Izbori u HNS-u: Neka igre počnu!

Iako je prije četiri dana izvršni direktor Hrvatskog nogometnog saveza, te osumnjičenik u aferi Godot – Damir Vrbanović, medijima nakon redovne skupštine Zagrebačkog nogometnog saveza izjavio da “ove godine neće biti izbora za novog predsjednika Hrvatskog nogometnog saveza, već će se 19. prosinca održati redovita Skupština HNS-a”, Izvršni odbor HNS-a danas je donio suprotnu odluku.

>> Odluke Izvršnog odbora HNS-a: Izbori u prosincu ove godine; podrška Davoru Šukeru

Aktualna predsjednička kampanja predsjednika nogometnog sindikata Darija Šimića, te tematika kojom je zauzeo medijski prostor, očito su nešto što aktualna vlada hrvatskog nogometa ne želi dugo gledati i slušati. Tu je i najavljena kandidatura tobožeg unutarnjeg oponenta nogometnoj vlasti, koji je sam i dio iste – Marijana Kustića, aktualnog HDZ-ovog saborskog zastupnika.

Pitate se čemu žurba s izborima? Pa, osim činjenice da aktualno vodstvo sve svoje krimene, nebrigu i nesposobnost konstantno prekriva rezultatima nacionalne A vrste, što će biti slučaj i ovom prilikom, tu su i oni puno konkretniji, odnosno tehnički razlozi.

Izmjenama statuta Hrvatski nogometni savez je postavio i nova pravila izbora za predsjednika saveza. Predsjednika koji mora u trenutku izbora biti zastupnik u Skupštini, bira Skupština neposrednim tajnim glasovanjem. Skupština sada ima 59 zastupnika: 21 županijskih saveza/ZNS-a, 20 zastupnika klubova 1.HNL, 2 zastupnika 2.HNL, 3 zastupnika 3.HNL, 10 zastupnika nižih liga (2 po svakoj regiji), 1 zastupnika ženskog nogometa, 1 zastupnika nogometaša (sindikat), te 1 zastupnika udruženja trenera 1.HNL.

Od tih 59 zastupnika samo županije (21) mogu predložiti novog predsjednika, koji uz taj prijedlog mora skupiti još 8 potpisa podrške ostalih županija. Kako se ne može podržati više od jednog kandidata, na Skupštini mogu biti najviše dva (valjana) prijedloga za predsjednika. Za sada se kao kandidati spominju tri imena: Davor Šuker, Marijan Kustić i Dario Šimić.

Prvi korak za kandidaturu je skupiti tih 9 županijskih potpisa, a nakon toga osigurati ukupno 30 glasova zastupnika na Skupštini. Kako je sadašnja garnitura u HNS-u prilično lukava u pokušaju ostanka na poziciji, igra se na sigurno, pa se uz Davora Šukera kao kandidat pojavljuje i Marijan Kustić, donedavni član Izvršnog odbora HNS-a, koji je s te pozicije uklonjen odlukom sportske inspekcije, jer kao zastupnik HDZ-a u Saboru ne može biti član Izvršnog tijela. Trenutno je njegov status u stanju mirovanja i član je Savjeta Izvršnog odbora, novog radnog tijela Izvršnog odbora, kojim se HNS pokušava narugati odluci Sportske inspekcije. Zdravko Mamić je i prije prema novinskim napisima slovio kao donator Kustića, što potvrđuje i njegova pozicija u Izvršnom odboru. Tamo ipak ne može sjediti svatko. Smiješno je i da se tako aktivan političar protivno svim postulatima krovnih organizacija uopće kandidira, ali zar nas HNS može više iznenaditi nekakvim svojim postupkom. S takvom pozadinom upitno je koliko ozbiljno se želi pozabaviti s nasušno potrebnom reformom saveza. Dario Šimić time izgleda jedina prava oporba sadašnjoj garnituri. Samo, stara poslovica kaže da tek dolaskom na vlast čovjek pokaže svoje pravo lice.

Kako je Kustić HDZ-ov zastupnik u Saboru, sigurno ima veliki utjecaj u županijskim savezima, i u svojoj kampanji već se PR modelima provlači vijest da ga podržava premijer. Je li to stvarno istina ili se time koristi kako bi ojačao svoj utjecaj, pitanje je. Šuker je svojim (ne)radom dobrano kompromitirao svoju poziciju u tom zajedničkom izbornom tijelu, tako da se čak i Kustića predstavlja kao reformatora.

Šimića navodno podržava Boban, što bi moglo značiti stvarne reforme u HNS-u po uzoru na FIFA-u, koje bi za razliku od ovoga do sada uključile i sve dionike. Samo, bez političke podrške koja drma županijskim savezima Šimić jednostavno nema šanse.

Prava ideja kandidature Kustića/Šukera upravo je rasipanje glasova. Teoretski, kada postoje tri kandidata koji sakupljaju potpise na Skupštini možemo dobiti samo jednog s potrebnih minimalnih 9 potpisa, dok preostali kandidati raspodjelom 12 potpisa mogu ostati kratkih rukava (6-6 ; 7-5 ; 8-4). Naravno, nitko ne računa da Skupština može biti i bez kandidata na izborima (npr. tri kandidata s po 7 potpisa). Samo, što ako bude i više kandidata kako bi eliminirali neželjene? Ovih dana vidjeli smo da se kalkuliralo čak i s imenom Tomislava Svetine. Zbog toga je bitno napomenuti da ukoliko se ni nakon dva kruga na Izbornoj skupštini ne izabere novi predsjednik, u roku od 60 dana održava se nova s novim kandidatima.

