 3 milijuna kruna dok je novi val investiranja predviđen za aktualnu sezonu upravo dovršen, ali klub još nije objavio koliko je sredstava tom prigodom prikupio.

“Prikupljene kapitalne investicije su omogućile strateško dovođenje igrača čime smo povećali šanse za bolji sportski rezultat. Zbog toga smo zahvalni našim investitorima. Oni će sad dobiti znatan povrat uloženih sredstava te ćemo na taj način ispuniti svoje obveze. Treba imati na umu da su ulagači u ovu priču ušli u neizvjesno vrijeme za naš klub. Iznimno smo zadovoljni što je većina investitora, koji su s nama od početka, odabrala opciju nastavka ulaganja. Zahvalni smo onima koji su nas odveli tamo gdje sada jesmo, kao i onima koji nas dodatno jačaju. Najveća prednost aranžmana je u tome što je financijski rizik za nas kao klub minimalan. Ovo se pokazalo kao vrlo povoljan model i za nas i za investitore. Lijepo je razgovarati o kontinuiranom ulaganju s kojim se naši članovi mogu osjećati potpuno sigurno.” – rekao je predsjednik kluba Mats Engström.

IFK Göteborg je 2019. godinu nakon oporezivanja završio s dobiti od 11,7 milijuna kruna što je najbolji poslovni rezultat kluba u posljednjih deset godina. Veliki udio u prihodima su činili transferi igrača obzirom da su ostvareni odlasci Benjamina Nygrena u Genk za 3,7 milijuna eura, Carla Starfelta u Rubin Kazan za milijun eura, Sebastiana Ohlssona u St. Pauli za 280.000 eura i Vajebaha Sakore u OFI Cretu za 250.000 eura.

Nova sezona Allsvenskan lige, u kojoj je IFK Göteborg prošle godine osvojio sedmo mjesto, trebala je započeti 4. travnja, ali je zbog poznatih razloga odgođena. Plan je da prve dvije lige, ukoliko to okolnosti dopuste, s natjecanjem započnu 14. lipnja i to s prisustvom gledatelja na stadionima.

Pročitajte još:

>> IFK Göteborg oborio rekord – prodali više od 52.000 virtualnih ulaznica


Kada ste već ovdje...
... imamo jednu molbu za Vas. Iako nam čitanost raste, prihodi od neprofitnih izvora za neovisne medije, kao i prihodi oglašivača su u padu. Volonteri smo koji od nogometa ne žive, već žive za njega, ali rad i rast kojeg želimo ostvariti ne možemo postići bez financija, a ne želimo u svom rastu izgubiti neovisnost. Stoga Vas moramo zamoliti, ukoliko Vam se sviđaju naše analize, tekstovi i komentari, da nas podržite.

Pošaljite SMS sa tekstom NPLUS na broj 616478 (cijena 3,72 kn s uključenim PDV-om)
Operator SMS usluge: IPT d.o.o., Miramarska 24, 10000 Zagreb, OIB: 74377537525, tel: 01/6005-607

Donirajte putem jednokratne uplate ili trajnog naloga na IBAN: HR8324070001100511089
Donirajte kreditnom karticom putem PayPala ili trajnim nalogom.

Zadnje objavljeno

Twitter