Kako je propao Grasshopper

Facebook/Grasshopper Club Zürich
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

Švicarska je zemlja preciznih satova, tako kažu. Kao izimno precizni, Švicarci su izračunali da je Grasshopper iz Zuricha 99,99% ispao iz lige. Posljednji su, za devetim mjestom zaostaju 12 bodova, a do kraja su tek četiri kola. Da stvar bude gora, pretposljednji Xamax je ušao u formu, pobijedio i nove/stare prvake Young Boyse dok s druge strane Grashopper nije nikog pobijedio još od studenog prošle godine.

>> Crni dani švicarskog velikana

Posljednji put je Grasshopper iz prve lige ispao u sezoni 1947/1948 i iz iste izbivao dvije sezone, da bi se u povratničkoj 51/52 okitio naslovom prvaka države.

Kako i zašto je pao Grasshopper? U siječnju ove godine u švicarskim medijima izlazi podatak da je GC dužan od 6 do 8 milijuna eura, ovisno o medijima koje čitate. Koji dan prije toga je Souleyman Doumbia za 3 milijuna eura otišao u Rennes. Nakon vijesti o dugovima kao da je krenula lančana reakcija loših vijesti. Veliki dioničar Heinz Spross svoje dionice prodaje predsjedniku Stephanu Anlikeru i Peteru Stuberu. Razočaran stanjem i glavni sponzor Reinhard Fromm najavljuje da više neće produžiti sponzorski ugovor. Krajem veljače izbija i skandal s petoricom trenera iz omladinske škole koji su optuženi za protektiranje nekih juniora. Treneri su se branili da su samo dodatno radili s mladićima, ali su ipak morali otići.

Početkom ožujka odlazi trener Thorsten Fink i sportski direktor Walther. Finka mjenja malo poznati Hrvat Tomislav Stipić. Sredinom mjeseca navijači prekidaju utakmicu Sion-Grasshopper. Krajem mjeseca Stephan Anliker odlazi s pozicije predsjednika, a na kraju sezone bi trebao i izvršni direktor Manuel Huber. Dva dana kasnije ga mjenja poduzetnik Stephan Rietiker. Rietiker nakon desetak dana smjenjuje Stipića koji u 5 utakmica nije uspio zabilježiti pobjedu, a kao trener dolazi Uli Forte. Njega pak navijači dočekuju „dobrodošlicom“ jer je prije nekoliko godina iznenada otišao iz Grasshoppera u Young Boyse.

Igrački gledano, za Grasshopper je ove sezone nastupilo čak 39 igrača, njima dvanaestorici ističu ugovori ili posudbe. Kad se uzme u obzir da je od 2004. do 2014. klub vodilo 7 različitih predsjednika, odnosno osmorica zadnjih 15 godina, da su se mjenjali treneri i sportski direktori, ne treba čuditi da se i ovakav rasplet dogodio, pad najtrofejnijeg švicarskog kluba u 2. ligu nakon gotovo 70 godina.

Rezultati by SofaScore


Kada ste već ovdje...
... imamo jednu molbu za Vas. Iako nam čitanost raste, prihodi od neprofitnih izvora za neovisne medije, kao i prihodi oglašivača su u padu. Volonteri smo koji od nogometa ne žive, već žive za njega, ali rad i rast kojeg želimo ostvariti ne možemo postići bez financija, a ne želimo u svom rastu izgubiti neovisnost. Stoga Vas moramo zamoliti, ukoliko Vam se sviđaju naše analize, tekstovi i komentari, da nas podržite.

Pošaljite SMS sa tekstom NPLUS na broj 616478 (cijena 3,72 kn s uključenim PDV-om)
Operator SMS usluge: IPT d.o.o., Miramarska 24, 10000 Zagreb, OIB: 74377537525, tel: 01/6005-607

Donirajte putem jednokratne uplate ili trajnog naloga na IBAN: HR8324070001100511089
Donirajte kreditnom karticom putem PayPala ili trajnim nalogom.
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

Zadnje objavljeno

Twitter