Inspekcija pola godine nakon potresa nije utvrđivala statiku Maksimira

Foto: N+
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

Iako je od potresa u Zagrebu prošlo šest i pol mjeseci, a u medijima objavljivani napisi o analizi dodatne detaljnje provjere upotrebljivosti maksimirskog stadiona do danas nisu objavljene nikakve konkretne informacije ili dokumentacija.

Vlasnik stadiona je Grad Zagreb, a zakupnik GNK Dinamo do 9. lipnja 2030. godine.

Maksimir je 5. svibnja 2020. godine prilikom brzog pregleda dobio žute naljepnice, čime je označen kao privremeno neupotrebljiv.

Gradonačelnik Bandić 12. lipnja je na konferenciji za novinare izjavio da je započeta dodatna analiza statike na Maksimiru koja će biti gotova do 25. lipnja 2020. godine.

Dinamo je 17. lipnja ove godine igrao prvu postvirusnu utakmicu protiv Slaven Belupa na Maksimiru uz prisustvo navijača. Klub je tada izdao priopćenje dva dana ranije o tome da je u tijeku pregled stadiona kako bi se utvrdila upotrebljivost istočne i južne tribine.

Matej Mišić, gradski zastupnik iz redova SDP-a, je 22. kolovoza izjavio da je iz Gradskog ureda za sport i mlade dobio priznanje da je istočna tribina trajno neupotrebljiva.

S obzirom na to da je Grad Zagreb vlasnik stadiona te da je gradonačelnik Bandić naveo da će provjera stanja biti okončana do kraja lipnja, nadležnima smo poslali upit o Zaključku građevinske inspekcije po pitanju statike stadiona u Maksimiru.

Iz Ureda gradonačelnika upit je proslijeđen Gradskom uredu za prostorno uređenje, izgradnju grada, graditeljstvo, komunalne poslove i promet koji je naveo da je predmetno pitanje pod nadležnošću Gradskog ureda za sport i mlade. Gradski ured za sport i mlade očitovao se da na predmetnu lokaciju maksimirskog stadiona nije nitko izlazio te sukladno tome ne postoji nikakva dokumentacija koja bi potvrdila ili demantirala informacije da je Maksimir (ne)siguran za navijače.

Postavlja se nekoliko pitanja na temelju trenutačne situacije:

  • Zašto je gradonačelnik Bandić izjavio da je započeta dodatna analiza statike stadiona u Maksimiru ukoliko Gradski ured za sport nije uopće upoznat s izlaskom na teren?
  • Ako Gradski ured za sport i mlade nema nikakvu dokumentaciju i nije upoznat s pregledom stadiona, otkud gradskom zastupniku iz navedenog ureda informacija da je istočna tribina trajno neupotrebljiva?
  • Zašto Dinamo kao zakupnik stadiona te kao korisnik javnih sredstava namijenjenih za održavanje Maksimira, a vežući se na ugovor s Gradom u kojem mogu imati građevinske zahvate u kontekstu uređenja i održavanja stadiona, nije platio inspekciju iz svojih sredstava kako bi znali kakvo je stanje s Maksimirom, odnosno jedinim objektom na kojem mogu igrati europske utakmice?

Sukladno navedenom činjeničnom stanju, kao nedavno po pitanju izgradnje/adaptacije stadiona gdje bi Grad i GNK htjeli novi stadion na Maksimiru, ali pod uvjetom da onaj drugi plati – očito je ista šarada i sa statičkim pregledom tribina kojim bi se utvrdilo jesu li utakmice na Maksimiru opasne po život. Jedni i drugi očito se prave nezainteresirani što čak pretjerano ne začuđuje s obzirom na činjenicu kakvi ljudi se nalaze u izvršnim tijelima gradske vlasti s jedne strane i u klupskim upravljačkim strukturama Dinama s druge.


Kada ste već ovdje...
... imamo jednu molbu za Vas. Iako nam čitanost raste, prihodi od neprofitnih izvora za neovisne medije, kao i prihodi oglašivača su u padu. Volonteri smo koji od nogometa ne žive, već žive za njega, ali rad i rast kojeg želimo ostvariti ne možemo postići bez financija, a ne želimo u svom rastu izgubiti neovisnost. Stoga Vas moramo zamoliti, ukoliko Vam se sviđaju naše analize, tekstovi i komentari, da nas podržite.

Pošaljite SMS sa tekstom NPLUS na broj 616478 (cijena 3,72 kn s uključenim PDV-om)
Operator SMS usluge: IPT d.o.o., Miramarska 24, 10000 Zagreb, OIB: 74377537525, tel: 01/6005-607

Donirajte putem jednokratne uplate ili trajnog naloga na IBAN: HR8324070001100511089
Donirajte kreditnom karticom putem PayPala ili trajnim nalogom.
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email