Isti rat, novi frontovi

Grafika: N+

Situacija oko Zdravka Mamića, Luke Modrića, njegove punice, Lovrena, Opatijske inicijative i HNS-a se zahuktava, svakim danom zatrpavaju nas nebuloznim PR pamfletima i intervjuima. Cijela mašinerija digla se na zadnje noge s jasnom PR ofenzivom na više frontova:

1. Mamićevi monolozi (kao i uvijek) služe usmjeravanju svih onih koje mu drže stranu, peglanju njegova imidža, a moguće i zadovoljavanju vlastita ega; jer kao da ne može preživjeti mjesec dana bez da vidi kameru ili mikrofon ispred sebe.

2. Miškovićeva Opatijska inicijativa donijela nam je skoro svakodnevno medijsko plasiranje nekoga iz političke i HNS vrhuške tko pokušava pojasniti da nepodržavanje ove Inicijative znači da svi loptački sportovi u državi mogu staviti ključ u bravu.

3. Modrićeva optužnica za davanje lažnog iskaza pegla se obmanom da je ista protuzakonita jer je potrebno pravomoćno dovršiti postupak u kojem je dao lažni iskaz.

4. Nelegalnost skupštine HNS-a koju je proglasila Sportska inspekcija trenutno ih ne zanima previše jer su već ranije počeli puštati probne balone da vide reakciju na smjenu Šukera, odnosno na ograničavanje njegovih ovlasti. Uz to se trude dokazati javnosti da je on samostalno donosio neke odluke.

S obzirom na to da se svakim danom klupko sve više odmotava (tj. za njih se zapliće), potrebno je i češće medijsko ponavljanje stavova. Tako svaki izlazak u medije neke osobe vezane uz Mamića i HNS sadrži praznoglavi stav o svakoj od navedenih točaka. Ne upućuje li to na činjenicu da su zbili redove te da, iako se prikazuju kao da svi rade neovisno i u interesu hrvatskog sporta, jasno pokazuju da to nije istina? Uostalom, zar ne zvuče svi kao da koriste usluge iste PR agencije ponavljajući jedne te iste isprazne floskule koje žele plasirati u javnost: Mamića Cvitan osobno proganja putem neovlaštenih tužitelja, Inicijativa je spas sporta, Modrićeva optužnica je protuzakonita i ruši izglede repke na mundijalu, a HNS se provjetrava i mijenja nabolje… Doslovno svaki kvisling hrvatskog sporta kojeg su u zadnje vrijeme plasirali u medije je spomenuo ovakve fraze.

Nije čudno da su to dobro posložili u jednostavne i lako shvatljive poruke, imaju više od desetljeća iskustva u prodavanju magle i dobro poznaju ciljanu publiku kojoj moraju prodati svoju priču. Znaju da će uskoro svjetsko prvenstvo kad klobučari u maniri Orwellovih ovaca svojom bukom znatno utječu na medijski prostor i da će mediji dobro paziti da ničim ne narušavaju šanse repke na prvenstvu kako im gledanost i čitanost ne bi patile. Nažalost i dalje je veći broj onih koji bi za medalju na svjetskom uveli čak i pravo primae noctis ako treba, za razliku od onih koji žele da se očisti HNS i konačno uvede temeljiti red u (pristojnim dijelom u kriminal ogrezli) hrvatski nogomet.

Čini nam se da Opatijska inicijativa trenutno najbolje kotira kod prosječnog klobučara jer se Miškovića prikazuje kao sposobnog menadžera, pomirljivog unitarista koji će pokrenuti neke nove procese, omogućiti priliv svježeg kapitala u sport i koji ima vrh politike na speed dial-u. Jasno da će neki političari pružiti ruku ovakvoj osobi, tim više što bi za implementaciju Inicijative trebalo osnovati koje povjerenstvo, odborčić, savjet ili slično tijelo, da ne kažemo sinekuru koja garantira novčanu naknadu za grijanje fotelje bez odgovornosti za svoj rad, odnosno nerad. Srećom, postoji Europska komisija koju će se nešto pitati povodom ove superhikovsko/maxmagnusovske inicijative kad već nitko od naših političara ne želi jasno i glasno kazati da se profesionalni klubovi moraju financirati samostalno na slobodnom tržištu.

