Javni novac za Svetice privatnih interesa

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

Kao i susjedni maksimirski stadion, tako i budući nacionalni nogometni kamp na Sveticama niže aferu za aferom. O potpunom besmislu kampa koji bi ustvari poslužio kao inkubator svih talentiranih mladića pod patronažom s ruba balkona zapadne tribine maksimirskog svratišta sve je već rečeno.

>> Kamp na Sveticama za krpiguze, hulje i lažljivce

Poput dugo najavljenog i propalog kampa u Tuheljskim Toplicama tako i danas stoji ledina na Sveticama. Ovaj četvrtak na sjednici gradske skupštine pokušat će se progurati novi aneks ugovora između Hrvatskog nogometnog saveza i Grada Zagreba u kojima se radi o potpunoj uzurpaciji javnog prostora i interesa.

Naime, novim aneksom ugovora može se zaključiti nekoliko stvari. Hrvatski nogometni savez nema novca za dovršetak početno zamišljenog projekta. Prema prvotnom ugovoru Hrvatski atletsko-nogometni centar Svetice trebao je obuhvaćati atletski centar, nogometni centar i dio prostora za rekreaciju građana i to:

  • Građevina (objekt), cca 21.000 m2
  • Sportska igrališta (borilišta), cca 39.000 m2
  • Zona rekreacije građanstva, 4.200 m2
  • Kolno pješačke površine, cca 12.000 m2
  • Zelenilo (prirodni teren), cca 9.700 m2

Projekt je trebao biti realiziran u dvije faze. Prva faza obuhvaćala je vanjske terene (nogometno-atletska borilišta i zonu rekreacije), stadion, servisne prostore, prostor za medije, konferencijski centar, hostel, ugostiteljske sadržaje, posebne prostore stadiona i atletski centar.

Druga faza činila je atletsku dvoranu za trening, koja još uvijek ne postoji u Hrvatskoj. Ugovorom definirano je kako HNS snosi sav trošak izrade dokumentacije i davanja rješenja kojima bi lopate i bageri mogli kopati no do dana današnjeg, to se nije dogodilo.

Namjenska sredstva na računu Hrvatskog nogometnog saveza od UEFA-e za nacionalni kamp iznose 92 i pol milijuna kuna što je definirano ugovorom no kako to obično biva sa sportskim građevinama u zemlji, HNS se malo ‘zaigrao’ s projektom te se projekt smanjuje najavljenim aneksom ugovora koji treba biti amenovan na sljedećoj sjednici Gradskoj skupštine, čime se otvara novi prostor za manipulacije i malverzacije.

Naime, predviđenim aneksom mijenja se, odnosno smanjuje predviđena površina nogometnog centra što znači da će HNS uložiti sredstva u sportsku građevinu na način da će izgraditi Hrvatski atletsko-nogometni centar Svetice koji će obuhvaćati nogometni centar, atletski centar i dio prostora za rekreaciju građana i to:

  • građevina (objekt), cca 14.000 m2 (od toga cca 2000 m2 tribine)
  • sportska igrališta (borilišta), cca 34.100 m2,
  • zona rekreacije građanstva, cca 4.200 m2,
  • kolno pješačke površine, cca 13.600 m2,
  • zelenilo (prirodni teren), cca 20.000 m2,

Drugi bitan detalj u aneksu ugovora između Grada Zagreba i Hrvatskog nogometnog saveza je i tvrtka Svetice Sport d.o.o. u vlasništvu Hrvatskog nogometnog saveza i koja je prvotno osnovana za potrebe gradnje kampa u Tuhelju. Ovim činom naime HNS se direktno odriče obveze dovršetka kampa ako „pipa presuši“, odnosno nestane dovoljno kapitala za dovršetak projekta. Tvrtku Svetice Sport d.o.o. mogu prodati kome god žele, a samim time i rješavaju se odgovornosti za dovršetak koja je bila „zatefterena“ prvotnim ugovorom sklopljenim isključivo između Grada Zagreba i Hrvatskog nogometnog saveza, a ne nekih tvrtki osnovanih preko noći. Grad Zagreb tim činom ostaje na vjetrometini privatnog interesa na javnom zemljištu, odgovornost pada na njega, a korist na Svetice Sport d.o.o.. Naravno, Grad Zagreb može izaći iz projekta ako Svetice Sport d.o.o. “zakažu”, no politički oportunizam i demagoški proljevi aktualnog zagrebačkog gradonačelnika vjerojatno će potegnuti projekt do kraja jer je to ipak “nacionalni interes”, na štetu poreznih obveznika.

