Kako uvesti demokraciju u Dinamo?

Bivši igrači Dinama Silvije Marić, Tomo Šokota, Igor Bišćan i drugi će u ponedjeljak predstaviti svoju inicijativu za spas i demokratizaciju Dinama. Uslijedilo je to nakon što je sportska inspekcija prihvatila rješenje Građanske inicijative “Zajedno za Dinamo” i naredila prvostupanjski postupak kojim se mora uskladiti Dinamov statut sa Zakonom o udrugama tj. omogućiti članovima demokratske izbore. Početkom tjedna Zdravko Mamić je na redovnoj godišnjoj skupštini Dinama iznenadio prisutne najavom svog odlaska iz kuba već ovog ljeta.

Što će se točno događati i kako će se preuzimanje ili promjene odvijati, ostaje nam za vidjeti. Nogometplus.net će se danas pozabaviti sadašnjom organizacijom Dinama (analizom aktualnog Statuta), te pokušati pronaći potencijalne demokratske promjene koje možda očekuju navijače Dinama.

Dinamo je u ovom trenutku organiziran na način da je na vrhu hijerarhije odlučivanja Skupština koja broji 80 članova. Njih predlaže Izvršni odbor, a onda oni potvrđuju njihov prijedlog! Posebno zanimljivo je da upravo Skupština bira Predsjednika Izvršnog odbora, koji Skupštini predlaže članove Izvršnog odbora na potvrdu. U taj zatvoreni krug vrlo je teško ući, pa bi bilo kakva promjena vodstva bez promjene Statuta bila vrlo iznenađujuća. Za bolje razumijevanje, donosimo shematski prikaz:

Shematski prikaz sadanje organizacije GNK Diasma

Kada bude odlučeno da se demokratizira proces u Dinamu, nitko sa sigurnošću ne može znati kako će to izgledati. Jedan od mogućih scenarija je da se članak o izboru skupštinara izmijeni, tako da bi Skupštinu kluba ubuduće, na demokratskim izborima, birali direktno članovi GNK Dinama, umjesto da ih postavlja Izvršni odbor. U tom slučaju članovi bi trebali izabrati čak 80 predstavnika koji bi dalje kadrovirali po klubu. Koliko je složen postupak izbora 80 ljudi (taj broj se može i smanjiti), koje bi članovi trebali izabrati između tko zna koliko prijavljenih kandidata, možemo usporediti i sa splitskim navijačkim izborima. Naime, hajdukovci su imali ukupno 36 prijavljenih kandidata za Nadzorni odbor Hajduka, a birali su ih 7.

Shematski bi to izgledalo ovako:

Mogui nain funkcioniranja Dinama, gdje lanovi biraju predstavnike u Skuptini.


Druga mogućnost bi bila ukidanje Skupštine kluba, odnosno odluka da su svi članovi Dinama ustvari i članovi Skupštine. Tada bi članovi birali Izvršni i Nadzorni odbor. Biranje izvršnog odbora bi sličilo na izbore u Barceloni, jer oni biraju predsjednika i njegovu listu (to bi u slučaju Dinama bio predsjednik izvršnog odbora i lista članova s njegove liste koji ulaze u izvršni odbor). Ukoliko odluče birati i Nadzorni odbor, koji u Dinamu pazi na poštivanje Zakona i Statuta, te nadgleda financijsko poslovanje kluba, tada će na izborima imati dva listića mdash; jedan za listu, a drugi za 3 člana Nadzornog odbora. S druge strane, na Hajdukovoj listi su bili svi kandidati, njih 36, a zaokruživalo se svih 7 favorita. Shematski bi to izgledalo ovako:

Mogui nain funkcioniranja Dinama gdje su svi lanovi u Skuptini kluba, a biraju Izvrni i Nadzorni odbor.

BI


Kada ste već ovdje...
... imamo jednu molbu za Vas. Iako nam čitanost raste, prihodi od neprofitnih izvora za neovisne medije, kao i prihodi oglašivača su u padu. Volonteri smo koji od nogometa ne žive, već žive za njega, ali rad i rast kojeg želimo ostvariti ne možemo postići bez financija, a ne želimo u svom rastu izgubiti neovisnost. Stoga Vas moramo zamoliti, ukoliko Vam se sviđaju naše analize, tekstovi i komentari, da nas podržite.

Pošaljite SMS sa tekstom NPLUS na broj 616478 (cijena 0,49 € s uključenim PDV-om)
Operator SMS usluge: IPT d.o.o., Miramarska 24, 10000 Zagreb, OIB: 74377537525, tel: 01/6005-607

Donirajte putem jednokratne uplate ili trajnog naloga na IBAN: HR8324070001100511089
Donirajte kreditnom karticom putem PayPala ili trajnim nalogom.

Zadnje objavljeno

Twitter