Search
Close this search box.

Klub koji je izgubio svaki smisao

Savski nasip najljepši je u zoru. Dok na obodu propale zagrebačke industrijske zone lagano sviće, a sunčeve zrake obasipaju nasip, stvara se ranojutarnja slika krmeljavog Zagreba, umivenoga Savom uz uvijek točnu vekericu buke sa zagrebačkih mostova kao početak još jednog dana bližeg grobu.

Na ogromnoj rosnoj livadi šetači puštaju svoje pse kako bi uravnotežili crijevnu mikrofloru, istovremeno na trkačkoj stazi nekolicina džogera pegla kilometre, a na rubu znanos… nasipa, hvatajući najbolje pozicije, sangejzeri prikupljaju svoju dnevnu dozu vitamina D.

U toj „turgenjevskoj” idili, skriven iza drvoreda polustoljetnih jablana nalazi se kamp nogometnog kluba Zagreb zvan Veslačka, odnosno Zagrebello. Barem još malo se zove.

NK Zagreb ste pročitali? Ček, ček, ček… Poznat vam naziv? Zvoni vam nešto u glavi? Sjetili ste se? E, da! Tako je! Pjesnici iz Kranjčevićeve! Nije li to onaj klub koji je prvi prekinuo dominaciju Dinama i Hajduka u HNL-u i osvojio prvenstvo tamo davne tisuću osamsto i neke? Zar nije isti onaj klub koji je rekorder Maksimira po posjeti na jednoj utakmici?

Do prije pet-šest godina jedan od nosivih stupova domaćeg nogometa, sedamnaest sezona Jugoslavenske prve lige, dvadeset i šest sezona u prvom razredu HNL-a, dva puta viceprvak Hrvatske, klub u kojem su karijeru ili slavu stekli od najfriškijih Olić, Mandžukić, Lovrek, Franja, Ibričić, Krovinović, Banović, Baturina, Spahić, Livaković, Krstanović da ne spominjemo i starije doajene poput Smoleka, Močiboba, Rukljača…

Odista legendarno zvuči taj klub? Pa gdje je sad? Nema ga ni u kladionici, nema ga na rezultatskim aplikacijama, nema ga nigdje…

Uglavnom, ako niste pratili Zagreb, tresnuo je u četvrtu ligu. U trećeligaškom društvu protiv tradicionalno neugodnih i opasnih Trnja, Jaruna, Zagorca, Dugog Sela, Udarnika i Krka završio je na dnu s gol razlikom minus sedamdeset.

Kako to? Pa eto, dogodilo se. Kao što se dogodila promjena grba, kao što su isparili novci od transfera igrača, kao što su se najvjerniji navijači bavili političkim aktivizmom, a manje klubom te su na koncu odustali od njega, kao što se predsjednik kluba tukao sa sucima, igračima, navijačima, a zatim i sam počeo trenirati klub, štrajkovi igrača, suspenzije, kompletna familija zaposlena u logistici ili na poziciji centarfora, nepostojeća Skupština, gubitak Kranjčevićeve… Pičvajz za scenarij na temelju kojeg savršeno snimiti grotesknu komediju. Još je jedino ostala Veslačka kao jedan od toponima NK Zagreba. Najbolji nogometni kamp u Hrvatskoj. Klupski Milanello, narastao s poduplanim troškovima gradnje zahvaljujući Milanu, ali ne talijanskom.

NK Zagreb kao budući četvrtoligaš nema novaca za troškove onakvog objekta, gradska pipa sigurno ne misli dati novce amaterskom klubu i vjerojatno slijedi deložacija. S klubom samim što će biti nepoznato je. Na mjestu današnjeg kampa nalazio se klub Zagrebački Plavi koji je nestao 1980. godine fuzijom upravo s NK Zagrebom. Karma za današnju kramu od kluba.

Novinarske narikače zadnjih su tjedana kmečale o Pjesnicima kao simbolu grada; kako je skandalozno da takav klub propadne, kako trebaju bivši igrači, gradski oci i privatnici staviti jaram oko vrata – telege za krave i hamoti za konje pa nek svi povuku NK Zagreb iz živog blata u kojem je završio prije petnaest godina ulaskom jednog čovjeka u klub.