>> Kapitalizam na komunistički način

U drugi plan je pao Mamić koji je počeo ići na živce i samom sebi s ovim „pressicama“. Započne ih pun entuzijazma i volje, a završi iscijeđen i psovkama, na zadnjoj ponovno nije ni dopustio pitanja, a uz to ga sve veći broj medija i bojkotira. Čini li vam se da puca po šavovima? USKOK mu je blokirao veći dio imovine, a on nema nikakve činjenice vezane uz materijalni dio postupka koje bi iznio u svoju obranu već samo zaziva povredu u proceduri da tužitelj koji vodi postupak protiv njega nije ovlašten za to. Zadnje što ima reći u svoju obranu je da se ovdje radi o osobnoj mržnji Glavnog državnog odvjetnika RH Dinka Cvitana koju iskazuje putem državnog aparata. Dakle, ništa osim ispraznih riječi i promašenih pravnih stavova o kojima smo pisali.

>> Novi PR spin: Mamićevo rušenje ‘slučaja Modrić’ bez zakonskog uporišta

Sljedeća stavka koju spinaju je optužnica protiv Luke Modrića zbog davanja lažnog iskaza, a za kojeg se još spominje po medijima da je u Španjolskoj utajio porez. Reklo bi se, tko laže, taj i krade, a tko laže za Mamića, taj ima posebno mjesto u srcu svakog kritičnijeg građanina ove države. Ako će mu obrana biti ovako zakonski neutemeljena kako Mamić najavljuje, vjerojatno mu se ne smiješi pozitivan ishod kaznenog postupka, ali s našim pravosuđem, sve je moguće… Lukice izdrži, radi repke.

Sve ove navode, o organiziranoj i praznoglavoj PR kampanji novih ljudi u službi starog (istog) sistema, najzornije potvrđuju medijski nastupi bivšeg ministra turizma Ivana Heraka, danas ‘glavnog strateškog menadžera HNS-a’ i člana Radne skupine za izradu Zakona o turističkim zajednicama i promicanju hrvatskog turizma, Zakona o boravišnoj pristojbi i izmjenama Zakona o članarinama u turističkim zajednicama. Čovjek koji bi trebao biti simbol promjena u Savezu i novog doba hrvatskog nogometa, u svojoj retorici koristi iste PR točke kao i oni koji u ‘slobodnom padu’ drobe činjenične nebuloze o procesima koji se vode protiv njih. Vjerodostojno.

Što se tiče nelegalne skupštine HNS-a tu još ne dižu preveliku paniku jer Sportska inspekcija ne može poništiti predmetne odluke već samo o tome izvijestiti nadležno tijelo u Zagrebu, a s obzirom da su to isti birokrati koji su amenovali famozni statut po kojem „odbor bira vodstvo, vodstvo bira odbor“ nije ni čudno što se previše ne tresu.

Hoće li politika nastaviti smjer kojim čuva leđa optuženicima za teški gospodarski kriminal, davanje lažnog iskaza i utaju poreza, hoće li držati ljestve onima koji žele državni novac preusmjeriti u džepove profesionalnih klubova s milijunskim budžetima ili će povući poteze kojima će očistiti hrvatski sport, ostaje za vidjeti.

>> Mišković kao Superhik

Jedino što je sigurno jest to da mašinerija svakim danom sve teže funkcionira pod teretom troškova koji su potrebni za njezino podmazivanje. Pokušava se prevariti javnost da se radi o novim osobama i novim idejama, na njihovu žalost, nismo slijepi pored zdravih očiju, sve je ovo isti rat samo se otvaraju novi frontovi. Kao i mnogo puta dosad, navijači su prvi na barikadama uz povike: no pasaran!


Kada ste već ovdje...
... imamo jednu molbu za Vas. Iako nam čitanost raste, prihodi od neprofitnih izvora za neovisne medije, kao i prihodi oglašivača su u padu. Volonteri smo koji od nogometa ne žive, već žive za njega, ali rad i rast kojeg želimo ostvariti ne možemo postići bez financija, a ne želimo u svom rastu izgubiti neovisnost. Stoga Vas moramo zamoliti, ukoliko Vam se sviđaju naše analize, tekstovi i komentari, da nas podržite.

Pošaljite SMS sa tekstom NPLUS na broj 616478 (cijena 3,72 kn s uključenim PDV-om)
Operator SMS usluge: IPT d.o.o., Miramarska 24, 10000 Zagreb, OIB: 74377537525, tel: 01/6005-607

Donirajte putem jednokratne uplate ili trajnog naloga na IBAN: HR8324070001100511089
Donirajte kreditnom karticom putem PayPala ili trajnim nalogom.

Zadnje objavljeno

Twitter