Kako su kardinalne sudačke pogreške utjecale na Hajduk

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

Pisali smo o tome da je nezahvalno pomoću statistike suđenja donositi zaključke. Loše ili tendenciozno suđenje ogleda se u generalnom kriteriju koje se odvija tijekom utakmice, samom načinu zaustavljanja/cjepkanja igre, a ne toliko na kardinalnim greškama kao što su pogrešno dodjeljeni jedanaesterci ili pogrešno svirana zaleđa.

Upravo zbog toga što se većina odluka objašnjavaju sa “slobodnim sudačkim uvjerenjem”, ali i ogromnim nepovjerenjem prema sucima u Hrvatskoj (po nama opravdanom nepovjerenju zbog silnih afera u kojima su uključeni domaći nogometni arbitri) teško je pronaći točnije statistike koje bi ukazivale na eventualnu namjeru utjecanja sudaca na konačan ishod utakmice.

Ipak iz situacija koje su nedovsmileno okarakterizirane kao kardinalne pogreške primjetili smo da je Hajduk zakinut za 5 bodova, a da mu je olakšano dolazak do 2. Isto tako kardinalne sudačke pogreške kod Dinama su: 4 boda oduzeta sudačkim kardinalnim pogreškama, a 3 boda osvojena na račun njih. Zanimalo nas je kada su se kardinalne pogreške događale tijekom sezone i kako je to utjecalo na bodovnu razliku između Dinama i Hajduka.

Analiza kardinalnih pogrešaka:
Hajduk
Dinamo

Iz priložene tablice očito je da bi splitski derbi ova dva kluba u 27. kolu bio kudikamo zanimljiviji i napetiji da se kardinalne pogreške nisu dogodile par kola prije.

Lista kardinalnih sudakih pogreaka koje su direktno utjecale na bodove


Kada ste već ovdje...
... imamo jednu molbu za Vas. Iako nam čitanost raste, prihodi od neprofitnih izvora za neovisne medije, kao i prihodi oglašivača su u padu. Volonteri smo koji od nogometa ne žive, već žive za njega, ali rad i rast kojeg želimo ostvariti ne možemo postići bez financija, a ne želimo u svom rastu izgubiti neovisnost. Stoga Vas moramo zamoliti, ukoliko Vam se sviđaju naše analize, tekstovi i komentari, da nas podržite.

Pošaljite SMS sa tekstom NPLUS na broj 616478 (cijena 3,72 kn s uključenim PDV-om)
Operator SMS usluge: IPT d.o.o., Miramarska 24, 10000 Zagreb, OIB: 74377537525, tel: 01/6005-607

Donirajte putem jednokratne uplate ili trajnog naloga na IBAN: HR8324070001100511089
Donirajte kreditnom karticom putem PayPala ili trajnim nalogom.
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

Zadnje objavljeno

Twitter