Klubovi će zbog europskih utakmica imati pravo na odgodu susreta Prve HNL

Foto: Pixabay
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

Hrvatski nogometni savez je propozicijima Hrvatski Telekom Prve lige za sezonu 2020./21. uveo novost da će klubovi koji igraju u europskim natjecanjima, a to su Dinamo, Lokomotiva, Rijeka, Osijek i Hajduk, imati pravo jednostrano odgoditi susret Prve HNL kako bi se što bolje pripremili za europska iskušenja.

Proteklih sezona Savez nije blagonaklono gledao na zahtjeve klubove za odgodom utakmica zbog europskih ispita čak i u situacijama kad bi zajednički podnijeli takav prijedlog kao što je bila situacija s Rijekom i Hajdukom u kolovozu 2018. godine.

U novim propozicijama natjecanja tako se navodi:

– “Klubovi koji sudjeluju u kvalifikacijama za UEFA Ligu prvaka i Europa ligu, za vrijeme tog natjecanja, imaju pravo na odgodu jedne prvenstvene utakmice u što se ne bi ubrajala eventualna potreba odgode neke utakmice zbog preklapanja termina odigravanja utakmica UEFA i prvenstva (kada su u paru klub koji igra kvalifikacije za Ligu prvaka i klub koji igra kvalifikacije za Europa ligu). Također, klub koji se plasira u grupnu fazu UEFA natjecanja ima pravo na još jednu odgodu utakmice tijekom jeseni ukoliko već u kvalifikacijskom dijelu nije imao ukupno dvije odgode. Pravo na odgodu takvih utakmica klub ostvaruje na način da pismeno zatraži odgodu od Povjerenika za natjecanje najkasnije osam (8) dana prije rasporedom natjecanja utvrđenog termina i nije potrebna suglasnost drugog kluba iz para. Ukoliko se radi o odgodi utakmice u kojoj se sastaju klubovi koji oba sudjeluju u UEFA natjecanju, pravo na odgodu se ostvaruje zahtjevom jednog od klubova sudionika. Takve odgođene utakmice zbog nastupa klubova u UEFA natjecanju odigrati će se najkasnije prije kalendarom natjecanja predviđenog termina za odigravanje zadnja dva kola prvenstva.”

Klubovima je također dana mogućnost da imaju pravo na izmjenu rasporeda odigravanja određenih prvenstvenih utakmica ukoliko daju više od dva igrača u “A“ ili “U-21“ reprezentaciju za potrebe igranja utakmica službenih natjecanja.

Prvoligaši u sljedećoj sezoni imaju pravo koristiti maksimalno šest stranaca na utakmici s tim da se stranim državljanima ne smatraju oni igrači koji imaju putovnicu neke od zemalja Europske unije i Europskog ekonomskog prostora.

Kad je u pitanju broj domaćih igrača klubovi su dužni u zapisnik utakmice prijaviti najmanje šest igrača koji su u razdoblju od natjecateljske godine u kojoj je igrač navršio 12 godina do natjecateljske godine u kojoj je igrač navršio 19 godina bili najmanje četiri natjecateljske godine registriran za neki od klubova Hrvatskog nogometnog saveza.

VAR će se prema protokolu FIFA-e i iduće sezone koristiti u najvišem rangu natjecanja, a na klupi će moći biti devet zamjenskih igrača. Zadržala se mogućnost korištenja pet izmjena tijekom utakmice koje se mogu napraviti u maksimalno tri intervala.

Najveća promjena kad je u pitanju plasman na ljestvici je činjenica da je ukinuto doigravanja za popunu Prve HNL koje je igrala momčad koja bi završila na 9. mjestu tako da će iz lige ispasti samo posljednjeplasirani klub. Predstojeće sezone domaća natjecanja više ne daju pet europskih mjesta nego će četiri predstavnika sudjelovati u europskim natjecanjima u sezoni 2021./22. Prvak će ići u kvalifikacije Lige prvaka dok pobjednik kupa odnosno tri kluba koja to ostvare kroz Prvu HNL idu u kvalifikacije Konferencijske lige odnosno trećeg europskog natjecanja koje će premijeru doživjeti od sljedeće godine.


Kada ste već ovdje...
... imamo jednu molbu za Vas. Iako nam čitanost raste, prihodi od neprofitnih izvora za neovisne medije, kao i prihodi oglašivača su u padu. Volonteri smo koji od nogometa ne žive, već žive za njega, ali rad i rast kojeg želimo ostvariti ne možemo postići bez financija, a ne želimo u svom rastu izgubiti neovisnost. Stoga Vas moramo zamoliti, ukoliko Vam se sviđaju naše analize, tekstovi i komentari, da nas podržite.

Pošaljite SMS sa tekstom NPLUS na broj 616478 (cijena 3,72 kn s uključenim PDV-om)
Operator SMS usluge: IPT d.o.o., Miramarska 24, 10000 Zagreb, OIB: 74377537525, tel: 01/6005-607

Donirajte putem jednokratne uplate ili trajnog naloga na IBAN: HR8324070001100511089
Donirajte kreditnom karticom putem PayPala ili trajnim nalogom.
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

Zadnje objavljeno

Twitter