Ukoliko ipak dobijemo dva kandidata s potrebnim brojem potpisa, ostaje lobiranje preostalih zastupnika (38). Zbog novog sastava Skupštine potreban je program kojim će se otvoriti vrata svim dionicima, te im se istim aktivno pomagati. Mnogima će sada biti jasnija iznenadna „osviještenost“ HNS-a po pitanju ulaganja u terene svih nogometnih klubova, umjesto u Hilton. Međutim, kao i u politici, svi na izborima obećaju sve, a na skupštinarima je odluka kome se stvarno može vjerovati. Da podsjetimo, HNS je do sada iz UEFA programa mogao povući više od 33 milijuna eura (HatTrick I 2004.-2008. 301.600.000 eura ; HatTrick II 2008.-2012. 408.100.000 eura ; HatTrick III 2012.-2016. 503.500.000 eura ; HatTrick IV 2016.-2020. 600.000.000 eura), a od FIFA-e ima 5 milijuna eura godišnje. Iz tih fondova povukli su mrvice, od kojih klubovima nije stiglo praktički ništa.

Nagla aktivacija Šimića u medijima i lobiranje leži u činjenici da se izborna sjednica skupštine mora sazvati najmanje 30 dana prije održavanja, što se današnjom odlukom IO-a HNS-a upravo i dogodilo, tako da nas za točno 30 dana očekuju novi izbori za nogometu vlast u državi. Isto tako, potpisi za kandidaturu predsjednika i popis kandidata za Izvršni odbor moraju se predati 15 dana prije održavanja same skupštine. Kod izbora 17 članova Izvršnog odbora potrebno je naglasiti da i njih predlažu županijski savezi. Kako je Predsjednik saveza automatizmom i Predsjednik Izvršnog odbora, Skupština bira 16 članova Izvršnog odbora iz različitih saveza. Kako se lobiranjem za predsjedničku kandidaturu i ovi kandidati biraju prema opredjeljenju pojedinog županijskog saveza, praktički u Izvršni odbor može ući 7 opozicijskih kandidata. Nakon toga bira se do 5 dopredsjednika saveza, između članova Izvršnog odbora, a na prijedlog Predsjednika. Jedan od njih bit će prvi dopredsjednik. Oni su istovremeno i dopredsjednici Izvršnog odbora i članovi čuvenog Odbora za hitnost.

A gdje će Pletikosa, Stanić, Vlaović, Jurić…?

Ovdje se postavlja pitanje na koji je način u rad Saveza Dario Šimić zamislio uključiti one koji ga podupiru, jer s obzirom na to da Stipe Pletikosa, Mario Stanić, Goran Vlaović i Mario Jurić nisu članovi županijskih saveza, ni predstavnici klubova, teško je vjerovati da će županijski savezi koji eventualno i pruže podršku kandidaturi Darija Šimića, pristati na to da umjesto njihovih predsjednika (il nekog drugog člana kojeg predlože) u Izvršnom odboru saveza sjede Šimićevi suradnici. Eventualno prema sadašnjem Statutu navedeni mogu biti predloženi za pozicije izvršnog direktora, tajnika i članove komisija, no i tu su kriteriji statutarno kreirani na način da će malo tko od Šimićevih ljudi, ako itko, ispunjavati propisane uvjete.

Svim ovim preprekama pri instalaciji svojih ljudi kao podrške pri provođenju programa, u slučaju eventualne pobjede, Šimić bi mogao stati na kraj novim izmjenama Statuta, koje bi se vodile reformama FIFA-e i UEFA-e, koje u izvršni odbor i ostala stalna tijela odnedavno uključuju sve više članova/dionika, a ne samo one koje aktualna garnitura etiketira kao neposredne.

Iz svih ovih lobiranja i igrica zaključak je jedan – nekome tko nije unutar sustava jako se teško probiti kroz zidove koje su davno postavili vladari HNS-a, a koji se štite svim raspoloživim sredstvima, čak i protivno reformama krovnih organizacija u koje se često zaklinju. Vidljivo je da sam program u ovim izborima neće odlučivati apsolutno o ničem; bitna je politika, novac, pozicije, obećanja …

Tko će biti uspješniji u ovoj utakmici? O tome će sigurno odlučiti politika, jer je cijeli naš sport na politiku i nasađen, svi županijski savezi i većina klubova ovise o proračunima lokalnih jedinica. Pravo pitanje je: je li politici dosta nepoštenja i razjedinjenosti u hrvatskom nogometu, teško pogođenog problemima i aferama svih vrsta? Vidjet ćemo iz ovih izbora, koji su eto – suprotno posljednjim najavama – pred vratima.

Renato Čupić

Vezano za temu:

>> Izmjene statuta HNS-a (1. dio): Dragi dionici, odjebite!

>> Izmjene statuta HNS-a (2. dio): Ali baš odjebite…


Kada ste već ovdje...
... imamo jednu molbu za Vas. Iako nam čitanost raste, prihodi od neprofitnih izvora za neovisne medije, kao i prihodi oglašivača su u padu. Volonteri smo koji od nogometa ne žive, već žive za njega, ali rad i rast kojeg želimo ostvariti ne možemo postići bez financija, a ne želimo u svom rastu izgubiti neovisnost. Stoga Vas moramo zamoliti, ukoliko Vam se sviđaju naše analize, tekstovi i komentari, da nas podržite.

Pošaljite SMS sa tekstom NPLUS na broj 616478 (cijena 3,72 kn s uključenim PDV-om)
Operator SMS usluge: IPT d.o.o., Miramarska 24, 10000 Zagreb, OIB: 74377537525, tel: 01/6005-607

Donirajte putem jednokratne uplate ili trajnog naloga na IBAN: HR8324070001100511089
Donirajte kreditnom karticom putem PayPala ili trajnim nalogom.

Zadnje objavljeno

Twitter