Search
Close this search box.

Kandidat za gradonačelnika Zagreba Zvonimir Troskot odgovara na pitanja udruge ‘Dinamo – to smo mi’

Facebook Dinamo - to smo mi/Screenshot

Iz udruge članova Dinama, ‘Dinamo – to smo mi, povodom skorašnjih izbora za gradonačelnika Zagreba poslali su svim kandidatima za spomenutu funkciju istih pet pitanja, za koja članovi smatraju da su najvažnija na temu Dinama i odnosa same funkcije gradonačelnika prema njihovom klubu.

Prvi kandidat čije odgovore na postavljena pitanja udruge DTSM donosimo jest kandidat MOST nezavisnih lista – Zvonimir Troskot.

Kako gledate na činjenicu da je Dinamo, iako je udruga građana, ustrojen na način da Skupština kluba bira Izvršni odbor, a Izvršni odbor Skupštinu kluba?

Činjenica da Izvršni odbor bira Skupštinu, a Skupština Izvršni odbor je ludost. To bi bilo isto kao da gospodin Plenković, kao premijer države i starog saziva Sabora bira novi saziv Sabora, a onda taj novi saziv Sabora bira gospodina Plenkovića bez naroda. Dakle, na isti takav način se proces izbora događa u udruzi Dinamo, gdje se članove kao takve uopće ne pita koje bi trebalo biti vodstvo. U tom smislu to bi trebalo mijenjati i približiti članovima kluba Dinamo, koji bi trebali biti aktivnije uključeni u proces biranja Dinamovog vodstva.

Ako vas izaberu hoćete li tražiti da klub svoj statut uskladi sa Zakonom o Udrugama i da omogući svakom članu udruge građana Dinamo Zagreb da ima pravo birati vodstvo kluba i biti biran u vodstvo kluba? (Kako i u kojem roku to planirate provesti?).

Jedan od prvih poteza će svakako biti usklađivanje procesa udruge Dinamo sa Zakonom o Udrugama iz razloga što je on neusklađen i Statut Dinama kao takav je ilegalan. Pod broj jedan kao gradonačelnik ću u samom uredu Uprave zatražiti, odnosno, napraviti istragu svih onih ljudi koji su sudjelovali u izradi ilegalnog Statuta kluba. A pod broj dva, skupštinu Dinama ću prisiliti da se uskladi sam statut sa spomenutim zakonom, na način da ću ih privremeno prestati financirati, zajedno s Cibonom, KK Zagreb i NK Zagreb, kako bi se svi ti klubovi uskladili sa Zakonom o Udrugama, što mislim da je ključ svega.

Kako gledate na pravomoćnu presudu za izvlačenje 116 milijuna kuna iz Dinama, te pravomoćnu optužnicu za izvlačenje 200 milijuna kuna iz Dinama?

Što se same presude tiče ona je sama po sebi jasna, a dolaze i daljnje optužnice na gospodina Mamića i samo poslovanje. Ono što je dodatan problem je sama skupština Dinama u ovome trenutku, koja je krajem 2018. godine donijela odluku da gospodin Mamić nije kriv za izvlačenje novaca iz Dinama. Zbog toga bi skupština trebala biti legalno i legitimno odgovorna za izvlačenje novca i zbog toga sadašnje vodstvo kluba ne vidim kao rješenje za vođenje Dinama u budućnosti.

Smatrate li da nakon svih tih pravosudnih događaja ovo vodstvo Dinama ima legitimitet za vođenje kluba i upravljanje, između ostalog, i novcem iz proračuna Grada Zagreba?

Nakon svih ovih afera i pravomoćne presude, optužnica koje još uvijek čekaju smatram da sadašnja uprava nije sposobna voditi ovaj klub. Primjerice, jedan gospodin Luština. Ne znam što on radi u skupštini kluba s obzirom da je on kazališni glumac i da nema sposobnost voditi jedan tako važan nogometni klub kao što je Dinamo.

Kakav je vaš stav o stadionu Maksimir i koja je vaša ideja rješenja tog dugogodišnjeg problema, po kojem modelu?

Stadion treba apsolutno obnoviti i to je nešto što je jedan od prioriteta, ne samo gradonačelnika, nego svih građana grada Zagreba. Ono što bismo mi napravili jest da bi dali tridesetogodišnju koncesiju Dinamu, s obzirom da je Dinamo ‘pun k’o brod’, tako da Dinamo onda sa svojim novcem izgradi stadion. Taj stadion bi bio gotov onda u jednom mandatu, a kroz deset godina bi onda Dinamo mogao otplaćivati taj kredit, a sljedećih dvadeset bi mogao vratiti tu investiciju nazad.

Zadnje objavljeno

Twitter