Jurić: “Naputci svjetske nogometne organizacije krivo se tumače”

Foto: HUNS
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

Glavni tajnik Hrvatske udruge “Nogometni sindikat” Mario Jurić obratio se javnosti nastavno na tumačenja preporuka koje je FIFA u suradnji sa svim nogometnim dionicima izdala zbog novih okolnosti koje su se pojavile zbog prekida nogometnih aktivnosti uzrokovane pandemijom koronavirusa. Svjetska nogometna organizacija se tom prilikom između ostaloga dotakla ugovora igrača i transfernih rokova.

>> FIFA predstavila paket mjera kao odgovor na krizu uzrokovanu pandemijom koronavirusa

– Proteklih dana, nažalost, razvila se polemička i deplasirana rasprava o preporukama nogometnih institucija u vezi ugovornih odnosa između klubova i igrača, a u kontekstu posljedica pandemije koronavirusa. Pokušao sam u ime HUNS-a javnosti pojasniti FIFA-ine naputke po tom pitanju jer je očito da se s raznih strana krivo tumače te preporuke. Svjetska udruga sindikata FIFPRO, čiji je i HUNS član, neposredno sudjeluje u radnim grupama koje unutar nogometnih institucija raspravljaju o rješenjima za prevladavanje krize. Zato smo zatražili i službeno tumačenje od strane FIFPRO-a, kao FIFA-inog partnera, koje su ključne značajke preporuka svjetske Kuće nogometa. U tom kontekstu prilažemo taj FIFPRO-ov dokument, nadajući se da će prestati kriva tumačenja o statusu igrača i ugovornim odnosima s klubovima. U ovo vrlo teško vrijeme za svijet, nogomet ima ogromne probleme. Rješavanje tih problema moguće je započeti samo uz realne činjenice stanja, međusobno uvažavanje svih nogometnih aktera te dijalog koji počiva na argumentima i dobroj vjeri pronalaska nužno potrebnih kompromisa. Ovaj stav HUNS-a, uz priopćenje iz FIFPRO-a, prilog je takvom pristupu – rekao je Mario Jurić.

Generalni tajnik FIFPRO-a Jonas Baer-Hoffmann je na upit HUNS-a odgovorio:

obraćam Vam se vezano za upit Hrvatske udruge “Nogometni sindikat” (HUNS) kojim ste nas između ostaloga obavijestili o raznim neistinitim medijskim izvješćima i pritisku kojeg klubovi stavljaju pred igrače u Hrvatskoj, inzistirajući na tome, kako je FIFA navodno odlučila, da klubovi mogu jednostrano smanjiti naknade igračima na proizvoljan iznos te da su svi ugovori s igračima automatski produženi.

U odnosu na prethodno navedeno, ističemo da je FIFA nedavno izdala dokument COVID-19: Pitanja nogometne regulative koji u odnosu na gore spomenutu problematiku, donosi načela i preporuke.

Što se tiče produženja ugovora, FIFA preporučuje da igrači i klubovi produže međusobne ugovore do novoodređenog posljednjeg dana sezone. Ipak, važno je naglasiti da ugovori s igračima nisu produženi automatski pa se stoga igrači i klubovi i dalje moraju u svakom pojedinom slučaju dogovoriti u vezi produženja ugovora. U duhu FIFA-inih preporuka, preporučuje se da Hrvatski nogometni savez, profesionalni nogometni klubovi u Hrvatskoj i HUNS započnu razgovore oko potencijalne opcije potpisivanja kolektivnog sporazuma vezanog za ovu problematiku. Ako se, pak, ovakav sporazum ne može postići, kao što je i ranije rečeno, svaki ugovor potpisan s igračem mora biti produžen pojedinačno uz suglasnost obiju ugovornih strana.

Što se pak tiče izmjene ugovornih uvjeta, uzmite u obzir da je FIFA i za takve slučajeve preporučila igračima i klubovima zajedničku suradnju kako bi došli do prikladnih kolektivnih sporazuma na razini kluba ili lige u cijelosti, a vezano za uvjete zaposlenja za bilo koji period u kojem su natjecanja suspendirana zbog COVID-19 virusa. Potrebno je naglasiti da profesionalni nogometni klubovi u Hrvatskoj ne smiju koristiti FIFA-ine preporuke kao opravdanje za jednostrano smanjenje naknade igračima na proizvoljnoj osnovi i za proizvoljan iznos. Kao što je i ranije rečeno, u duhu FIFA-inih preporuka, postoji također i apsolutna potreba da Hrvatski nogometni savez, profesionalni hrvatski nogometni klubovi i HUNS započnu razgovore kako bi istražili može li doći do kolektivnih sporazuma koji bi bili prihvatljivi za sve sudionike.

Nastavno na gore rečeno, FIFPRO pruža svu svoju podršku HUNS-u, predsjedniku HUNS-a Dariju Šimiću, kao i glavnom tajniku Mariju Juriću u svim njihovim nastojanjima da igračima u Hrvatskoj osiguraju precizne savjete za pravilnu primjenu predmetnih preporuka i načela FIFA-e. Tijekom ovih teških vremena, svi sudionici moraju više no ikad prije pokazati solidarnost i pronaći dodirne točke, a sve kako bi se pronašla adekvatna rješenja za tzv. nogometni ekosustav svake države – zaključio je Baer-Hoffmann u svom dopisu.


Kada ste već ovdje...
... imamo jednu molbu za Vas. Iako nam čitanost raste, prihodi od neprofitnih izvora za neovisne medije, kao i prihodi oglašivača su u padu. Volonteri smo koji od nogometa ne žive, već žive za njega, ali rad i rast kojeg želimo ostvariti ne možemo postići bez financija, a ne želimo u svom rastu izgubiti neovisnost. Stoga Vas moramo zamoliti, ukoliko Vam se sviđaju naše analize, tekstovi i komentari, da nas podržite.

Pošaljite SMS sa tekstom NPLUS na broj 616478 (cijena 3,72 kn s uključenim PDV-om)
Operator SMS usluge: IPT d.o.o., Miramarska 24, 10000 Zagreb, OIB: 74377537525, tel: 01/6005-607

Donirajte putem jednokratne uplate ili trajnog naloga na IBAN: HR8324070001100511089
Donirajte kreditnom karticom putem PayPala ili trajnim nalogom.
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

Zadnje objavljeno

Twitter