Search
Close this search box.

Jeb’o etiku, jeb’o zakone: Izbačeni HDZ-ovci ponovno u nogometnoj ‘vladi’!

Screenshot: YouTube ZVONO eu

Osim što je danas povjerenje ‘nogometnog sabora’ dobio dosadašnji predsjednik Davor Šuker, jednaka je čast dopala i neke od onih koji prema nalazima sportskih inspektora na svoje funkcije nemaju zakonsko pravo.

Riječ je naravno o trojcu Bukvić-Horvatić-Prišćan, ljudima koji su sa svojih funkcija u Izvršnom odboru Saveza uklonjeni još sredinom godine, da bi prvo preko županijskih saveza bili predloženi, a danas i ponovno potvrđeni kao članovi nogometne vlade.

>> Damir Mišković izabran u “vladu” Davora Šukera

Đuro Bukvić načelnik je općine Lukač, donedavni predsjednik Udruge općina, u kojoj funkciju dopredsjednika obavlja njegov HDZ/HNS kolega – Slavko Prišćan, inače načelnik općine Rovišće i čovjek kojem nije jasno zašto je sukoba interesa nepoželjan u današnjem društvu. Osim toga i laže, al dobro… čovjek je političar pa mu nije za zamjeriti. Kao ni kolegi mu Đuri koji u izvješću o imovinskom stanju ne spominje da je predsjednik NS Virovitičko-podravske županije. Tko se institucija boji još?! Treća HDZ zvijezda koja je zahvaljujući demokratskom i etičnom sustavu nogometnog saveza preživjela nadobudne napade sportske inspekcije jest Nenad Horvatić, načelnik općine Ljubešćica.

>> Uklonjeni HDZ trojac HNS ‘izvršnika’ ponovno jaše; Ured za šport demantirao Slavka Prišćana

Kako je moguće da su javni dužnosnici ponovno u nogometnoj vladi iako su im državni inspektori isto osporili već smo pisali. Dakle, državni inspektori, koji odgovaraju Središnjem državnom uredu za Šport, svoj su dio posla odradili, te prema odredbama Zakona o sportu i Zakona o sprječavanju sukoba interesa, HDZ-ovim vojnicima naložili odstupanje iz Izvršnog odbora.

Pretpostavljam da bi spektakularno bilo slušati nastupe ovih dužnosnika, a i šire stranačke vojske da na funkciji u Uredu za šport nije Janica Kostelić. No, to je druga tema… Debilna koliko i svi oni koji nas ‘zabavljaju’ takvim tezama i laju na ovu odredbu Zakona o sportu koja je samo integrirana iz već postojećeg Zakona o sprječavanju sukoba interesa. Al dobro, to su ti civilizacijski dometi naših političara i stranačkih udarnika koji nas vode u bolje sutra.

https://www.youtube.com/watch?v=gWSbMIJ6MtI

Vratimo se na ‘povratak otpisanih’. U županijama, posljedično županijskim nogometnim savezima, u kojima postoji sportski inspektor, državni inspektori ne mogu djelovati, barem ako je vjerovati zaista ljubaznom i strpljivom glasnogovorniku/ci Ureda za šport. Tu je dakle i ‘zapelo’. Naime, iako su državni inspektori analizom stanja u nogometnim savezima u čijim županijama ne postoje inspektori, te u samom Hrvatskom nogometnom savezu, provjeravali i to krše li članovi odredbe ZOS-a i Zakona o sprječavanju sukoba interesa, inspektori u županijama koje predstavlja otpisani trojac time se nisu bavili. I to će vam otvoreno priznati, barem oni koji su nam se udostojili odgovoriti.

Pa nam je tako sportska inspektorica Ureda državne uprave Bjelovarsko-bilogorske županije na upit o tome je li se potrudila istražiti postoji li eventualni sukob interesa kada je u pitanju načelnik Slavko Prišćan (možebitno i ostali članovi saveza) – odgovorila da je “postupak nadzora u NSBB bio pokrenut nekoliko puta“. Prilično neodređen odgovor za jednu predstavnicu institucije prisnažen je zaključkom da upit koji postavljamo “nije bio predmet nadzora sportske inspekcije”.

Identičan odgovor dobili smo i od sportske inspektorice koja se trebala pozabaviti eventualnim sukobom interesa Đure Bukvića. Iz Ureda državne uprave u Virovitičko-podravskoj županiji ljubazno smo obaviješteni da je “sportska inspektorica obavila nadzor u ŽNSVPŽ sa sjedištem u Virovitici, te da zatražene informacije nisu bile predmet inspekcijskog nadzora.

Ostale sportske inspektorice nisu nam do pisanja ovog teksta odgovorile, no s obzirom na evidentnu praksu kolegica, i one bi nam uredno priopćile da sukob interesa nije bio predmet inspekcijskog nadzora.

Pa, eto vam kako. Ako sukob interesa nije predmet inspekcijskog nadzora – sukoba interesa ni nema. Prosto logično…

Kao i sve što se događa u strukturama hrvatskog sporta, nogometa i društva.

Zadnje objavljeno

Twitter