Jakov Bašić novo ime u Hajduku II

Foto: goriverhawks.com
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

Jakov Bašić se priključio drugoj momčadi Hajduka u kojoj će i ostati ukoliko tijekom probnog perioda uvjeri struku da je toga vrijedan.

Polivalentan igrač koji može igrati beka, u vezi, ali i stopera, brat je blizanac Tome Bašića, a bio je i čest gost na utakmicama splitskog kluba dok mu je brat tu igrao.

Rođen 25.11.1996., visok 1.89m, može se reći da je bio pomalo u bratovoj sjeni i kroz “školu” – obojica su s 10 godina prešla iz Dubrave u Zagreb, ali Jakov kao kadet odlazi u Tekstilac-Ravnice, gdje provodi jednu i pol sezonu, prije nego što se vratio u Zagreb kao ulazni junior, te s bratom proveo pola sezone, nakon toga je Tomu uzeo Hajduk i posudio Rudešu da igra seniorski nogomet.

Jakov po svom priznanju nije bio još spreman za taj iskorak i nakon što je zadnju juniorsku sezonu bio standardan u Zagrebu (generacija Antona Krešića i Roberta Mudražije), odlazi na studij u SAD, dobiva stipendiju i upisuje se na University of Massachusetts Lowell, čija nogometna ekipa igra u America East konferenciji.

Već u prvoj sezoni briljira na toj razini, odabran jednoglasno u All-American rookie ekipu, te u 4 godine tamo, studirajući psihologiju, dolazi (što kao obrambeni igrač, što u vezi) do 67 nastupa uz 6 golova i 8 asistencija. Time je otvorio vrata drugim hrvatskim igračima – od kojih su mnogi u juniorsko/kadetsko doba imali zapažene uloge u Prvoj HNL. Uz Jakova najviše se istaknuo Ivan Blaškić, a uz njih su tamo još i Roko Prša, bivši rezervni vratar Hajduka B Patrik Gujić, Renato Kauzlarić, Dario Jovanovski i Ivan Abramović (bio na probi u Hajduku B).

Dobio je više priznanja na lokalnoj, regionalnoj i pan-američkoj razini, poziv za MLS Combine (“showcase” za igrače pred draft), a bio je u početnoj konkurenciji i za MAC Hermann Trophy koji se dodjeljuje najboljem igraču (i igračici) u sveučilišnom nogometu. Osim u sveučilišnom nogometu, odradio je i 7 utakmica u 2017. u Reading Unitedu (USL League Two), uz jedan gol – radi se o razvojnoj, “četvrtoj” ligi SAD-a.

U Split je došao već ranije te igrao futsal za Skalice 2017, ali sada će morati na drugoligaškoj razini dokazati da sve to što je postigao u sveučilišnom nogometu nešto vrijedi i u “pravom svijetu”, pokazati znanje i, nadaju se sigurno Hajdukovci, ostaviti i veći trag od brata, s kojim će usporedbe nedvojbeno krenuti od samoga starta.

MODD

https://nogometplus.net/index.php/domaci_nogomet/despotovic-dio-priprema-cemo-odraditi-i-u-salzburgu/


Kada ste već ovdje...
... imamo jednu molbu za Vas. Iako nam čitanost raste, prihodi od neprofitnih izvora za neovisne medije, kao i prihodi oglašivača su u padu. Volonteri smo koji od nogometa ne žive, već žive za njega, ali rad i rast kojeg želimo ostvariti ne možemo postići bez financija, a ne želimo u svom rastu izgubiti neovisnost. Stoga Vas moramo zamoliti, ukoliko Vam se sviđaju naše analize, tekstovi i komentari, da nas podržite.

Pošaljite SMS sa tekstom NPLUS na broj 616478 (cijena 3,72 kn s uključenim PDV-om)
Operator SMS usluge: IPT d.o.o., Miramarska 24, 10000 Zagreb, OIB: 74377537525, tel: 01/6005-607

Donirajte putem jednokratne uplate ili trajnog naloga na IBAN: HR8324070001100511089
Donirajte kreditnom karticom putem PayPala ili trajnim nalogom.
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email