Istovremeno, lokalna vlast predvođena gradonačelnikom ovih dana s druge obale Save priprema zagrebačku verziju “Beograda na vodi” na području Hipodroma, Velesajma i Kajzerice. Savršen projekt za dovesti sumnjivi kapital s arapskog poluotoka u sprezi s lokalnim građevincima koji kontinuirano surađuju s Gradom uz potporu javnog novca. Kakve sad to veze ima sa Zagrebom?

Na toj poziciji gdje bi se radio zagrebački Manhattan nalazi se i kamp NK Lokomotive, momčadi koja ne bi smjela igrati u istom rangu natjecanja kao i GNK Dinamo. Na istom mjestu bili su planovi i napravljeno je arhitektonsko rješenje za Plavi vulkan, budući stadion Dinama, no petrokapital je našao zajednički jezik s gradskom vlašću i lokacija je ekonomičnija i rentabilnija od stadiona koji će 90% vremena biti prazan ili poluprazan.

Lokomotiva kao klub je putujuća čerga bez vlastitog stadiona te se unazad nekoliko godina odvojila od sise te otišla iz Maksimira u podstanare, preuzevši Zagrebov stadion u Kranjčevićevoj. Trening kamp koji imaju na Kajzerici pristojan je i zadovoljava uvjete za treniranje, no puno je skromniji od high-class Veslačke koja bi uskoro mogla zjapiti prazna, odnosno na koju se kaleme nepodmireni dugovi za režije. Nakon stadiona Pjesnika, kamp bi uletio kao kec na desetku te Lokomotiva bez brige i pameti može mirno ploviti vodama HNL-a. Win-win situacija za sve. Za NK Zagreb tako i tako više nikoga nije briga, a zapetljan u neimaštini, dugovima i amaterizmu, ima šanse za povratak na staze stare slave ravne svemirskoj luci u Udbini. Pjesnici ni u dobrim godinama nisu imali publiku, a danas ih ne gleda više nitko.

Što na kraju napraviti s NK Zagrebom?  Ima li smisla mrcvariti klub na izdisaju tražeći mu neko alternativno igralište za treniranje i seljakanje s malih zagrebačkih stadiona i terena za odigravanje utakmica protiv nekadašnjih takmaca iz prve lige poput Segeste i Karlovca? Pustite ga neka umre u miru i ugasite klub.

Svi dobronamjerni imaju neku romantičnu viziju Pjesnika kao malog purgerskog kluba, u kojem postoji tolerancija, poštenje i nogomet “kakav je nekad bio”, ali to je jedno veliko prodavanje magle koje godinama nema veze s klubom; doživljaj iz starih priča koje su kroz ružičaste naočale ispričane jer pamte se samo sretni dani, kao i u svemu u životu. Sve ono što je činilo NK Zagreb davno je nestalo i bolje da ostane u nekom lijepom sjećanju nego gledati ovo na što je danas doveden.

Mihael Polovanec


Kada ste već ovdje...
... imamo jednu molbu za Vas. Iako nam čitanost raste, prihodi od neprofitnih izvora za neovisne medije, kao i prihodi oglašivača su u padu. Volonteri smo koji od nogometa ne žive, već žive za njega, ali rad i rast kojeg želimo ostvariti ne možemo postići bez financija, a ne želimo u svom rastu izgubiti neovisnost. Stoga Vas moramo zamoliti, ukoliko Vam se sviđaju naše analize, tekstovi i komentari, da nas podržite.

Pošaljite SMS sa tekstom NPLUS na broj 616478 (cijena 0,49 € s uključenim PDV-om)
Operator SMS usluge: IPT d.o.o., Miramarska 24, 10000 Zagreb, OIB: 74377537525, tel: 01/6005-607

Donirajte putem jednokratne uplate ili trajnog naloga na IBAN: HR8324070001100511089
Donirajte kreditnom karticom putem PayPala ili trajnim nalogom.

Zadnje objavljeno

Twitter