Kolumbijski ulagači u HNK Šibenik namjeravaju investirati 24,5 milijuna kuna

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

Gradsko vijeće Grada Šibenika će na sjednici koja je zakazana za utorak, 15. rujna, raspravljati o prijedlogu ugovora o prodaju i prijenosu 94,59% dionica HNK Šibenik na tvrtku Football Smart International iza koje stoje kolumbijski investitori predvođeni direktorom Eduardom Zapatom Fernandom Sierrom.

Povjerenstvo Grada Šibenika provelo je 1. rujna postupak otvaranja ponuda na treći natječaj za prodaju većinskog paketa dionica HNK Šibenik te je utvrdilo da je tvrtka Football Smart International d.o.o. sa sjedištem u Zagrebu za 94,59% dionica kluba ponudila 751.000 kuna dok je kompanija Galaxy Capital s.a.r.l., sa sjedištem u Rabatu, Maroko, ponudila 420.000 kuna zbog čega je prednost dana financijski povoljnijoj ponudi.

Osim prijedloga ugovora te zapisnika s otvaranja ponuda pred vijećnicima će se naći i pismo namjere kolumbijskih investitora kao i prezentacija i plan njihove tvrtke.

U spomenutom pismu kolumbijski investitori se obvezuju da će s garancijom banke ili drugim prihvatljivim osiguranjem u visini od tri milijuna kuna jamčiti financijsku stabilnost kluba za narednih pet godina.

Football Smart International također u pismu ističe da je u slučaju ako njegova ponuda bude izabrana kao najpovoljnija spreman na račun kluba uplatiti 2,95 milijuna kuna predujma kako bi se osiguralo njegovo tekuće poslovanje obzirom da Narančasti trenutno imaju problema s likvidnošću. Osim toga ističu i da će do konca sezone 2020./21. uplatiti dodatni iznos od 3,03 milijuna kuna kako bi se upotpunio proračun.

Spremni su odmah pojačati i igrački kadar kako bi povećali njegovu konkurentnost u HT Prvoj ligi na način da im je plan kupnjom ili posudbom dovesti osam stranih igrača, a u tu svrhu bi utrošili 2,37 milijun kuna.

Napominju i da su svjesni da bi većinskim vlasništvom preuzeli i sve dugove i obveze kluba, a na temelju ugovora o kreditu, ugovora o zajmu i sudskih postupaka one trenutno iznose 9,14 milijuna kuna. Slijedom svega navedenog njihova ulaganja bi dosegnula iznos od 24,55 milijuna kuna.


U prezentacije i planu tvrtke pak otkrivaju da iza nje stoji grupa profesionalaca posvećena sportu, zabavnoj industriji i nekretninama, kao i energiji te logistici. Njihova sportska vizija je preuzeti klub u Europi i dovesti ga na razinu na kojoj bi sudjelovao u europskim klupskim natjecanjima.

Kao istaknute članove navode Tamera Saudija, Francisca Cardona, Eduarda Zapatu i Yaseena Meriea. Za Saudija ističu da ima 15-godišnje iskustvo rada u nogometu i to na razvoju političkih i komercijalnih odnosa između klubova, saveza, federacija te sportskih priredbi. Cardona ima 20-godišnje iskustvo rada u nogometu i to na transferima igrača iz Južne Amerike u Europu, a radi i kao savjetnik za klubove i igrače dok je povezan i sa industrijom zabave te energije. Zapatu pak predstavljaju kao vlasnika nogometne akademije te savjetnik u dva najveća kolumbijska kluba koji je u proteklih 15 godina radio na razvoju projekata između Južne Amerike i Europe, a koji se tiču sportskog marketinga i logistike za nogometne turnire. Merie je pak kardiokirurg danju i nogometni entuzijast noću koji je duboko umrežen sa sektorom nekretnina i energije na Bliskom istoku.

Plan im je u HNK Šibenik i lokalnu zajednicu integrirati svoj tim kako bi pomogli izgradnji sportskog i društvenog projekta koji bi nadišao okvire nogometa. Uvjereni su da kroz nogomet mogu dovesti i druge projekte u Šibenik. Žele Šibenik napraviti konkurentnim klubom koji će se moći nositi s najboljim klubovima u Hrvatskoj, koji će imati uspješnu budućnost u svim aspektima i koji će razviti svoj identitet s kojim će se lokalna zajednica moći snažno povezati. Dovest će kvalitetne nogometaše koji će pomoći razvoju lokalnih talenata kako bi se kreirala pobjednička i natjecateljska kultura. Cilj im je i ustanoviti i razvijati sljedeća područja: sportska medicina, skauting, tehničko-taktička analiza, mentalni trening i specijalizirani trening.

Ističu i da klub ima nogometnu školu u kojoj s oko 300 djece radi 12 talentiranih trenera. Koristili bi program 360° koji bi klub sa Šubićevca pretvorio u laboratorij u kojem bi se formirala buduća generacija nogometaša.


Ukoliko Gradsko vijeće Grada Šibenika odabere ponudu tvrtke Football Smart International kao najbolju kolumbijski investitori će prije potpisa samog ugovora o kupoprodaji i prijenosu dionica prema Zakonu o sportu zatražiti i odobrenje Povjerenstva za profesionalne sportske klubove koje djeluje pri Ministarstvu turizma i sporta kako bi mogli kompletirati proces preuzimanja kluba. Također su dužni i uplatiti iznos od 651.000 kuna uz već uplaćenih 100.000 kuna koje su bili jamstvo pri prijavi na natječaju. Potrebno je i da dostave garanciju banke ili drugo prihvatljivo osiguranje u visini od tri milijuna kuna kojom će jamčiti financijsku stabilnost kluba na rok od najmanje pet godina.

Ukoliko ispune sve navedene uvjete uslijedit će potpisivanje samog ugovora. Prema njemu novi investitor će i dalje imati pravo koristiti sportske objekte, prije svega stadion Šubićevac, koje klub ima u koncesiji, ali se obvezuje da će preuzeti troškove njegovog tekućeg i investicijskog održavanja. Grad Šibenik je pak zadržao pravo da po potrebi može koristiti sportske objekte ukoliko se time u bitnome ne otežava ili ne onemogućava rad kluba.

Grad Šibenik će također imati pravo aktivirati jamstvo od tri milijuna kuna u roku trajanja istog ukoliko klub promijeni ime i sjedište te ukoliko ispadne u treći rang natjecanja.

Dokumenti:
Kada ste već ovdje...
... imamo jednu molbu za Vas. Iako nam čitanost raste, prihodi od neprofitnih izvora za neovisne medije, kao i prihodi oglašivača su u padu. Volonteri smo koji od nogometa ne žive, već žive za njega, ali rad i rast kojeg želimo ostvariti ne možemo postići bez financija, a ne želimo u svom rastu izgubiti neovisnost. Stoga Vas moramo zamoliti, ukoliko Vam se sviđaju naše analize, tekstovi i komentari, da nas podržite.

Pošaljite SMS sa tekstom NPLUS na broj 616478 (cijena 3,72 kn s uključenim PDV-om)
Operator SMS usluge: IPT d.o.o., Miramarska 24, 10000 Zagreb, OIB: 74377537525, tel: 01/6005-607

Donirajte putem jednokratne uplate ili trajnog naloga na IBAN: HR8324070001100511089
Donirajte kreditnom karticom putem PayPala ili trajnim nalogom.
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email