Je li Gdanjsk najljepši u kasno proljeće?

Wikimedia Commons: Andrzej Otrębski
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

Uvod, zaplet, vrhunac, rasplet i zaključak – imamo sve? Odlično, krenimo slagati sportski komentar o tipičnoj filmskoj priči koja se sinoć ekranizirala na Maksimiru.

Naslov mora biti efektan, prvoloptaški „Maksimirski David protiv Golijata” ili možda malo maštovitije „Kada je Harry sreo Mislava”? Uvod tipične filmske priče mora biti sukob dva lika koji moraju biti antipod jedan drugome.

Za odraditi kurtoazni meč nakon 2:0 iz prve utakmice u goste dolazi jedna svjetska momčad, s jednim od najboljih trenera posljednjih dvadesetak godina iz jedne od najjačih liga svijeta, koja igra utakmice na novom ‘space shuttleu’ od stadiona na kojem je u ponudi između ostalog i hodanje po obodu krova.

S druge strane za odraditi kurtoazni meč nakon 0:2 iz prve utakmice dolazi domaćin čije se ime kluba zadnjih dana crveni po naslovnicama domaćih i stranih medija zbog kriminalaca koji su pravomoćno osuđeni za najveću pljačku u povijesti hrvatskog sporta, s trenerom koji je šef tek treći dan i čija je trenerska karijera ustvari isključivo pomoćna, koji domaće utakmice igra na nečemu što bi se u paleozoliku nazivalo stadionom, a kojem je donedavno na sjevernoj tribini raslo drvo od neodržavanja i propadanja.

U ozbiljnim filmskim pričama početak filma je uvijek obilježen bez puno statista, tako za potrebe ovog filma ‘ajmo maknut 35 tisuća ljudi u više zimskoj, a ne proljetnoj večeri na Maksimiru.

To je to! Uvod je riješen.

Sad bi trebalo za potrebe filmske priče secirati i obuhvatiti zaplet s prvim poluvremenom, vrhunac s Oršićem i produžecima, rasplet s Oršićem i Livakovićem te zaključak u kojem za potrebe ovog teksta govorimo o petardama, raketama i vatrometu širom Zagreba, dočeku igrača ispod zapadne tribine i najvećoj noći posljednjih pedeset godina. Detaljno, po književnim uzusima i stavkama složiti epopeju o najvećoj utakmici u povijesti kluba. Nakon Lamze i Eintrechta najveći ‘comeback’ u povijesti kluba i u kojim okolnostima.

No, Dinamo igra najveću sezonu u povijesti kluba i film još traje. Glavni glumci su i dalje tu.

Glavne negativce ćemo vidjeti još samo na odjavnoj špici.

Za potrebe ove tipične filmske priče, ono što se sinoć dogodilo nazvat ćemo tek zapletom. Vrhunac radnje i rasplet tek se trebaju snimiti.

Za zaključak tipične filmske priče jedino imamo definiranu lokaciju i vrijeme završne scene – Gdanjsk, 26. svibnja 2021. godine.


Kada ste već ovdje...
... imamo jednu molbu za Vas. Iako nam čitanost raste, prihodi od neprofitnih izvora za neovisne medije, kao i prihodi oglašivača su u padu. Volonteri smo koji od nogometa ne žive, već žive za njega, ali rad i rast kojeg želimo ostvariti ne možemo postići bez financija, a ne želimo u svom rastu izgubiti neovisnost. Stoga Vas moramo zamoliti, ukoliko Vam se sviđaju naše analize, tekstovi i komentari, da nas podržite.

Pošaljite SMS sa tekstom NPLUS na broj 616478 (cijena 3,72 kn s uključenim PDV-om)
Operator SMS usluge: IPT d.o.o., Miramarska 24, 10000 Zagreb, OIB: 74377537525, tel: 01/6005-607

Donirajte putem jednokratne uplate ili trajnog naloga na IBAN: HR8324070001100511089
Donirajte kreditnom karticom putem PayPala ili trajnim nalogom.
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

Zadnje objavljeno

Twitter