IZMJENE STATUTA Liberalizacija na HNS način: Tri moguća kandidata i jedna lakrdijska odredba

Nećete vjerovati, konačno su objavljene izmjene i dopune Statuta Hrvatskog nogometnog saveza. Zašto konačno? Pa zato jer su iste izglasane na sjednici Skupštine održanoj još 6. travnja ove godine. Dakle, prije puna dva mjeseca!

Ono trenutno najatraktivnije u izmjenama i dopunama statuta jest najavljeno provjetravanje Saveza u vidu liberalizacije izbornog procesa. Podsjetimo, ako ste kojim slučajem zaboravili, do sada su za predsjednika nogometnog saveza mogla biti nominirana samo dva kandidata zahvaljujući rigoroznom ograničenju da XY željan valjane kandidature (uz potpis predlagatelja) mora imati ukupno 9 potpisa Županijskih nogometnih saveza. Kako njih sve skupa ima 21, matematika je prilično jednostavna.

Najavljena liberalizacija izbornog procesa ipak je (za divno čudo) ostala u sferi HNS-ovog viđenja slobode biranja. Tako usprkos novim izmjenama i dopunama Statuta članovi Saveza i dalje nemaju jednaka prava jer su ostali podijeljeni na posredne (klubovi, sindikat, ženski nogomet, futsal…) i neposredne članove (županijski savezi). Glasati naravno mogu (gotovo) svi, ali predlagati zaokret u vođenju Saveza (ili sazivati izvanredne sjednice Skupštine) mogu samo županijski savezi, odnosno neposredni članovi, kako je to HNS lijepo sročio u izmjenama donesenim nakon “razmatranja mišljenja Središnjeg državnog ureda za šport”.

>> Izmjene statuta HNS-a (1. dio): Dragi dionici, odjebite!

>> Izmjene statuta HNS-a (2. dio): Ali baš odjebite… 

Jedan mogući kandidat više, ali i jedno ‘zgodno’ ograničenje više

Dakle, prema izmijenjenom stavku 3, članka 49. Statuta HNS-a, kandidat za predsjednika Saveza uz prijedlog od strane jednog ŽNS-a mora imati podršku još šest neposrednih članova koji podržavaju njegovu kandidaturu. Da bi bili valjan kandidat za predsjednika HNS-a od sada morate imati ukupno 7 potpisa ŽNS-ova. Kao što vidimo, da bi se nekim čudom u jednoumnom Savezu dogodio rasplet u kojem postoje čak tri valjana kandidata, potrebna je junačka podjela među bliskim prijateljima, poslovnim, političkim i inim partnerima, u kojoj nijedan od kandidata neće skupiti ni potpis više od potrebnog za valjanu kandidaturu. Demokracija, nema što.

U nogometnom savezu Sjedinjenih Američkih Država (United States Soccer Federation), usput budi rečeno, na izborima održanima u veljači ove godine, imali su 8 valjanih kandidatura, jednu odbijenu, a njih još 12 nije u konačnici zadovoljilo uvjete kandidacijskog procesa. Razlog ovolikom broju kandidata je jednostavan, za pravovaljanu kandidaturu (osim što morate proći provjeru – backround check) potrebna vam je podrška svega tri člana USSF-a. Pričamo o savezu koji broji 91 državnu asocijaciju, udruge profesionalnih i amaterskih liga, udruge osoba s posebnim potrebama, bivše predsjednike, individualne članove, nećete vjerovati, čak i navijače, koji na godišnjoj skupštini, pak, imaju dva delegata.

No, pustimo mi daleki Zapad i vratimo se u Lijepu našu. Da bi ubuduće imali tri pravovaljana predsjednička kandidata, osim misterioznog nestanka jednoumlja i centralizacije moći u ŽNS-ovima, potrebno je ispuniti i još jedan zgodan uvjet. Naime, svaki kandidat za predsjednika “treba najmanje 12 mjeseci prije sazivanja izborne sjednice Skupštine imati prebivalište na području neposrednog člana koji ga je predložio”.


Da nije tužno, bilo bi smiješno. Kao što svi vjerojatno znate, Dario Šimić je za prethodne izbore u HNS-u bio predložen od strane Nogometnog saveza Splitsko-dalmatinske županije. Ubuduće se takve lakrdije, zahvaljujući ovoj odredbi o nužnosti imanja prebivališta u ŽNS-u koji vas predlaže, više neće događati. Zašto bi uostalom neki savezi željni promjena, a marginalizirani u strukturama i možda kadrovski potkapacitirani, predlagali članove iz drugih županija? Smiješno i u potpunosti suprotno politici jednoumlja koja je temelj postojanja ovakvog Hrvatskog nogometnog saveza.

Tino Roso


Kada ste već ovdje...
... imamo jednu molbu za Vas. Iako nam čitanost raste, prihodi od neprofitnih izvora za neovisne medije, kao i prihodi oglašivača su u padu. Volonteri smo koji od nogometa ne žive, već žive za njega, ali rad i rast kojeg želimo ostvariti ne možemo postići bez financija, a ne želimo u svom rastu izgubiti neovisnost. Stoga Vas moramo zamoliti, ukoliko Vam se sviđaju naše analize, tekstovi i komentari, da nas podržite.

Pošaljite SMS sa tekstom NPLUS na broj 616478 (cijena 3,72 kn s uključenim PDV-om)
Operator SMS usluge: IPT d.o.o., Miramarska 24, 10000 Zagreb, OIB: 74377537525, tel: 01/6005-607

Donirajte putem jednokratne uplate ili trajnog naloga na IBAN: HR8324070001100511089
Donirajte kreditnom karticom putem PayPala ili trajnim nalogom.

Zadnje objavljeno

Twitter