Treći detalj vezan za javni interes vezan je za aneks ugovora o ulaganju sredstava u sportsku građevinu u kojem se prema prvotnom ugovoru briše stavak 3. iz 4. članka ugovora. U prijevodu, briše se obveza izvedbe projekta u fazama što implicira kako najavljeni plan izgradnje atletske dvorane više ne vrijedi na temelju čega je i HNS dobio ugovor za zemljište na Sveticama.

Četvrti detalj u cijeloj priči je i ponovna priča ispočetka vezana za dokumentaciju. Budući da se novim prijedlogom aneksa mijenja početni projekt, potrebno je ishoditi novu građevinsku dokumentaciju, počevši od lokacijske dozvole koja je regulirana predloženim člankom 9. novog aneksa:

“HNS se obvezuje ishoditi cjelokupnu dokumentaciju za izdavanje lokacijske dozvole u roku šest mjeseci od dana potpisa ovog aneksa Ugovoru te je obvezan nadležnom upravnom tijelu podnijeti zahtjev za izdavanje lokacijske dozvole”.

Dakle, HNS nema novca za cjelokupan projekt prema prvotnom rješenju, s novom tvrtkom Svetice Sport rješavaju se odgovornosti dovršetka projekta, dvije godine su rasfučkane na uštrb javnog interesa dok se čeka još idućih šest mjeseci za rješavanje građevinske dokumentacije počevši od lokacijske dozvole, a i više nemaju obvezu izgradnje atletske dvorane.

Epilog političko-financijskog interesa je mala džungla koja počinje rast u nekadašnjem sportskom centru čiji su korisnici tenisači i atletičari deložirani, a svi ostali rekreativci izmanipulirani. Javna manipulacija za privatne džepove. Atletičarima ostaje najavljena atletska staza na Maksimiru koja je ustvari očigledan pravan za novu drenažu maksimirskog travnjaka u „interesu Kraljice sportova“.

>> Kmečanje urodilo plodom: Grad Zagreb ubacuje novih 7 milijuna kuna u Maksimir

Pitali smo gradskog zastupnika Tomislava Tomaševića iz političke platforme “Zagreb je naš” što se događalo unutar gradskih tijela prošli tjedan:

“Na sjednici Odbora za kontrolu nije prošao aneks ugovora za “Hrvatski atletsko – nogometni centar Svetice” između Grada Zagreba i Hrvatskog nogometnog saveza. Glasovao sam protiv jer se HNS-u zapravo na korištenje poklanja za 0 kn zakupnine gradska imovina koju su dok nije bila devastirana koristili brojni rekreativni sportaši/ce, a aneksom ugovora sad se miče i uvjet javnog interesa da moraju izgraditi atletsku dvoranu pa slobodno mogu iz imena centra izbaciti “atletski”. Nevjerojatni su razlozi za aneks ugovora koje je na sjednici prezentirala gradska uprava: krivo su u HNS-u procjenili koliko će koštati projekt pa ispada da će koštati čak oko 230 milijuna kn, a oni osigurali oko 100 milijuna kuna od UEFA-e i zato sad smanjuju površinu građevine i miču iz ugovora drugu fazu prema kojoj se trebala izgraditi atletska dvorana. Na to gradska uprava koja bi trebala šititi interese Grada kaže da to nije nikakav problem jer će se atletska dvorana urediti iz gradskog proračuna na Zagrebačkom velesajmu.”

Mihael Polovanec


Kada ste već ovdje...
... imamo jednu molbu za Vas. Iako nam čitanost raste, prihodi od neprofitnih izvora za neovisne medije, kao i prihodi oglašivača su u padu. Volonteri smo koji od nogometa ne žive, već žive za njega, ali rad i rast kojeg želimo ostvariti ne možemo postići bez financija, a ne želimo u svom rastu izgubiti neovisnost. Stoga Vas moramo zamoliti, ukoliko Vam se sviđaju naše analize, tekstovi i komentari, da nas podržite.

Pošaljite SMS sa tekstom NPLUS na broj 616478 (cijena 3,72 kn s uključenim PDV-om)
Operator SMS usluge: IPT d.o.o., Miramarska 24, 10000 Zagreb, OIB: 74377537525, tel: 01/6005-607

Donirajte putem jednokratne uplate ili trajnog naloga na IBAN: HR8324070001100511089
Donirajte kreditnom karticom putem PayPala ili trajnim nalogom.
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

Zadnje objavljeno

Twitter