Search
Close this search box.

Koliko je velika stopostotna prilika?

Foto: Robert Matić / hajduk.hr

Velika prilika je situacija u kojoj se razumno očekuje da će igrač postići pogodak, obično u scenariju „1 na 1“ ili iz velike blizine kada lopta ima slobodan put do gola, a na strijelcu je nizak do umjeren pritisak. Penali se uvijek smatraju velikim prilikama.

Tim riječima velike prilike opisuje jedna od najvećih svjetskih tvrtki u području sportske analitike, a poprilično se preklapa s našim opisom „stopostotne prilike“, situacije u kojoj gledatelj vidi da igrač sad jednostavno mora postići pogodak, ali realnost je drukčija. Nešto se ipak pita i vratara, igrač se oklizne, suparnički ga ometa, a i treba biti realan i shvatiti da ne možeš s udaljenosti od oko 15 metara baš svaki put pogoditi onih 50-ak centimetara uz samu vratnicu, neovisno o tome koliko ta pozicija izgledala savršeno, koliko je taj igrač treninga u životu odradio i neovisno o plaći ili vrijednosti tog istog igrača.

Na sljedećem grafu (Slika 1) vidimo s koliko se velikih prilika po utakmici suočava pojedina HNL momčad, gdje plava crta označava stvorene velike prilike za pojedinu momčad, a narančasta je velika prilika za suparničku momčad. Također, na dnu je dodan i tabelarni prikaz, za slučaj da netko preferira konkretne brojke.

Slika 1: Velike prilike po utakmici (sezona 2022/2023)

Na uzorku od nekoliko stotina HNL utakmica vidimo da je prosječna realizacija velikih prilika jednaka i kod kuće i u gostima – 46%, što daje dovoljan uzorak i dovodi nas do zaključka da u ključnim trenucima ne postoji „pritisak domaće publike“. Slika 2 pokazuje nam realizaciju u aktualnoj sezoni.

Slika 2: Postotak realizacije velikih prilika je sličan plasmanu na prvenstvenoj ljestvici

Gledajući na ovaj graf možemo lako zaključiti da najjači klubovi imaju najveću realizaciju jer imaju najbolje igrače, to nije točno. Odnosno, samo je djelomično točno. Ako zagrebemo dublje u povijest, na uzorku puno većem od ovih 18 ili 19 utakmica po klubu, vidimo da je primjerice, i Dinamova i Hajdukova prosječna realizacija tek na oko 49.5%, odnosno samo malo iznad prosjeka HNL-a, čime zaključujemo da su i Hajduk i Dinamo poprilično sretni ove sezone. Za očekivati je da do kraja sezone, s povećanjem uzorka realizacija kod obje momčadi, realizacija padne i približi se njihovom očekivanom prosjeku.

I dok odlične ovosezonske rezultate ekipa poput Istre ili Varaždina možemo opravdati s povećanom dozom sreće kod realizacije, i dalje, kao i u svakoj drugoj kategoriji, najveći upitnik ostaje iznad – Slaven Belupa.

Zoran Zekić je hakirao HNL. Ne znam kako drukčije opisati situaciju da momčad koja pripada donjem domu lige, po svim parametrima loša, gdje gdje i najgora, ozbiljno koketira s Konferencijskom Ligom najesen, a prisiljen sam reći da u ovom razdoblju – nemaju sreće! Realizirali su tek 38.5% svojih velikih prilika, dok su njihovi suparnici njima pospremili ogromnih 65.4%! Naravno da je takav nesrazmjer neodrživ i da u sljedećem razdoblju, koliko god to suludo zvučalo, Slaven ne bi trebao primati toliko golova, odnosno trebao bi i zabiti pokoji više.

U nekakvoj vizualizaciji može nam pomoći i Slika 3. Na njoj možemo vidjeti kako izgleda imaginarna prvenstvena ljestvica, ako umjesto golova računamo samo stvorene velike prilike. Tu se puno jasnije vidi razlika u slojevima između prve tri momčadi, gdje je Hajduk negdje između Dinama, koji jako puno stvara, a ništa ne ostavlja suparnicima, i Osijeka, koji karakterom i bodovima koje osvaja donekle drži korak, ali dok se to ogoli, igrom je puno bliži Lokomotivi nego Dinamu.

Slika 3: Prvenstvena ljestvica, ako se računaju samo stvorene velike prilike

Posljednju kategoriju možemo nazvati „Što bi bilo kad bi bilo“ (Slika 4), a to je teorija u kojoj ne postoje promašene velike prilike, nego zabijenim golovima pribrojavamo i sve one velike prilike koje nisu završile golom, pa tako je (samo u prošlom kolu) Šibenik „pobijedio“ Rijeku 3:2 jer je imao 2 neiskorištene velike prilike, Dinamo je pobijedio Lokomotivu 4:1, a Osijek Goricu s čak 5:1. Na dvobojima Varaždin – Slaven i Istra – Hajduk nije bilo promašenih velikih prilika, pa tako ti rezultati ostaju nepromijenjeni. Najveća pobjeda ove sezone bila bi Dinamova nad Istrom u 3. kolu, kad su Modri pobijedili 4:1, a usto i promašili 4 velike prilike, što bi ukupno bilo 8:1, a najsadržajnija utakmica bila je Gorica – Lokomotiva (3:2) iz 5. kola, koja je mogla završiti 5:6!

Slika 4: Prvenstvena ljestvica u kojoj su sve promašene velike prilike pretvorene u golove

Primjetno je na obje ljestvice da imamo veću borbu za naslov i borbu za ostanak nego što to stvarna ljestvica trenutno prikazuje. Vidjet ćemo hoće li se isto reflektirati na stvarnu ljestvicu u nastavku sezone.


Kada ste već ovdje...
... imamo jednu molbu za Vas. Iako nam čitanost raste, prihodi od neprofitnih izvora za neovisne medije, kao i prihodi oglašivača su u padu. Volonteri smo koji od nogometa ne žive, već žive za njega, ali rad i rast kojeg želimo ostvariti ne možemo postići bez financija, a ne želimo u svom rastu izgubiti neovisnost. Stoga Vas moramo zamoliti, ukoliko Vam se sviđaju naše analize, tekstovi i komentari, da nas podržite.

Pošaljite SMS sa tekstom NPLUS na broj 616478 (cijena 0,49 € s uključenim PDV-om)
Operator SMS usluge: IPT d.o.o., Miramarska 24, 10000 Zagreb, OIB: 74377537525, tel: 01/6005-607

Donirajte putem jednokratne uplate ili trajnog naloga na IBAN: HR8324070001100511089
Donirajte kreditnom karticom putem PayPala ili trajnim nalogom.

Zadnje objavljeno

Twitter