Klubovi na transfere igrača u ljetnom prijelaznom roku potrošili 3,9 milijardi dolara

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

FIFA je danas objavila pregled međunarodnih transfera igrača za razdoblje od lipnja do listopada 2020. godine. Posljednji dan prijelaznog roka za većinu saveza bio je u ponedjeljak 5. listopada.

Svjetska nogometna organizacija je po prvi put ovakav vid izvještaja koji uključuje igrače i igračice objavila odmah nakon zaključenja međunarodnog prijelaznog roka.

Izvještaj je posebno zanimljiv s aspekata utjecaja pandemije COVID-19 na tržište igrača zbog čega je produženo trajanje prijelaznog roka.

“Prvi put u posljednjem desetljeću broj transfera igrača je opao, dok je također došlo do naglog smanjenja veličine isplaćenih naknada za transfer po klubovima (muški nogomet). U međuvremenu, uvelike nas ohrabruje da su se, unatoč trenutnim okolnostima, transferi igrača u ženskom nogometu globalno malo povećali, kako u broju transfera, tako i u visini odšteta.”, rekao je o izvještaju glavni FIFA-in direktor za pravne poslove i usklađenost Emilio García.

Prema podacima FIFA-e u promatranom razdoblju ukupno je zabilježeno 7.424 transfera igrača od koji je 6.202 bilo bez odštete dok je 1.222 uključivalo transfernu naknadu.


Klubovi su ukupno za transfere igrača u promatranom razdoblju potrošili 3,92 milijarde dolara što je značajan pad u odnosu na prošlu godinu kada je potrošnja bila na razini od 5,8 milijardi dolara.


Zanimljivo da se više od polovice transfera (53,2%) odnosi na igrače koji nisu imali važeći ugovor s nekim klubom dok prelazak igrača iz jednog kluba u drugi obuhvaća 14,7% od svih ukupno zabilježenih transfera.


Uvjerljivo najveći broj transfera kao i pripadajuće transfer naknade se odnosi na područje UEFA gdje je zabilježeno 6.097 igrača koje su angažirali klubovi s tog područja te 5.591 igrač koji je napustio neki od klubova koji je pod okriljem UEFA-e. Kad je novac u pitanju radi se o iznosu od 3,77 milijardi dolara koje su klubovi s tog područja potrošili na dovođenje igrača odnosno 3,49 milijardi eura koje su zaradili na prodaji igrača.


Kad su pojedinačni savezi u pitanju najaktivniji su bili engleski klubovi koji su zabilježili 485 ulaznih te 524 izlazna transfera. Potom slijede španjolski i portugalski klubovi.

Engleski klubovi su na vrhu kad je u pitanju i potrošnja na transferima obzirom da su ukupno izdvojili 1,25 milijardi dolara dok su kada je prihod od transfera u pitanju sa 672 milijuna dolara na prvom mjestu španjolski klubovi.


Kad je ženski nogomet u pitanju ukupno je u promatranom razdoblju zabilježeno 522 transfera od koji je samo 18 uključivalo i odštetu s ukupnim iznosom od 821,8 tisuća dolara.

Cjeloviti izvještaj FIFA se može pronaći na sljedećoj poveznici dok će novi izvještaj o transferima biti objavljen u siječnju 2021. godine i obuhvatit će čitavu 2020. godinu.


Kada ste već ovdje...
... imamo jednu molbu za Vas. Iako nam čitanost raste, prihodi od neprofitnih izvora za neovisne medije, kao i prihodi oglašivača su u padu. Volonteri smo koji od nogometa ne žive, već žive za njega, ali rad i rast kojeg želimo ostvariti ne možemo postići bez financija, a ne želimo u svom rastu izgubiti neovisnost. Stoga Vas moramo zamoliti, ukoliko Vam se sviđaju naše analize, tekstovi i komentari, da nas podržite.

Pošaljite SMS sa tekstom NPLUS na broj 616478 (cijena 3,72 kn s uključenim PDV-om)
Operator SMS usluge: IPT d.o.o., Miramarska 24, 10000 Zagreb, OIB: 74377537525, tel: 01/6005-607

Donirajte putem jednokratne uplate ili trajnog naloga na IBAN: HR8324070001100511089
Donirajte kreditnom karticom putem PayPala ili trajnim nalogom.
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email