Južna Koreja: Noćna mora komentatora utakmica

OČEKIVANJA
Istočnoazijski narodi oboružani su strpljenjem teško dokučivim Europljanima. Stoga ne treba čuditi da ispred korejske reprezentacije nisu postavljena neka pretjerano velika očekivanja. Radi se o reprezentaciji koja je tek u stvaranju, građena na temeljima olimpijske selekcije koja je 2012. godine u Londonu uzela brončanu medalju. Vrh ove generacije trebao bi biti tek za četiri godine, u Rusiji.
Ipak, mlada i poletna ekipa vjerojatno tjera prosječnog Korejca da u grupi s Rusijom, Alžirom i Belgijom uspije ući u najboljih 16. Ključna utakmica svakako će biti ona prva, s Rusijom. Najvjerojatnije će pobjednik tog dvoboja biti putnik za osminu-finala, uz favorita skupine Belgiju.

OPĆE
Pet svjetskih prvenstava Južna Koreja je bila bez ijedne pobjede. A onda je 2002. godine došla do polufinala, ali na svom domaćem terenu. Uz to, ostati će i vječno pitanje koliko im je tada pomoglo sudačko guranje, jer su protivnici po utakmicama znali imati po dva isključenja, dva poništena gola, dok je osmina-finala ostala upamćena po bizarnom suđenju protiv Italije. Ipak, nakon tog prvenstva Korejci kreću ozbiljnije i na drugim kontinentima, tako da su na Svjetskom prvenstvu u Južnoj Africi 2010. godine ušli i u osminu finala. Inače, i na ovom prvenstvu Korejci će biti noćna mora za komentatore. U vjerojatnoj prvoj postavi bit će četiri Kima i dva Leea.

TRENER
Legenda južnokorejskog nogometa Hong Myung-Bo izbornik je i bitna karika u projektu stvaranja nove reprezentacije, pogonjene mladim igračima. Hong je čovjek s rekordnih 136 nastupa za J. Koreju, a bio je i kapetan za vrijeme Svjetskog prvenstva 2002. godine, najvećeg uspjeha ove reprezentacije. Njegov trenerski posao bio je vezan uglavnom uz korejske reprezentacije, najprije je 2006. godine bio pomoćnik Dirku Advocaatu, a od 2009. godine vodi U-23 selekciju, koja 2012. uzima broncu u Londonu. Izbornik je od lani, a u međuvremenu je bio pomoćnik Guusu Hiddinku u Anzhiju. Očekivano, gaji nizozemski pristup nogometu, sklonost varijacijama sustava 4-3-3, a ostalim reprezentacijama bi mogao biti problem da nisu mogli snimiti previše utakmica koje je vodio.

NAJBITNIJI IGRAČI
Veznjak Ki Sung-Yueng zločesti je dečko korejskog nogometa, ali i jedna od ključnih poluga reprezentacije. Mnogo će za ovaj tim značiti ukoliko trener Hong uspije primiriti ovog 25-godišnjaka koji igra u Sunderlandu i fokusirati ga na nogomet. U medijima je već izazivao kontroverze zbog rasističkih istupa, vrijeđanja svojih vlastitih navijača, ali i prijetnji bivšem izborniku reprezentacije.
Kim Shin-Wook napadač je kojeg prethodni izbornici nisu previše cijenili. No, on je u većini Hongovih planova glavni, centralni napadač Koreje. Za sada u reprezentativnom itineru ima tek tri zabijena gola, no, dva od ta tri su u posljednjih šest nastupa. Nekarakterističan za istočnoazijske igrače, visok je 196 centimetara.

IGRAČI KOJI NEDOSTAJU
Za sada nekih nedostataka Koreja nema, Hong je došavši u lipnju prošle godine ekipu selektirao po svojim željama. Možda je bizarno, ali najveći nedostatak mogao bi biti igrač koji se prije tri godine oprostio od reprezentacije, legendarni Park Ji-Sung. Naime, nakon njegovog odlaska, Koreja nema onog vođu na terenu. Od mladaca koji su kostur reprezentacije vođa se tek treba iskristalizirati.

VJEROJATNI SASTAV
Jung Song-Ryong – Cha Du-Ri, Hong Jeong-Ho, Kim Young-Gwon, Kim Jin-Su – Ki Sung-Yueng, Lee Chung-Yong, Kim Bo-Kyung – Koo Ja-Cheol, Kim Shin-Wook, Lee Kheun-Ho

Kvalificirani kao drugi uskupini A, Azija
Nastupi na svjetskim prvenstvima: 9/20
Zadnji nastup: 2010. (Južnoafrička Republika)
Za redom na prvenstvu: 8. put (od Meksika 1986.)
Najveći uspjeh: 4. mjesto 2002. (Južna Koreja i Japan)


Danko Radaljac